Spikersuppa trekker turister
Kunstisbanen i Spikersuppa er et velbrukt sted for innbyggerne i Oslo. Populariteten er også stor blant byens turister.
Det er en kjølig formiddag i januar. Vi befinner oss i Oslos hovedgate, Karl Johan, og omkring oss på alle kanter haster folk forbi. Lyden av trikken minner oss om at vi befinner oss i en storby. Men i Spikersuppa, bare et steinkast fra Stortinget, boltrer to jenter seg på skøyteisen. Latteren sitter løst. Vanligvis er pågangen på skøytebanen stor, men denne mandagsformiddagen har de banen for seg selv.
Et tilbud for alle
Kunstisbanen i Spikersuppa har vært et tillbud i byen siden 1993, og startet opp i forbindelse med OL på Lillehammer, forteller Morten Anker-Nilssen i bymiljøetaten. Han er kontaktperson for anlegget i Spikersuppa for andre året på rad. Han forteller oss at mange finner glede i skøytebanen, både turister og osloborgere.
– Sesongen strekker seg fra november til mars, men alt avhenger av hva været tillater. Vi har ikke konkrete tall på hvor mange som besøker skøytebanen hver sesong, men ca 4000 er innom i sesongen og leier skøyter. Det som er så flott, er at tilbudet er gratis, så hvem som helst kan benytte seg av det, sier Anker-Nilssen.
Turistene strømmer til
Tilbake i Spikersuppa treffer vi Carlos Sotomayur. Han leier ut skøyter til de mange besøkende, og forteller at han trives godt med jobben. Han opplever vanligvis stor pågang inne i skøytebua, men i dag er det rolig. Kun to-tre kunder fyller det lille lokalet, og lav summing av stemmer skaper en atmosfære preget av formiddagsro. Sotomayur sier at skøyteutleia ofte benyttes av turister.
– Det kommer folk fra blant annet England, Asia, store deler av Europa, Nord-Amerika og Canada. De synes Norges vintersporter er eksotisk, og ønsker å oppleve det selv, forklarer han. Selv er Sotomayur spansktalende, og med de spanske turistene snakker han gjerne morsmålet sitt.
Han forteller at det er sjelden vare å ha tilgang til en utendørs skøytebane midt i sentrum av en by. Mange turister er ikke vant til dette, så det er klart nysgjerrigheten er stor.
Pågang på turistkontoret
Synne Myhre er avdelingssjef for vertskapstjenestene i turistguiden Visit Oslo. Hun kan melde om mange skøytelystne turister som henvender seg til deres kontorer for å få vite hvor de kan finne en isbane.
– Det er jo veldig kult at vi har et slikt tilbud å komme med her i Oslo, det er en New York-feeling over det, sier hun ivrig, og legger til at turistene henvises både til anlegget i Spikersuppa og anlegget i Frognerparken.
Første gang på skøyter
De to jentene på glattisen heter Kong Yun Ju og Kim Ga Hyun, begge er 29 år og kommer fra Sør-Korea. De er på reise, og har vært i Oslo i tre dager.
– Det er første gang i mitt liv jeg står på skøyter, sier Kong lattermildt. På skøytekledte ben står hun midt på isbanen og prøver å holde balansen mens vi snakker. – I Sør-Korea finnes det ikke utendørs skøytebaner, så dette er nytt for oss, forteller jentene.
Skøytingen deres er nølende, men de kan fortelle at de ikke har falt en eneste gang, hittil. De fant skøytebanen ved en tilfeldighet da de ruslet langs Karl Johan.
– Det er vanskelig å stå på skøyter, men det er til gjengjeld veldig morsomt. Så er snøen med på å skape stemningen, smiler de.