Vil flytte asylmottak
Arbeiderpartiet krever at justisminister Anders Anundsen (Frp) flytter asylmottaket på Refstad i Oslo. Det kommer neppe til å skje de nærmeste årene.
Like før Arbeiderpartiet mistet regjeringsmakten i september 2013, lovet daværende Justisminister Grete Faremo å flytte det omstridte asylmottaket på Refstad i Oslo.
Vedtaket ble fattet i Justisdepartementet og den rødgrønne regjeringen planla å flytte mottaket til Lier i Buskerud innen tre år.
Foreløpig har ikke den blåblå regjeringen fulgt opp vedtaket fra sin forgjenger.
I januar skrev justisminister Anders Anundsen (Frp) et brev til Høyre og Frps lokallag i Lier. I brevet fremgikk det at han foreløpig ikke hadde noen planer om å flytte mottaket fra Refstad.
Neste onsdag kommer saken igjen opp i Stortingets spørretime. Jan Bøhler (Ap) krever svar på hva justisministeren vil gjøre med saken.
– Jeg er veldig skuffet over at Frp ikke har fulgt opp vedtaket som vår regjering fattet. Oslo Frp har lenge kjempet for å flytte mottaket, men regjeringen sitter på gjerdet og venter, sier Bøhler.
Alle Norges asylsøkere kommer til Refstad transittmottak før de blir sendt ut til kommunene.
Frykter kriminalitet
Han mener at et asylmottak ikke bør ligge sentralt plassert i Oslo.
– Det er kort vei fra Refstad til de åpne rusmiljøene ved Akerselva. Politiet har flere ganger aksjonert mot mottaket og pågrepet asylsøkere for å ha solgt narkotika. Jeg mener det er uheldig at asylsøkere får en så uheldig start på oppholdet i Norge, sier Bøhler.
Ved andre aksjoner, har politiet oppdaget personer som har tatt seg inn på asylmottaket selv om de ikke har noe der å gjøre.
– Samtidig vet vi at omtrent halvparten av asylsøkerne får avslag. Dersom de har skapt seg et kriminelt nettverk i Oslo, kan de lettere komme seg unna myndighetene og dermed oppholde seg ulovlig i landet, sier han.
Redde naboer
Naboene i villastrøket på Refstad var jublende glade da Arbeiderpartiet lovet å flytte asylmottaket. Siden har jubelen stilnet.
– Vi håper at justisministeren forstår og lytter til våre argumenter for hvorfor vi ikke ønsker en slik institusjon i nabolaget vårt, sier beboer Randi Mathisen.
Hun mener at Refstad er et fantastisk sted å bo, men at asylmottaket sprer utrygghet i nærmiljøet.
– Det har vært flere politiaksjoner knyttet opp til narkotikatrafikk her. Jeg synes ikke at det er spesielt hyggelig, fortsetter hun.
Mathisen unngår å bevege seg utendørs etter mørkets frembrudd.
– Det er ikke noe hyggelig å gå fra bussen og hjem på kveldstid, sier hun.
– Hva vil det bety om mottaket flyttes?
– For tryggheten vår vil det bety veldig mye. Det er for ille når man er redd for å bevege seg i eget nabolag, sier hun.
Trøbbel i nærmiljøet
Jan Bøhler er overbevist om at lang avstand til byen vil redusere den kriminelle rekrutteringen.
– Ap satt i regjering i åtte år, men dere vedtok ikke å flytte mottaket før like før valgtapet. Hvorfor gjorde dere ikke noe tidligere, Bøhler?
– Jeg har hele tiden ment at det var en feil av vår regjering. Jeg presset på for å få til vedtaket, og når vi endelig klarte det, så var jeg sikker på at planene ville bli gjennomført uansett hvilken regjering som fikk makten etter valget.
– Er du sikker på at dere hadde gjennomført planene?
– Ja, det er jeg helt trygg på. Planene ble offentliggjort i mediene, de innvolverte etatene ble informert og partilaget vårt i Buskerud gikk inn i valgkampen vitende om at de skulle få et asylmottak. Dette hadde vi gjennomført, mener Bøhler.
Legges ikke ned
Justis- og beredskapsdepartementet skriver i en e-post at de ikke har noen planer om legge ned asylmottaket på Refstad.
«Det er ingen planer om å legge ned asylmottaket på Refstad. UDI leier eiendommen av Statsbygg, og har leieavtale frem til 2023», skriver de.
Mailen, som er signert kommunikasjonsrådgiver Linda Hafstad, opplyser om at UDI har «vurdert mottaket på Refstad».
«Utfordringene knyttet til den sentrumsnære beliggenheten er vurdert. Derfor er det iverksatt tiltak. Gjerder er satt opp, resepsjonen er bemannet og adgangskontrollen er skjerpet. UDI har anbefalt at Refstad fortsatt skal brukes som ankomstmottak på grunn av kapasitetshensyn og nærheten til UDI og Politiets Utlendingsenhet», skriver Justisdepartementet.