Westerdalstudenter ikke bekymret

Studentene ved privatskolen ser ikke på de økonomiske problemene som noe hinder for egen utdanning.

Studentene ved skolen betaler mellom 30 og 45 tusen i semesteret, avhengig av hvilken linje de går på. Skolen mottar også statsstøtte per elev. De nåværende studentene Journalen har snakket med virker lite bekymret over skolens økonomiske situasjon:

Tidligere studenter vil ha tilbakebetaling

1300 tidligere studenter kan ha betalt for mye i skolepenger, og Hegnar.no skriver at mange av disse har gått sammen og engasjert advokatfirmaer for tilbakebetaling. De tidligere studentene skal ha betalt 20-30 tusen for mye hvert skoleår, som kan si tilbakebetalinger på nesten 100 000 kroner per elev.

31. oktober i fjor holdt skolen et krisemøte, hvor de ba de nåværene elevene om å ikke snakke med pressen. Annika Sander og Eirik Riis Mossefinn skrev en kronikk i Natt & Dag etter møtet i fjor. De mener å ha bli ført bak lyset og at de fikk lite og dårlig formidlet informasjon om den økonomiske situasjonen til skolen de nå studerer ved. 

Tine WiderøeRektor ved Westerdals Tine Widerøe, beklager forholdene. FOTO: Westerdals Oslo ActRammer ikke studentene

På onsdag holdt Westerdals pressekonferanse om Kunnskapsdepartementets anmeldelse til Økokrim.

–- Vårt ansvar som den nye ledelsen ved denne skolen er å få alle fakta på bordet og bidra til å rydde opp i disse gamle sakene. Slik kan vi jobbe videre med det som er vårt mandat, som er å bygge denne skolen videre, sier rektor ved Westerdals Tine Widerøe i pressekonferansen.

Rektoren presiserte under onsdagens pressekonferanse at dette skjedde under en annen ledelse, og før sammenslåingen av NITH, NISS og Westerdals som utgjør dagens Westerdals. Widerøe har vært rektor ved skolen siden 1. mars i år.

–-- Vi i ledelsen på Westerdals Oslo Act beklager på det sterkeste for disse forholdene som har kommet frem, og vi gjør som sagt alt vi kan for å rydde opp i dette og for å gjenoppbygge tilliten både internt og eksternt, sier hun.

Widerøe sier til NRK at skolen har satt av midler for eventuelle tilbakebetalinger, og at dette ikke vil gå utover nåværende eller kommende studenter. Tilbakebetalingen for de tidligere studentene som har betalt for mye, er enda ikke avklart.

Krevd 70 millioner

Det var Dagens Næringsliv som først avslørte at Westerdals har krevd ulovlig mye skolepenger fra studentene sine. Skolen har krevd over 70 millioner kroner over ti år og skal ha tatt ut et ulovlig privat utbytte på over 100 millioner kroner.

Den urettmessige statsstøtten ble utbetalt for TV- og filmlinjen, som har vist seg å ikke ha vært godkjent i årene mellom 2002 og 2012. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen opplyser til NRK om at det også har blitt belyst andre saker om skolen som er under etterforskning av Økokrim.

.