Oslo er dyrest på boligmarkedet

Den dyreste kvadratmeterprisen finner du i Oslo. Flytter du vekk fra storbyene blir det rimeligere.

Oversikten over boligpris per kvadratmeter i områdene rundt Oslo

I følge Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk har boligprisene falt i september. Allikevel viser den en stor økning det siste året.

Pristopp i Norge

Hvis du skal kjøpe leilighet i Oslo må du forvente å punge ut med 56.500 kroner per kvadratmeter. Dette er på pristoppen i Norge. Allikevel er det en nedgang på 0,6 prosent fra august, men samtidig en samlet økning på 11,1 prosent det siste året.

– Kraftig tilflytning og lave renter vil fortsatt drive opp prisene, sier administrerende direktør i DNB Eiendom, Terje Halvorsen til Dagens Næringsliv tidligere i år.

Han ser ingen grunn til at boligprisene i Oslo vil falle, og tror Oslo vil være på toppen ut året.

Stigning utenfor storbyen

Hvis man forflytter seg til områdene utenfor Oslo ser man at boligprisene har steget de siste årene, likevel slår de ikke hovedstaden. 

Administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Dreyer, sa til Dagens Næringsliv i april at han tror folk er villige til å pendle litt lengre for å bo billigere. Dette er grunnen til prisøkningen siden i fjor. 

– Det er klart at med den prisutviklingen vi har i de store byene, så er det mange som gjør seg kost/nytte-vurderinger i hvor smått de er villige til å bo, opp mot pendleravstanden til større bolig. Det er helt klart en naturlig konsekvens av at prisene presses i byen, men pendleravstanden er svært viktig.

På andre- og tredjeplass over kvadratmeterpris finner vi Bærum og Asker. De har hatt en økning på henholdsvis seks og åtte prosent det siste året. Selv om Sarpsborg ligger nederst på listen har de fortsatt hatt en økning på 6,1 prosent siden i fjor.

Henviser til grafikk øverst i saken.

Stor forskjell i studentbyene

For studenter blir det stadig vanligere å kjøpe leilighet. I en oversikt over studentbyene troner fortsatt Oslo på toppen.

Henviser til grafikk øverst i saken.

I Bergen må du i gjennomsnitt betale 41.700 kroner per kvadratmeter. Byen har hatt en nedgang på en prosent den siste måneden, men har gått opp 7,9 prosent på ett år.

Trondheim har en kvadratmeterpris på 41.600 kroner. De har hatt en like stor nedgang som Bergen i september, men har økt 5,6 prosent siste året. 

På bunnen over de store studentbyene ligger Stavanger. Her har boligprisene hatt en negativ kurve. Den siste måneden har prisendringen vært på -2,2 prosent, og -2,8 prosent på årsbasis.

– Vi ser også at det er store regionale forskjeller når det gjelder prisutvikling. Stavanger og Haugesund merker en nedgang og flat utvikling, noe som har sammenheng med oljebransjens utvikling, sa Dreyer til Nrk i april.

Frogner dyrest

Boligprisstatistikken viser at det er stor forskjell fra de forskjellige bydelene i Oslo. I Frogner er kvadratmeterprisen på nesten 70.000 kroner, mens på Søndre Nordstrand ligger prisen på 34.500 kroner.

LES OGSÅ: Oslos minste leilighet til salgs