Gratis prevensjon til unge kvinner
I bydel Grünerløkka deler de ut gratis prevensjon for å få ned de høye aborttallene.
– Bydel Grünerløkka er en av bydelene som har aller høyest aborttall i Oslo, sier Marius Johansen, medisinsk faglig ansvarlig lege på Sex og samfunn. Målet med FUSA-prosjektet er å få ned disse tallene.
Prosjektet går ut på å gi kvinner i aldersgruppen 20-24 år som bor bydel Grünerløkka gratis prevensjon.
Oslo og Finnmark høyest på abort
I Folkehelseinstituttets rapport over antall svangerskapsbrudd i 2014, kan man se at Oslo og Finnmark er de to fylkene med høyest tall.
Fra tabellen til Folkehelseinstituttet kan man se at Oslo og Finnmark har nesten 3 prosent aborter per tusende kvinner i 2014. Rogaland og Sogn og Fjorande er fylkene med lavest prosentandel av aborter, med omtrent 1,5 prosent aborter per tusende kvinne.
FUSAFUSA, prosjekt i bydel Grünerløkka. Foto: Gyrid Friis Edland Økt pågang
– Vi har merket økt pågang nå i det siste. Vi har satt inn flere leger på dagtid, som bare setter inn p-staver og spiraler, sier Sara Rydland Nærum. Hun er politisk rådgiver på Sex og samfunn, Senter for ung seksualitet.
Hun forteller at både brukere og helsepersonell har fått mer kunnskap om langtidsprevensjon etter at de startet med FUSA-prosjektet.
– FUSA har ført til at flere har begynt å bruke langtidssprevensjon, og det er jo veldig bra. P-staver og spiraler er mye tryggere, og gjør det så og si umulig for brukeren å gjøre feil, fortsetter Nærum.
Spørsmål om økonomi
Også Johansen er enig i at den store pågangen og interessen er bra.
– Det er jo mange som tenker at langtisprevensjon er en dyr investering, men når tilbudet er gratis merker vi økt interesse.
Johansen skulle gjerne sett at FUSA ble spredd til flere bydeler og fylker, men ser at det kan bli et problem med økonomien.
– Vi vet at vi får fortsette i 2016, men etter det er alt litt uvisst. Foreløpelig ser det ut som at når pengene er slutt, er også prosjektet over, sier Johansen.
Vente og se
Om aborttallene har gått ned, får man ikke se før ny rapport fra Folkehelseinstituttet kommer på nyåret.
Det har vært gjort lignende prosjekter i Tromsø og Hamar, hvor resultatet ble halvering av antall aborter og økt bruk av langtidsprevensjon.