Klart for Oslos største filmfestival
For 24 gang arrangeres Film fra Sør. Festivalen viser filmer fra Asia, Latin-Amerika og Afrika, og har over 240 visninger fra 40 ulike land.
Med samarbeidspartenere som Oslo Kino og Norsk Filminstitutt går igjen den kulturelle filmfestivalen Film fra Sør av stabelen denne høsten. I 11 dager kan publikum velge i alt fra dokumentarer, komedier og mangafilmer. Film fra Sør skal gi nordmenn muligheten til å se verden fra en annen vinkel. Festen åpner torsdag på Klingenberg kino, med storfilmen "Wild Tales", som var en stor publikumsfavoritt under årets Cannes-festival, regissert av Damián Szifrón.
- Bilettsalget går allerede godt, sier markeds- og kommunikasjonssjef Ida Johannessen (30)
Ikke-vestlig film på lerettet
Siden 1991 har den ideelle stiftelsen Film fra Sør ønsket å gi nordmenn et innsyn i den sørlige delen av verden. Tidligere i høst arrangerte de også Arabiske Filmdager.
- I fjor var faktisk bare 4-5% av alle filmer som ble vist i norge fra Afrika, Latin-Amerika og Asia, og det var inkludert vår festival, sier Johannessen.
Er nordmenn generellt opptatt av filmer fra sør?
- Festivalen har blitt mer og mer populær, i fjor vokste vi med 20% og hadde ny publikumsrekord med over 25 000 besøkende, smiler Johannessen.
I tillegg til de over over 90 filmene publikum kan velge i, er 11 av filmene ekslusive førpremierer som ikke kommer på kino før senere i 2014 eller 2015.
Hvordan velger dere hvilke filmer som skal vises?
- Over 30% av filmene kommer fra filmfestivalen i Cannes, i år er også 5 av filmene støttet av vårt eget fond, Sørfond. Deriblant filmen "Giti- Paradise in hell" som er produsert i Rwanda, sier Ida.
Sørfond er finansiert av Utenriksdepartementet, og forvaltes av Norsk filminstitutt i samarbeid med Film fra Sør. Fondet støtter filmproduksjoner i utviklingsland som har problemer med å gjennomføre produksjonen av politiske eller finansielle grunner.
Markerer Fns internasjonale jentedag
Den 11. oktober arrangerer festivalen aktiviteter, filmvisning og debatt rundt utfordringene som møter verdens jenter i dag. Ida trekker spesiellt frem filmen "Difret" som er regissert av Zeresenay Mehari.
- Denne Etiopiske filmen er en sjelden blomst i den norske filmverden. "Difret" forteller den sanne historien om den 14 år gamle, jenta Hirut som kidnappes på veg til skolen og senere blir voldtatt. I Etiopia fungerer det slik at en voldtektsmann kan gifte seg med voldtektsofferet for å redde hennes og egen ære. Da blir jo voldtekten plutselig akseptert. Hirut er en av veldig få som har vunnet frem med sin sak, mot voldektsmannen, forteller Johannessen.
Iløpet av dagen på Filmens Hus vises det også tre andre filmer som blant annet forteller om Indias kastesystemproblematikk, diskriminering og drømmer som ikke sømmer seg for jenter.
Storfint regissørbesøk
Film fra Sør fronter i år med den spesielle hovedgjesten Alejandro Jodorowsky, som også er fjorårets vinner av Sølvspeilet, festivalens ærespris. Møtet finner sted på Deichmanske bibliotek, lørdag den 18. oktober. Her kan publikum se et utvalg av hans beste verker, samt en dokumentar om Dune-prosjektet som aldri ble realisert. Johannessen gleder seg spesielt til denne dagen, og tror mange andre gjør det også.
- Han er jo en 85 år gammel mann, denne muligheten tror jeg ikke mange får igjen med det første, smiler hun.
Andre kjente regissører som Karim Aínous og Daniel Bruman gjester også festivalen.