Klimafesten er i gang
Klimaets tilstand er i vinden for tiden, og i disse dager arrangeres Klimafestivalen § 112. Den ønsker å spre videre kunnskapen vi stadig tilegner oss.
I et glassmonter på Tøyen T-banestasjon henger en utstilling. Den er en del av klimafestivalens utfoldelse i Oslo.
Folk går forbi, men de fleste er i sine egne tanker. Det er midt på dagen, og folk har andre gjøremål. Det er kaldt ute, og i medmenneskelig forstand er Oslos T-banestasjoner kanskje noen av de kaldeste stedene, selv om det er her de fleste ferdes. Tøyen er ikke noe unntak denne dagen. Det er få som titter andre steder enn der de skal til å sette føttene sine.
– Sånn er det jo med utstillinger i det offentlig rom, spesielt på T-banestasjoner, sier en av kunsterne Anna Widén på telefon til Journalen.
Det er hun og Toril Rygh som står bak installasjonen, som har fått navnet ”What have we done to that love?”
– Men igjen så er det veldig hyggelig når noen stopper opp for å titte mens de går der i gjennomtrekket. Sånn sett er det fint med utstillinger i det offentlig rom. Kanskje noen som aldri hadde dratt på en utstilling ser noe de ellers ikke ville sett, sier Widén.
Selv om de fleste går fort forbi, er det nemlig noen som stopper opp for å se.
Tror på fremtiden
Torstein Winger har pause fra arbeidsdagen, og på vei tilbake til jobb stopper han opp for å se på utstillingen. Han titter og gjør en stille refleksjon om kunstverket. Han er litt tunghørt, men selv om T-banelyden hyler i ørene lener han seg nærmere og svarer på noen spørsmål.
– Jeg setter pris på utstillingene som henger her, det er en god arena for å få noen inntrykk, sier Winger.
Han er tilfeldigvis styremedlem i Groruddalen Miljøforum, så problematikken kjenner han til.
– De største problemene ligger vel hos de store industrilandene, som Kina og USA. Men det virker som også de begynner å bli opptatt av miljøet. Så selv om det er store utfordringer, ser jeg ikke svart på fremtiden, sier Winger, før han må videre på jobb.
Klimafest med Grunnloven i hendene
Fra 16.–26. januar finner en rekke begivenheter sted i hele landet, mange med mål om å gjøre folk enda mer bevisst på klimaproblematikken. Det blir klimaprat i Oslo, Drammen, Trondheim og Bergen. Mange av arrangementene finner sted i hovedstaden, men spredningen av de grønne debattmøtene er god.
Det blir demonstrasjoner og andre aktiviteter klimaentusiaster kan delta på.
Festivalen tar utgangspunkt i Grunnlovens menneskerettighetsavsnitt, og paragraf 112. Der står det lovfestet at enhver har rett til et miljø som sikrer helsen, og til en natur der mangfoldet bevares. Den går også inn på borgernes rett på kunnskap om naturmiljøets tilstand.
KlimautstillingKunstverket består av kvister og stubber i et glassmonter. Foto: Nicklas Knudsen Menneskets plikt å passe på
Den aktuelle kunsten består av bilder av dyr, og kvister og stubber er formet som dyr og planter, men de nakne stubbene i falmende brunt minner mer om døden enn den levende naturen.
Målet med kunsten på Tøyen T-banestasjon er å bevisstgjøre hvordan vi behandler naturen og mangfoldet i den.
– Det er bra at vi våkner, men jeg tror det er for sent på mange måter. Vi har gjort mye galt veldig lenge. Men vi må ikke gi opp. Det er menneskets plikt å ta vare på naturen, sier hun.
– Føler du at klimafestivalen gjør nytten sin?
– Ja, men de politiske tiltakene er vanskelige. Det blir for fjernt for oss. Det er annerledes med mennesker andre steder i verden, de som kjenner miljøendringene på kroppen. Jeg skulle gjerne vært frivillig i katastrofeområder, men jeg er ikke helt typen til det, og føler jeg får gjort mer i et monter på Tøyen, sier Widén.