– Skiltet skjemmer funksjonshemmede
Designere vil skifte ut den klassiske, blå stolen, til stor glede for Norges Handikapforbund. – Dagens symbol er veldig stillestående, sier symbol-ekspert.
Et knippe designere i USA har forandret det kjente, blå rullestolsymbolet. Personen i den velkjente sittestillingen byttes ut med en mer aktiv, foroverlent person.
Prosjektet heter The Accessible Icon Project. Formålet er å forandre menneskers holdninger til mennesker i rullestol.
– Dagens symbol viser passivitet, ben og armer er tegnet som mekaniske deler og uttrykket viser at stolen og ikke personen er viktig, skriver prosjektgruppen på sin hjemmeside.
Ekspert: – Kan forandre holdninger
Ashley Booth, symbol-ekspert og professor i visuell kommunikasjon ved Kunsthøyskolen i Bergen, er helt enig. Hun leder en gruppe som forsker på piktogrammer og symboler.
Booth viser til at på måten bilder av to tårn kan skape negative assosiasjoner til terrorangrep eller et hakekors assosieres med jødeforfølgelse, kan symboler også skape positive assosiasjoner.
Ashley Booth mener dagens symbol, laget av danske Susan Kofoed på slutten av 60-tallet er et godt håndverk, men at det er rom for forbedring.
Hun sier dagens symbol har funksjonshemningen som det sentrale elementet, men at det i stedet bør være personen.
– Alle kjenner til rullestolsymbolet, men det er fullt mulig å forandre den hvis man bevarer det gode basisdesignet, sier hun, og sikter til symbolet Accesible Icon Project har utviklet.
Handikapforbundet storfornøyd
Det nye symbolet har gjort fem hovedforandringer. Hodet lener seg fremover, armens vinkel peker bakover og det er kuttet ut deler av hjulet, alle disse for å vise dynamikk og bevegelse.
Dette gleder Norges Handicapforbund.
– Det er en riktig kritkk av selves symbolet, som later til å vise at mennesker med funksjonshemninger er passive, sier Arne Lein, leder i Norges Handikapforbund.
Han synes det er en inmari god intensjon bak det nye symbolet.
– Gitt at man finner et symbol med aktivitet og likestilling som premisser, vil det nok prege synet på mennesker med funksjonshemninger, sier Lein.
Utstilt på MOMA i New York
Accessible Icon Project har stilt ut sitt nye symbol på Museum of Modern Arts (MOMA) i New York. De har også fått parkeringsplasser, toaletter og inngangspartier til å skifte logo. Prosjektgruppen oppfordrer grasroten til å ta tak. Symbol-ekspert Booth tror at det på sikt kan forandre det nå internasjonale symbolet.
Se video av utstillingen på MOMA her.
– Å bruke lokale krefter kan til slutt resultere i at det kommer en ny standard. Om vi kunne skape en norsk variant hadde vært fint, sier Ashley Booth.
– Symbolet er en internasjonal standard og vi ønsker ikke å kommentere det nye forslaget, skriver Line Torvik i Barne, likestillings- og inkluderingsdepartementet i en mail til Journalen.