Protesterte mot Putin med teselskap

Ytringsfriheten i Russland er i stor grad begrenset til husets fire vegger. På en symboltung dag protesterte norske demonstranter på russisk vis.

Amnestys generalsekretær John Peder Egenæs, assisterende generalsekretær i Helsingforskomiteen Gunnar M. Ekeløve-Slydal og LLH-leder Bård Nylund, inviterte deltagere til samtale over en kopp te. Foto: Line Hårklau

Det er i dag åtte år siden den gravende journalisten og menneskerettighetsforkjemperen Anna Politkovskaya ble drept, noe som fremdeles vekker avsky over hele verden. I tillegg fyller president Vladimir Putin 62 år. I den anledning holdt Amnesty International Norge, LLH (Landsforeningen for lesbiske, homofile, bilfile og transpersoner) og Helsingsforskomiteen en solidaritetsdemonstrasjon foran Stortinget.

– I dag handler det om forsamlingsfriheten. Vi har et teselskap rundt kjøkkenbordet som et symbol på det eneste stedet med full ytringsfrihet i Russland, og vi viser solidaritet ved å demonstrere én av gangen, forteller Kommunikasjonsrådgiver i Amnesty International Norge, Lene Christensen.

Til minne om Anna PolitkovskayaRådgiver i Helsingforskomiteen, Inna Sangadzhieva, mintes den drepte journalisten. Foto: Line HårklauIngen anledning til å feire

Generalsekretær i Amnesty International i Norge, John Peder Egenæs, startet demonstrasjonen med en appell iført morgenkåpe og tøfler.

– I dag er det åtte år siden Anna ble drept fordi hun våget å heve stemmen. Det er også Putins bursdag i dag. Vi skal ikke nødvendigvis tråkke på bursdagen hans, men vi har ingen grunn til å feire den, sa han foran de oppmøtte.

Lene Christensen forteller at det eneste stedet man får snakke fritt i Russland er hjemme rundt kjøkkenbordet. Dersom folk vil demonstrere må de gjøre det én og én. Fysisk kontakt med andre demonstranter kan være nok til å bli arrestert.

Vil gi russere styrke

Denne uken demonstreres det over hele Europa. Amnesty har lansert hashtaggen #speakoutrussia for å spre budskapet på sosiale medier. Christensen forteller at slike solidaritetsdemonstrasjoner betyr mye for russerne.

– Hashtaggen #speakoutrussia handler om å vise det russiske folk at vi står sammen med dem. På den måten kan vi gi dem styrke til å fortsette kampen.

Det er uvisst hvordan russerne forholder seg til president Putins bursdag, og Egenæs vil ikke spekulere i dens betydning blant folket. Likevel er det noe som kan tilsi at den ikke går helt upåaktet hen:

– Handlingene i Ukraina har gjort ham mer populær enn før. Det er ganske trist for oss, medgir han.

Eksisterer ikke

Kommunikasjonsrådgiver i LLH– De som bryter med de tradisjonelle forventningene til kjønn opplever svært mye trakassering, sier Ingvild Endestad. Foto: Line HårklauKommunikasjonsrådgiver i LLH, Ingvild Endestad, møtte opp sammen med Luca Dalen Espseth. Hun forteller hvordan det er å være homofil i Russland:

– Homofile foreldrepar har ikke lov til å vise såkalt homofil propaganda overfor sine egne barn. Det vil da si at de i prinsippet er ulovlige selv. I tillegg sier loven at mindreårige lesbiske eller homofile per definisjon ikke eksisterer. Det er en utrolig tøff beskjed å leve med.

Rundt 50 personer møtte opp nedenfor Stortinget. Christensen er godt fornøyd med det:

– Det er ganske kjølig i dag, så vi er fornøyde. Bare se så mange som står i kø for å demonstrere!