Skutt, men ikke skremt
Ghassan Bannoura har blitt skutt 28 ganger og fått beina brukket. Likevel skremmer ikke det ham fra å jobbe som journalist.
Sjefsredaktøren i Palestine News Network (PNN), Ghassan Bannoura, har fått erfare forskjellen på det som er nedfelt i loven, og sanksjoner. Ifølge den palestinske loven er det total pressefrihet, uten forbud. Myndighetene bedriver ingen sensur av journalistisk materiale.
– Dersom de er uenige i hva som trykkes, kan de sende oss en pressemelding, så stanser vi artikkelen, sier han.
Derimot er det er ikke slik militæret opererer. Alle artikler og bilder må sensureres av det israelske militæret, hvis ikke kan det få alvorlige konsekvenser for journalistene.
Brutalt skadet
Bannoura ble i 2007 kidnappet av Fatah-styrkene, hvor de brakk tre av ribbeina hans, hånda, beinet og kjeven. I tillegg fikk han et brudd i skallen. Allikevel har ikke disse sanksjonene skremt Bannoura fra å jobbe med det han elsker.
– Hvis jeg absolutt ville føle meg trygg, kunne jeg blitt engelsklærer. Jeg har blitt skutt 28 ganger av den israelske militærstyrken, så når man jobber som journalist i et konfliktområde, er sikkerhet det siste man tenker på.
Spesialtrent til å jobbe i konfliktområder
Videre forteller han at mediesektoren i Palestina er mye bedre utviklet enn andre arabiske land. Men selvstendige nyhetsbyråer, slik som PNN, sliter med manglende fagforbund, helseforsikringer og for lave lønninger til journalistene. I tillegg har det vært en økning i angrep på journalister, fra de israelske militærstyrkene, uten fordømmelse fra andre land.
– Selv våre egne spesialstyrker aksjonerer mot palestinske journalister som forsøker å dekke normale hendelser. Men vi er profesjonelle journalister, som er spesielt trent til å jobbe i konfliktområder. Vi vet ganske enkelt hvordan vi skal ta vare på oss selv.