Okkuperer verneverdig villa

Boligaksjonen vil ha slutt på tomme hus i Oslo.

Den historiske villaen tegnet av Georg A. Bull har stått tom i lang tid. Nå har Boligaksjonen satt i gang arbeidet med å pusse opp. Foto: Evelyn Andora Pecori

Aktivistgruppen Boligaksjonen har okkupert en verneverdig villa i Josefines gate 9 i rundt ti dager. De aksjonerer for å sette søkelyset på hvor mange hus som står tomme og ubrukte i Oslo. Målet er å få eieren, Elisabeth Borgen, til å gjøre noe med huset.

På mandag ettermiddag skal fire personer ha ankommet villaen med intensjoner om å bryte seg inn. Med seg hadde de øks og brekkjern.

– De som var inne i bygningen begynte å barrikadere døra. Jeg og  noen andre kom utenfra og stilte oss opp foran døra for å sperre den fra utsiden. Mange opplevde situasjonen som svært truende og skummel, sier ’’Kim’’ som er en av aksjonistene.

Kim forteller at han og de andre som okkuperer boligen ønsker å være anonyme, da de opplever Borgens opptreden som truende.

Politiet skal etter hvert ha kommet for å hjelpe okkupantene.

Øks og brekkjernMandag ettermiddag møtte fire personer opp med øks, og forsøkte å ta seg inn i boligen. Medlemmene av Boligaksjonen barrikaderte dørene. Foto: Evelyn Andora Pecori

 

 

 

 

 

.

Ikke ulovlig

På badet sitter en av aksjonistene og skrubber i dusjen. Ved siden av står det et toalett som har sett sine beste dager. Utenfor ligger biter av døra der det ble forsøkt brutt inn dagen før. Kim forteller at ved å forsøke å ta seg inn i det okkuperte huset, har huseieren brutt den eneste rettigheten husokkupantene har.

– Okkupasjon av hus er ikke ulovlig i Norge. Det er faktisk ikke omtalt noen steder, men andre paragrafer brukes ofte for å behandle det, sier Kim.

Anne Helene Moen fra Namsfogdkontoret i Oslo forteller at det ikke er lovlig å bruke eiendom man ikke har rett til å ta i bruk. Det kan være på grunn av manglende leiekontrakt, eller som i dette tilfellet, at det aldri har vært noe leieforhold.

– Dersom oppholdet har en viss varighet vil man kunne anse det som en okkupasjon, sier Moen.

En utkastelse må i så fall gå gjennom Namsfogden, ved at huseieren saksøker okkupantene for brudd på Tvangsfullbyrdelseslovens § 13-2.  Etter at denne bestemmelsen er behandlet juridisk, vil politiet kunne kaste ut husokkupantene.

Boligaksjonen skal ha vært i kontakt med huseieren og de kan fortelle at hun ikke ville ha en dialog med dem, og varlet om at hun kom til å få dem kastet ut.

Journalen.no har snakket med Borgen, og hun ønsket ikke å kommentere saken. 

Pusser opp innvendig

I det som ser ut til å en gang ha vært en stue, ser man sporene av et en gang herskapelig oppholdsrom. Inne på det som kan ha blitt brukt som kjøkken, stårt det en stor kasserolle med te og putrer på en komfyrplate som en gang var hvit. 

Det første som møtte aksjonistene da de kom inn i det tomme huset, var masse rot, støv og sprøytespisser. Kim tror boligen kan ha blitt brukt av rusmisbrukere som har trengt tak over hodet.

De 12 unge okkupantene har begynt arbeidet med å pusse opp huset. Til vanlig er noen av dem studenter, og andre jobber. Gjennom flere okkupasjoner har aksjonistene fått erfaring med snekring og rørleggerarbeid. De bruker resirkulert materiale i arbeidet sitt.

Fremover skal de fortsette å fikse huset og arrangere kulturelle arrangement. Drømmen er at bygningen skal bli et kulturhus som kan være et supplement til de kommunale tilbudene osloungdom har i dag.

– Vi blir sannsynligvis kastet ut etter hvert, men i mellomtiden ønsker vi å vise hva huset kan brukes til, heller enn å stå tomt. Men om eieren legger en annen plan for huset og gjør noe med det, er vi fornøyde, sier Kim.

Hit men ikke lengerVed inngangsdøren henger det fortsatt gamle dørskilt, men de har fått selskap av politiske budskap. Journalen fikk ikke fotografere innvendig av hensyn til okkupantenes identiteter. Foto: Evelyn Andora PecoriHuset bør tas i bruk

– Det er aldri bra å la hus stå tomme, spesielt ikke når det dreier seg om historisk verdifulle bygg som dette, sier Morten Stige som er avdelingsleder i Byantikvaren.

Stige forteller videre at Oslo kommune kan pålegge eier av et verneverdig bygg om å utbedre fasaden, men ikke innsiden.

– Okkupasjon er ikke en metode Byantikvaren anbefaler for å få ting gjort, men Josefines gate 9 er en nygotisk perle som vi synes at bør tas i bruk, sier Stige.

– Okkupasjon er nødvendig

– Vi driver med direkte aksjon, noe vi mener er den mest effektive aksjonsmåten. Det er blitt satt i gang byråkratiske prosesser allerede, men det tar veldig lang til før noe skjer, sier Kim.

Boligaksjonen har holdt på med lignende okkupasjoner siden 1999. Kim forteller at de kun går inn i åpne, ulåste bygg.

Målet til aksjonistene er å ta i bruk offentlig eiendom og bygninger som står forlatt. Selv om huset i Josefines gate er et privateid bygg, mener Boligaksjonen at den historiske verdien til huset gjør det verdt å sette fokus på det.

Kim forteller at det spesielle med private bygg er at man ikke kan kreve å bruke det på samme måte som et offentlig bygg.

– Det er urealistisk å kreve en lov som gir oss generell rett på tomme, private bygg, sier Kim.

Uansett om de får ta i bruk huset selv eller ikke, forteller Kim at okkupasjonen av private bygg setter søkelyset på at mange brukbare hus står tomme i hovedstaden.