O'hellige vaffelhjerte, dagen er din

Tirsdag 25. mars var det dagen menneskeheten har viet til den gylne, søte, vaffelen. Tradisjonen - som overraskende nok ikke er norsk, markeres i Oslo. Det blir vaffelfest for de som trenger det mest.

Foto: Nick Doyle

Administrerende direktør i Stiftelsen elektronikkbransjen, Jan Røsholm er fornøyd med kjærligheten for vafler blant det norske folk.

- Av de små og store dagene som markeres i løpet av året, må vaffeldagen være en av de triveligste. Det at salget har vært stabilt de senere årene viser at vi er et vaffelelskende folk.

I fjor ble 195 000 vaffeljern solgt i Norge. Salget har dermed økt med 22 prosent i løpet av bare 2013.

Vaffelgutta

Seks vaffelgutter, en vaffelfrue samt over 90 frivillige sørger for en brakende vaffelfest i Sannergata. Den frivillige organisasjonen er kun èn måned gammel. De startet vaffelteamet for å spre glede til hjemløse og narkomane i Oslo ved å dele ut vafler en gang i uka.

På hjemmesiden skriver de at prosjektet ikke nødvendigvis handler om en vaffel, men at man møter mennesker som trenger det med et smil om munnen, og kanskje et lite "Hei" når man går forbi.

På festen til Vaffelgutta delte de ut smoothie, frukt, nøtter og selvsagt vafler til de som skulle ønske- og trenge det.

Vi dro innom Salemkirken for å få et innblikk i forberedelsene til initiativtakere og de frivillige, som jobbet på full spreng for å bli ferdige til kvelden.

 

Våffeldagen alla tilsammans

"Vårfruedagen" er en noe eldre tradisjon enn vaffeldagen, og deler 25.mars som sin merkedag. I Sverige har dagen blitt markert for å feire Jomfru Maria som fikk budskapet fra engelen Gabriel om at hun var svanger med jesusbarnet.

På samme måte som hviskeleken fører til en betydelig endring av meningsinnholdet i ordene som presenteres, ble "Vårfruedagen" på underligvis vis til "Våffeldagen".

I følge svensk Nationalencyklopedin spiste våre naboer vafler denne dagen fordi de hadde større tilgang til egg og melk etter vinteren.