Oslo får sitt første fisketorg
Våren 2016 åpner Oslo sitt første fisketorg. I nærmere tyve år har prosjektet vært under utvikling. Nå er endelig Fisketorget AS finansiert.
Øyvind Helgesen, prosjektleder for Fisketorget i Oslo, forteller til Journalen at han gleder seg til å skape en arena for fiskenæringen. Tanken bak Fisketorget er at det skal være et utstillingsvindu for sjønasjonen og fiskenasjonen Norge. Det skal ikke bare være for innbyggerne i Oslo, men det skal være noe som kan benyttes av fiskerinæringen generelt.
– Vi ønsker å stille ut det beste av fisk og skalldyr som blir fanget langs kysten vår, sier Helgesen til Journalen.
Stort marked for Fisketorget
Helgesen mener det har vært mangel på et fisketorg i Oslo i mange år.
– Vi tror det at det har vært mangel på et fisketorg i Oslo i mange år. Det er flere norske byer som har fisketorg, men Oslo har ikke hatt det. Som hovedstad, og som den største turistmagneten i Norge, er det helt klart at Oslo også må ha det, sier han til Journalen.
I godt over 17 år har prosjektet utviklet seg fra en enkelt ide til et fullverdig prosjekt. Nå er også arkitektfirmaet DARK blitt en del av prosessen. De utformer selve bygget, og tilpasser det slik at det skal gå overens med resten av bygningene rundt. Både økonomien og diverse andre omreguleringer har gjort det vanskelig å ferdigstille Fisketorget.
– Vi har jobbet veldig for å få dette til. Nå har vi klart å finne et konsept alle parter liker, og som er mulig å gjennomføre med en økonomi som gjør at vi ikke ender opp som for eksempel fisketorget i Bergen, forteller Helgesen.
Fisketorget skal hovedsakelig bestå av fiskedisker, men det skal også være mulig for publikum å sette seg ned og smake på maten. Menyene skal bestå av tapas-menyer, både av norsk sjømat og mer eksotiske retter.
Tror ikke Fisketorget vil utkonkurrere andre
Øyvind Helgesen tror ikke Fisketorget vil utkonkurrere de andre fiskebutikkene i Oslo. Han tror det handler om den geografiske plasseringen i forhold til de andre forretningene.
– Fisketorget ligger litt unna de allerede eksisterende fiskebutikkene, derfor tror vi ikke er truende for de andre, sier han.
Helgesen ser også flere fordeler ved deres plassering. Han tror at tilfeldige publikummere kan være en viktig kundegruppe.
– Folkehavet på Aker brygge er jo der hele tiden, så tiden vil vise hvor mange av de som kjøper fersk fisk fra oss.
Konkurrentene gleder seg
Øyvind Glørstad, daglig leder hos Vulkanfisk på Mathallen, ser fram til at Fisketorget tar form på rådhusplassen. Han tror Fisketorget kan skape et større utvalg og mer kompetanse hos kundene omkring fisk.
– De siste årene har fisk forsvunnet mer og mer fra forretningene, og gått over til ferdigpakket fisk i dagligvarebutikker, sier Glørstad til Journalen.
Øyvind Glørstad mener det er et stort marked for Fisketorget i Oslo. Han tror heller ikke torget vil skape negativ konkurranse for bedrifter som Vulkanfisk, men heller at det kun skaper positive virkninger.
– Vi har jo hovedsakelig kunder fra nærområdet vårt her ved Grunerløkka og St. Hanshaugen. Det er selvfølgelig mange fra andre steder også, men det er i hovedsak nærområdet vi lever av.