Blir liggende grusomt lenge
Fire ganger så mye grus som i fjor blir ryddet bort etter påske.
Et tjukt gruslag har de siste dagene åpenbart seg på fortau og gangfelt i Oslos gater. Det knaser under skoene. Asfalten som forrige uke var islagt og speilglatt, er nå bar, tørr og full av småstein.
Vårrengjøring etter påske
Bymiljøetaten skal ha etter planen vårrengjøre indre by før 1. mai, og skal ha rengjort hele byen til 17. mai. Pressekontakt i Bymiljøetaten Odd Olav Bratteberg mener det er bingo om mars blir snøfri, og sier at eventuelt å fremskynde vårrengjøringen avhenger av været.
– Hvis dette mildværet fortsetter må vi ta en ny vurdering. Det har hendt at vi har kostet gatene allerede i mars. Spørsmålet er om vinteren er over eller ikke, sier Bratteberg.
Det har vært ekstremt glatt i Oslo sentrum denne vinteren. Bymiljøetaten har gruset fire ganger mer enn forrige vinter. Laget med grus er dermed fire ganger tykkere enn i fjor.
For sent
Hulda Tronstad, informasjonssjef i Syklistenes landsforening viser til undersøkelser som sier at grus fører til flere sykkelulykker. Hun mener kommunen må starte tidligere med feiing.
– De siste årene har våren kommet tidlig. Sykkelveiene bør feies når mildværet kommer. Bymiljøetaten i Oslo kan heller gruse veiene opp igjen, dersom det igjen blir glatt, sier Tronstad.
Landsforeningen mener at kommunen, som oppfordrer folk til å sykle, må tilrettelegge for nettopp sykling.
– Å ha 17. mai som en rengjøringsfrist er for sent. Da går vi glipp av to måneder med sykling, sier informasjonssjefen.
Gjenbruk i grus
Oslo kommune "importerer" grusen sin fra Drammensområdet og fra Østfold. Når grusen skal fjernes blir den fraktet til depoter, og kommunen må betale for hvert eneste tonn som leveres.
– Hvorfor brukes ikke den samme grusen om igjen?
– Det er mulig å gjøre, men det er for dyrt, sier Bratteberg i Bymiljøetaten.
Dersom det milde været fortsetter, opplyser Bymiljøetaten om at prioriterte sykkelstier vil være av det første som blir rengjort.