Ønsker flere unge stemmer i kirken
Vegg i vegg med årets lokalvalg, skal også kirkens neste fire år avgjøres. Rekordmange har forhåndsstemt.
I dag er skoler, kirker og rådhus over hele landet gjort om til valglokaler. I tillegg til kommune- og fylkesvalget, skal også kirkevalget avgjøres i år.
– Det er kjempeviktig å bruke stemmeretten sin, sier Kari Nøst Bergem.
Hun tilbringer dagen som valgfunksjonær i Oslo domkirke.
– Hva vil en stemme kunne være med å påvirke?
– Hva som skal skje i kirken, fra arrangement til konserter, til hvor åpen man har lyst til å være til en moderne tankegang eller hvor reaksjonær vil man være. Det er ganske konkret hva man være med å påvirke.
På Kristelig Gymnasium er kirkevalgets lokale åpne i dag. Her har det også vært mulig å forhåndsstemme. Jon Anders Walstad forteller om rolige dager i forkant av valgdagen.
– Ofte kommer det kanskje bare en, noen ganger to, forteller Walstad.
I år er første året man har mulighet til å forhåndsstemme digitalt. Over 90 000 har valgt å benytte seg av denne muligheten.
– Siden flere stemmer digitalt, så kan vi ikke vente at like mange stemmer manuelt, forteller kollega Magne Mjærum.
Flere unge inn på listene
Ved kirkevalget stemmer man frem kandidater til bispedømmerådet og Kirkemøtet, samt ved menighetsrådutvalget. Alle kirkens medlemmer kan påvirke utfallet - det vil si alle døpte som fyller 15 år.
Mjærum mener det er viktig å få inn flere unge på listene, både til menighetsråd og bispedømmeråd.
– Ved tidligere valg har vi sett at unge mennesker ble gjerne stemt opp på listene, fordi de eldre også ønsker flere unge aktive i kirken.
Walstad forklarer at unge kan være med på å påvirke mye av hva som skal skje i kirken.
– Det er en måte å speile alle typer meninger på, sier han.
Ikke de store kampsakene i år
Ved de siste kirkevalgene har man sett en økning i valgdeltakelsen.
– Særlig de som ønsket at homofile kunne få gifte seg i kirken, ville da stemme på den listen som kjempet for det i bispedømmene, forteller Mjærum.
Sissel Bøe jobber ved Kristelig Gymnasium og har ikke lange veien til valglokalene. Som engasjert i kirken pleier hun å bruke stemmeretten sin. Dette tenker hun å fortsette med i år.
– Noen vil ha en kirke som er åpen for alle, andre vil ha et mer trosmessig ståsted. Jeg mener det skal være åpent for alle, for alle har tilhørighet til kirka.