Organdonasjon opplever rekordengasjement
Ved å synliggjøre seg gjennom sosiale medier, kampanjer og stands har stiftelsen Organdonasjon opplevd rekordstort engasjement de siste tre årene.
Lørdag 25. Oktober gikk den store Donasjonsdagen 2014 av stabelen. Mer enn 300 mennesker over hele landet hadde meldt seg frivillige til å informere om organdonasjonsordningen i Norge. Dette er enn økning fra i fjor. Daglig leder Hege Lundin Kuhle kan melde om skyhøy aktivitet på deres hjemmesider.
- På vår nettside opplever vi rekordhøy aktivitet om dagen, i tillegg til at appen vår har blitt lastet ned 130.000 ganger. Dette tyder på at engasjementet blant nordmenn fortsetter å øke, hevder Kuhle.
Ikke nok midler
Stiftelsens daglige leder skulle gjerne sett at de hadde mer statistikk på antallet organdonorer i Norge. Hun forteller at per dags dato har stiftelsen kun tall på hvor mange som har donert organer, ikke på hvor mange som er positive til å gjøre det.
- Vi skulle gjerne ha foretatt undersøkelser på hvor mange organdonorer det finnes her i landet. Slike undersøkelser krever dessverre mye mer ressurser enn det stiftelsen har tilgang til, sier Kuhle.
Likevel tror hun det er flere potensielle organdonorer i dag enn tidligere, mye på grunn av det store engasjement innen sosiale medier og kampanjer. Hun forteller at antallet organdonasjoner satt rekord i 2011 etter at dokumentarserien "Livet på vent" ble vist på TV2. Nå håper Kuhle at engasjement gjennom blant annet deres nye Facebookkampanje vil være med på å tangere rekorden fra 2011.
Facebookkampanje og stands
Bokstavdonasjon er en kampanje der man kan vise verden at man er organdonor. Man deltar ved å donere to bokstaver i eget navn på Facebook.
- Vi ønsker å synliggjøre oss gjennom sosiale medier fordi det rett og slett er effektivt. Spesielt kvinner over 40 år har vist seg å være aktive gjennom kampanjen, forteller Kuhle og oppfordrer menn til å gjøre det samme.
Lang venteliste
Selvom antallet organdonasjoner i Norge er relativt høyt, står stadig flere i kø for transplantasjon. Stiftelsens hjemmeside melder om at det per 31.12.2013 sto 365 på venteliste for nytt organ. 35 av disse døde i køen.
Kuhle forteller at befolkningen generelt sett er svært positiv til organdonasjon. Problemet ligger i at det ikke er nok kunnskap om temaet, og at de nærmeste ikke er opplyst om avdødes standpunkt.
- Det er viktig for oss å synliggjøre organdonasjon ytterligere. Vi vil fortsette å bruke kampanjer og sosiale medier i en slik prosess, opplyser hun.