Grønn gentrifisering i anmarsj

Men Ole Pedersen mener grønn gentrifisering ikke nødvendigvis kun er bra for lokalbefolkningen.

I Oslo bygges det, og det blir stadig viktigere å ta hensyn til klimaet i denne prosessen. Foto: Andrea Dalgard

Ole Pedersen sitter i styret for Hauskvartalet, og kjemper nå mot at kommunen skal selge dette byøkologiske pilotprosjektet til en kommersiell aktør. Denne private aktøren er Urbanium AS. Victoria Marie Evensen fra Arbeiderpartiet skriver til Dagbladet 15. februar 2016 at: Urbanium vil bygge boliger med en enkel standard i tråd med reguleringen, boliger som skal være pilotprosjekter med miljøsertifiseringen BREEAM. De ser på muligheten for å oppføre byggene i massivtre, noe som vil redusere CO2-utslippet betraktelig.



Om salget til Urbanium blir en realitet vil dette være et eksempel på det Pedersen kaller grønnvasking av gentrifisering. Dette bryter med nedenfra og opp prinsippet, og han mener grønn gentrifisering bli mer aktuelt i tiden som kommer. Han hevder at Oslo på denne måten ødelegger sosiale kvaliteter, og nevner Hollenderkvartalet på Grønland som et eksempel. Ole Ole Pedersen mener grønn gentrifisering vil bli mer aktuelt i tiden som kommer. Foto: Andrea Dalgard

– Det har vært prosesser hvor beboerne har prøvd å få medvirkning til hvordan utviklingen skal bli, men har blitt fullstendig overkjørt av Oslo kommune som eier, som har solgt til Rom eiendom, hvor de skal bygge nye miljøboliger, gode klimaboliger. Siden det da er miljøboliger bruker man det som en begrunnelse for at man skal kunne overkjøre de eksisterende nabolagene og bomiljøene. Det er noe nytt vi ser kommer nå, og man begynner å få en internasjonal diskusjon om grønn gentrifisering, sier Pedersen til Journalen.


- Overkjører nærmiljøer

På Rom Eiendom sin nettside under Hollenderkvartalet står det at: det i prosjektet er det lagt vekt på høy kvalitet på planløsninger og materialer samtidig som strenge miljøkrav skal oppfylles.

– Man river gammle bydeler og overkjører nærmiljøer, men bygger miljøboliger og da er det greit og klapp på skuldra og positiv utvikling selv om man ødelegger det sosiale livet og sosiale kvalitene i byen, sier Pedersen videre. 
 

Han legger videre vekt på hvordan slike prosjekter ødelegger for lokalbefolkningen.


– En effekt av dette er at et legendarisk musikkstudio, som har vært ekstremt viktig for rockemiljøet i Oslo og har huset alt fra undergrunnen til Dum Dum Boys og Raga Rockers, nå truet med utkastelse fordi det skal bli nye ski og sykkelboder. Dette er et brutalt eksempel på hvordan man overkjører de sosiale og kulturelle miljøene for såkalt "grønn" byutvikling, sier han.