Raser mot falsk Syria-film
Utenriksreporter Pål T. Jørgensen reagerer sterkt på den falske Syria-vidoen. Han mener filmen undergraver jobben mange aktivister gjør.
Jørgensen reagerer sterkt på at de norske filmskaperne har publisert en falsk video.
– Jeg har sett så mange barn i Syria som har det jævlig og lider voldsomt. De fortjener ikke at noen lager falske videoer om dem, sier TV 2s utenriksreporter Pål T. Jørgensen, under en tv2-sending.
Den falske kortfilmen "Syrian hero boy" viser en ung gutt som løper i kuleregn for å redde en liten jente i krigen.
Ville skape noe positivt
Regissør Lars Klevberg forteller at formålet med kortfilmen var å sette fokus på barn i krigsområder, og hvordan syriske barn har det. Filmskaperne ønsket å skape en debatt og et engasjement på et humant grunnlag. Kleveberg mener de har laget en positiv vinkling, men at den ikke har fått den oppmerksomheten den fortjener.
– Det er ikke noe positivt med krigen i Syria. Det er en forferdelig tragedie, sier Jørgensen i en diskusjon med filmskaperne søndag.
Kleveberg forteller at det er beklagelig at saken nå dreier seg om at de lagde noe alle trodde på.
– Det er beklagelig å se at saken nå dreier seg om at vi har skapt noe alle har trodd på. Vår intensjon var alltid å tale barnas- og de svakes sak og skape et engasjement rundt det.
Jørgensen påpeker at saker som taler barnas sak ikke er en mangelvare.
– Bare i TV2 har vi laget 350 saker om barn i Syria. Mange av de store kanalene har også tatt opp dette. Å sette søkelys på barns vilkår i denne grusomme krigen er ingen mangelvare i internasjonal presse, sier Jørgensen.
Ødelegger for videoaktivister
Flere 100 aktivister risikerer livet hver dag for å dokumentere overgrep, terrorbombing og drap, med video som sitt våpen.
– Flere er blitt drept på jobb, mens kameraet surrer. Så kommer disse tullingene og lager en kunstig video og legger det ut som en ekte video på YouTube fra Syria, sier Jørgensen i en diskusjon på TV 2 søndag.
Professor ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Rune Ottosen tror filmen får mye reaksjoner fordi den virker mot sin hensikt.
– Filmen virker mot sin hensikt hvis meningen var å støtte de sivile ofrene i Syria. Nå kan Assad-regimet vise til filmen og si at deres motstandere også lager falsk propoganda.
Ottosen sier han støtter kritikken filmen har fått av Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund. Hun sier filmen er ødeleggende for alle som formidler viktig informasjon fra utlandet.
– Hvis man lager falske videoer om overgrep, får det oppmersomheten bort fra ekte filmer som viser ekte overgrep, sier Ottosen.
Bidragsytere reagerer
For kunne finansiere filmen ble filmskaperene støttet av Norsk Filminstitutt og Fond for lyd og bilde. Tordbjørn Urfjell, styreleder i Fond for lyd og bilde, sier at filmskaperne burde gått ut med bakgrunn for filmen tidligere.
– Søkereren oppga i søknaden at de ville legge en tekstplakat etter filmen så fort den "tok av" på YouTube. Dette skjedde ikke, og det beklager vi, sier Urfjell i en pressemelding.
Urfjell sier dette gjør at virkemidleneødelegger for ofrene og budskapet.
– Når filmskaperne i etterkant av publiseringen lot det gå altfor lang tid til det kom fram at filmen var et kunstprosjekt med et bestemt mål og budskap, ikke et autentisk filopptak fra Syria. Derfor kommer virkemidlene i veien for ofrene og budskapet, sier Urfjell til TV 2.