Dugnadsånden øker i Norge
På Linderudkollen bruker skiforeldre natten til å ferdigstille langrennsanlegg.
Stillheten dominerer kveldsmørket i Lillomarka. Kulda ligger tungt mellom trærne, og det eneste som bryter opp mørket på Linderudkollen er lysløypa som strekker seg innover i skogen.
Langrennsanlegget her skulle vært ferdig i november i fjor, men det erfortsatt arbeid på området. Skientusiaster jobber hardt for at anleggetskal bli klart, og i kveld er tre menn på plass for å starte snøkanonene. Alle er frivillige. Nestleder i Kjelsås Langrenn, Jon Solsrud, er en av dem.
– Det er jo litt avulempen med å kombinere vann og kulde, det fryser innmari fort, ler han menshan ved hjelp av flammekaster og skrape, fjerner is fra en av snøkanonene.
Frivillig arbeid øker
Anlegget er etspleiselag mellom klubben og kommunen, snøkanonene står på klubbens regning.Mens Bymiljøetaten står for dagvaktene, er det foreldre fra skigruppa sompasser på snøkanonene om nettene.
Ifølge Statistisk sentralbyrå har frivilligarbeid økt med nesten 22 prosent siden 2006, og idretten bidrar mest. Arbeidetsom blir lagt ned tilsvarer hele 33 400 ulønnede årsverk. Dette er hele 24prosent av alle ulønnede årsverk i landet.
– Vi har ikke noesystem for å få fulgt opp slik at alle bidrar, så det er litt basert på tillit.Det er de som ikke vil, og dem får vi liksom ikke med oss. Men veldig mange erivrige på å bidra altså, de aller fleste er det, påpeker han.
Frvillighet har positiv effekt
Stian SlotterøyJohnsen er generalsekretær i Frivillighet Norge. Han forteller at det ikke ernoen fare for den norske dugnadsånden.
– Over 60 prosent avbefolkningen gjør frivillig arbeid iløpet av ett år. Det gjør at vi i Norge erverdensmestere i frivillighet, sier han.
Slotterøy Johnsenforteller at fritidsaktiviteter over hele landet er avhengige av frivilligarbeid, blant annet fordi det er med på å holde kostnadene nede. Dermed bliraktivitetene tilgjengelig for flere.
– I tillegg skaper dugnaden fellesskap ogknytter folk med ulik bakgrunn sammen i nærmiljøene. Dette er noe som vil blienda viktigere i årene som kommer, når enda flere som kommer til landet somflyktninger eller for å arbeide, skal bli aktive samfunnsborgere, påpeker han.
Nattevakt i 17 minus
Gradestokken visergodt under femten kuldegrader, og klokka har akkurat bikket halv to på natta.Det ligger en hypnotiserende stillhet over bekmørke Linderudkollen. Bare hvisman går et lite stykke inn i løypene høres duringen fra hardtarbeidendesnøkanoner. I natt er Guttorm Osborg på plass for å passe på dem.
Osborg har selv barni langrennsklubben, og synes det er greit å ofre noen timer av nattesøvnen fordugnadsarbeid.
– Det skulle baremangle at man tar i et tak, når man tenker på de få som legger ned veldig myetid i klubben, påpeker han.
Mye tyder på at deter lurt å være en av dem som bidrar. Ifølge en tysk undersøkelse førerfrivillig arbeid til at man har det bedre i sin lønnede jobb. Frivillig arbeidfører blant annet til mestringsfølelse, variasjon i hverdagen og flere sosialerelasjoner. Det skriver Forskning.no.
I godt humør
Snø knirker undertunge vintersko. Området er stort, og lysløypa er mørklagt, men hodelyktertrengs ikke. Både nordlys og månen lyser opp skogsveiene fra skyfri himmel.
Klokka har rukket åbli halv tre, og om halvannen time får Osborg avveksling avnestemann. Frem til det må han ut i vinternatten hver halvtimefor å sjekke at alt står bra til med snøkanonene.
– For ossB-mennesker er det jo fint å ta vakten som er fra tolv til fire. Men det blir nok ikke den tidligste morgenen på megi morgen altså, smiler han.