Gravsteiner stables bort etter bruk
Langs gjerdet til Vår Frelsers gravlund står det flere ferdigbrukte gravstøtter, fult synlig for de som går forbi.
– Jeg synes det er forferdelig trist og morbid at de ikke har flyttet dem, sier Pernille Gjernes Bilde da Journalen spurte hva hun syntes om gravstøttene.
Hun synes det er utrivelig å se gravstøttene hele tiden, spesielt når navnene fremdeles er ingravert og de er slengt rundt som rester. På den annen side mener hun at Vår Frelsers gravlund er en fin plass.
En vanlig grav har en fredningstid på 20 år, så urnen eller kisten skal kunne gå opp i jorden før det gjøres plass til nye.
– Etter fredningstiden er over, får familien tilbud om å beholde graven mot en årlig avgift. Hvis de ikke ønsker dette, lagres de på gravplassens lagertomter eller familien kan ta med gravstøtten hjem, forteller Stein Olav Hohle fra Gravferdstaten.
På lagerplassen i hjørnet av Vår Frelsers gravlund står gravstøttene merket med hvilken grav de tilhører, i tilfelle familiene skal ombestemme seg. Hohle forteller at de kan stå her i et halvt til to år, før de blir sendt til knusing.
Gjenbruker gravstøttene
– Her på Vår Frelsers gravlund så bruker vi de samme steinene om igjen. Vi sliper av navnet på steinen og setter de på tomme graver, slik at man kan kjøpe både gravminne og gravsted sammen, sier Hohle.
Han mener dette er en veldig miljømessig god løsning og forteller også at steinene gis bort gratis til de som har lyst på, så lenge navnet fjernes.
– Jeg synes ikke gravstøttene skjemmer kirkegården. Det er så vakkert her, sier Kathinka Dysthe da Journalen spurte om hva hun syntes.
Roger, som bor i nærheten av gravlunden, synes derimot at det ikke ser pent ut.