Ansatte er kritiske til nytt regjeringskvartal

Statsbyggs forslag til nytt regjeringskvartal får tommelen ned fra tillitsvalgte. Regjeringen vil lytte til de ansatte, men sier nei til omkamper.

Inger Riis-Johannessen og Terje Andreas Johnsen representerer Akademikerne. De mener det samlede regjeringskvartalet er for dårlig utredet. (Foto: John Trygve Tollefsen)

Statsbyggs planer for det nye regjeringskvartalet ble lagt fram på en pressekonferanse mandag. Departementene skal samles rundt Høyblokka i Oslo sentrum. Bare forsvarsdepartementet blir værende utenfor det nye regjeringskvartalet.

RegjeringskvartaletHøyblokka og Finansdepartementet blir omkranset av nybygg når departementene skal samles i et regjeringskvartal. (Foto: John Trygve Tollefsen)Representanter for de ansatte mener det planlagte regjeringskvartalet blir for trangt. Inger Riis-Johannessen har tidligere representert Akademikerne i brukerutvalget for nytt regjeringskvartal.

– Vi mener statsbygg ikke har de riktige analysene i bunn. De har ikke kartlagt hva slags behov departementene har, sier Riis-Johannesen

– De har også lagt seg i lave anslag på hvor mange ansatte departementene skal ha i framtida. Vi er redd folk må flytte ut så snart vi kan flytte inn.

– Helt i bunn

Stridens kjerne er den såkalte arealnormen. Arealnormen anslår hvor mange kvadratmeter som trengs for hver ansatt, og inkluderer både den enkeltes arbeidsplass og fellesarealer som resepsjon og kantine.

Terje Andreas Johnsen sitter i brukerutvalget i dag. Han mener statsbygg har planlagt minimalt med plass til den ansatte.

– Andre nybygg i staten har en norm på omlag 30 kvadratmeter for hver ansatt. Regjeringen vedtok at det nye regjeringskvartalet skulle ha en norm på mellom 23 og 25 kvadratmeter. Statsbygg har lagt seg helt i bunn, sier Johnsen.

Kommer endringer

Statsbygg understreker at det er regjeringen som vedtar arealnormen. Assisterende prosjektdirektør Jo Ulltveit-Moe forteller at mye gjenstår før et anbefalt romprogram fra Statsbygg er klart.

– Vi jobber med å kartlegge det detaljerte behovet. De ansatte er med i det arbeidet. Det komme reviderte forslag. Vi skal bearbeide dette, og legge det inn i en reguleringsplan, sier Ulltveit-Moe.

– Vi tror vi skal få til et godt og effektivt regjeringskvartal der det ligger i dag med alle departementene. Det er vår hovedkonklusjon.

Vil ha flere alternativer

Akademikerne mener samling av departementene kan bli en tvangstrøye som ikke gir gode nok lokaler. Inger Riis-Johannesen mener det må åpnes for flere alternative løsninger.

– Det er ikke et sterkt ønske for å oss å samle regjeringskvartalet. Vi er i tvil om argumentasjonen for det er riktig, sier hun.

De ansatte har bedt om et møte med statsråd Jan Tore Sanner. Det får de 21. oktober.

Nei til omkamp

Statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet Paul Chaffey avviser likevel at det er rom for omkamp om samlokalisering.

Paul ChaffeyStatssekretær Paul Chaffey sier de ansatte skal bli hørt. (Foto: Regjeringen.no)– Nei, når regjeringen tar beslutninger er det fordi ting skal gjennomføres. Det ligger til grunn, sier Chaffey.

Han lytter likevel til kritikken fra de ansatte.

– Jeg er helt enig i at kunnskapsgrunnlaget bør være så godt som mulig, også når det gjelder utformingen av arbeidsplasser og arealene innvendig, sier Chaffey.

Akademikerne har i brev til statsåden uttrykt misnøye med prosessen som har ledet fram til Statsbyggs forslag. Chaffey sier de vil høre på tilbakemeldingene.

– Jan Tore Sanner vil være opptatt av hvordan de ansatte opplever prosessen. Det er de ansatte som er statsforvaltningen, sier Chaffey.