Malte med verdens mest eksklusive blekk
Lørdag ble boken «Fossiler og mineraler» lansert på Naturhistorisk museum. I den forbindelse ble det laget kunst med blekk fra en eldgammel blekksprut.
Den tynne penselen strykes lett og elegant mot det hvite arket. Et kunstverk er i ferd med å skapes og historie skal skrives. Gamle Tøyen Hovedgård er full av storøyde tilskuere. De bevitner noe som aldri har skjedd før. Kunstner Esther van Hulsen maler med blekk fra en 95 millioner år gammel blekksprut.
– Det oppfører seg som vanlig blekk, men det føles likevel spesielt, utbryter van Hulsen.
Høydepunkter fra samlingen
Van Hulsen maler med det historiske blekket i anledning museets boklansering. Store og små har møtt opp til begivenheten. Stemmene summer i kor som i en lun bikube.
Stillheten senker seg før professor i paleontologi Jørn Hurum inntar podiet og gjør seg klar til å fortelle om den ferske boken «Fossiler og mineraler-Høydepunkter fra samlingene ved Naturhistorisk museum».
Boken består av bilder og historier som omhandler de mest unike fossilene og mineralene i museets samling.
– Det er så mange historier lagret i disse gjenstandene, og det er det boken skal fortelle, sier Hurum.
Lidenskap
Øynene til Hurum gløder av entusiasme idet han strekker frem hånden og presenterer sin kollega og medforfatter. Rune Selbekk, som er professor i mineralogi, stiger frem.
– Mineraler, ja. Det er bærre lekkert, sier Selbekk.
Forsamlingen humrer og Selbekks smilerynker kommer til syne når han får snakke om sin lidenskap.
Vellykket samarbeidsprosjekt
Hurum forteller at boken er et resultat av dugnadsarbeid. En rekke professorer og forskere ved museet har bidratt, og ingen har fått betalt. Museumsdirektør Tone Lindheim utbryter entusiastisk at boklanseringen er en glede for hele museet.
Etter foredraget strømmer publikum til for å kjøpe boken. Hurum signerer bok etter bok med raske, målbevisste bevegelser i håndleddet.
Uvanlig funn
Boken rommer alt fra Norges eneste dinosaurknokkel til vakre ametyster i glitrende lilla. Det er også her vi finner fossilet til den åttearmede blekkspruten som Esther van Hulsen lager kunst av. Det var Hurum selv som skrapte ut det svarte tørkede pulveret. Nå er det blandet ut med vann og fungerer som blekk.
– Vi kjøpte den fossile blekkspruten fra Libanon i 2014. Da vi så at blekksekken var intakt ble vi veldig glade og brukte lang tid på å preparere fossilet. Videre skrapte jeg ut litt av dette tørkede blekket. Nå maler Esther den blekkspruten som pumpet ut blekket i utgangspunktet. Dette er sensasjonelt, utbryter Hurum.
UtstillingPublikum fikk observere alt fra dinosaurknokler til gullklumper. Foto: Agnes Alstad Mogstad
Stein og bein
Alle fossilene og mineralene fra boken er stilt ut i en egen utstilling kalt «Stein og bein». Her kan besøkende oppleve de unike formasjonene i virkeligheten. Også det mektige skjelettet etter en Tyrannosaurus rex er å finne blant fossilene og mineralene.
En åttearmet blekksprut har tatt form på det tidligere så hvite arket. Kunstverket har en brunaktig glød og lite vitner om at illustrasjonen går inn i historien som enestående.