Palestinske journalister trues fra flere hold

Palestinske journalister opplever å bli truet, fengslet og i verste fall drept i sitt forsøk på å rapportere fra det palestinske området.

Ifølge den palestinske grunnloven fra 2003 skal det være lov å trykke, publisere og distribuere fritt i alle mediale former. Foto: Samer Shurukh

– Pressefriheten er begrenset fordi journalister blir truet og arresterert. At det er flere styresmakter i Palestina forverrer situasjonen, sier Khaled Abu Toameh, som er journalist i The Jerusalem Post.

Det palestinske området skal styres av de palestinske selvstyremyndighetene, men i 2007 oppstod en splittelse i palestinsk politikk, som førte til at Fatah i dag styrer på Vestbredden, mens Hamas har makten på Gazastripen.

Trues til taushet

Toameh rapporterer fra Det palestinske området, og mener palestinske journalister arbeider under frykt og blir truet til taushet.

Han sier at det er umulig å drive objektiv og åpen journalistikk under et slikt regime.

– De forventer at journalister skal være lojale og ikke grave i skittentøyet deres, sier han.

206 brudd på pressefriheten

På Reportere uten grenser sin pressefrihetsindeks for 2011 kom Det palestinske territoriet på 153. plass av totalt 179 land.

Ifølge Palestinian Center for Development & Media Freedoms (MADA) var det 206 brudd på pressefriheten i Palestina i fjor, og det å være journalist anses som et av de farligste og mest krevende yrkene i området. I rapporten kommer det frem at det for første gang er registrert flere palestinske enn israelske brudd. Palestinske sikkerhetsstyrker på Gazastripen og Vestbredden sto bak 106 av bruddene i fjor, mens israelske styrker var ansvarlige for 100.

Bryter grunnloven

Ifølge den palestinske grunnloven fra 2003 skal det være lov å trykke, publisere og distribuere fritt i alle medier. Grunnloven slår også fast at sensur av mediene er forbudt med mindre det ligger en rettslig kjennelse til grunn. Allikevel får ikke palestinske journalister fortalt de historiene de ønsker, og de arbeider under trusler fra både palestinske myndigheter og israelske sikkerhetsstyrker.

Så  langt i år har 12 journalister blitt arrestert, kommer det frem av MADAs månedlige rapporter om brudd på pressefriheten. I 2011 var det totalt 17 journalister som ble arrestert.

khaledKhaled Abu Toameh mottar den israelske Abramovitz-prisen for kritisk journalistikk. Prisen ble overrakt av Zalman Shoval. Foto: Ben Hartman/Hildegunn Egdetveit

Arresteres for ytringer i sosiale medier

Palestinske journalister som bruker sosiale medier til å ytre sine meninger, risikerer å bli truet og arrestert av myndighetene.

Mohammad Younis jobber i den palestinske avisen Al-Hayat og rapporterer daglig fra Det palestinske området.

– Nylig arresterte og saksøkte politiet flere journalister for å skrive om korrupsjonen i selvstyremyndighetene. De bryter pressefriheten når de truer og arresterer journalister for å utrykke sine meninger, sier Younis.

Les mer: Arresteres for kritiske ytringer i sosiale medier

Må stå i mot

Toameh tror det eneste som hjelper mot truslene er å stå i mot dem, og å rapportere om tilstandene.

– Journalister må rette søkelyset mot situasjonen, slik at verdenssamfunnet får øynene opp for dette. Den beste måten jeg kan bidra til fred og demokrati på, er å rapportere om hendelsene, sier han.

Et av de farligste yrkene

– Det oppstår alltid krangler med israelske soldater når man skal gjennom sjekkposter, og en gang sa de til meg at "ditt kamera er min fiende", forteller Nidal Rafa, som jobber som journalist i Jerusalem.

Rafa forteller at journalister har blitt arrestert, og at det er vanskelig å få fortalt de historiene de ønsker.

Les mer: Journalister med livet som innsats

Nidal Rafa forteller at det er vanskelig å få fortalt de historiene hun ønsker å fortelle. Foto: Emil Mogård

En journalist drept

Det mest alvorlige bruddet på pressefrihet i Palestina i fjor var drapet på den italienske journalisten Vittorio Arrigoni. Arrigoni var kjent for sitt pro-palestinske arbeid, i tillegg til å rapportere fra Gazastripen. Han ble skutt av en bevæpnet gruppe.

Har ikke bevegelsesfrihet

Den palestinske journalisten Taghreed El-Khodary mener en av de største truslene mot pressefrihet i det palestinske området er mangelen på bevegelsesfrihet.

– Bevegelsesfrihet er vesentlig. Journalister må kunne bevege seg fritt og reise til Vestbredden, Gazastripen og Israel. Når det er begrensninger, kommer ikke alle sider ved historien frem, sier El-Khodary.

Les mer: Mangel på bevegelsesfrihet truer pressefrihet

Kvinnelige journalister blir trakassert på jobb

– De største utfordringene for kvinnelige journalister i Palestina er mangel på respekt og forsøk på undertrykkelse, sier journalist Nida Ibrahim.

Artikkel ni i den palestinske grunnloven fra 2003 slår blant annet fast at ingen innbyggere i Palestina skal kjønnsdiskrimineres. Allikevel forteller Ibrahim at trakassering på arbeidsplassen ikke er uvanlig, og at dette er èn av grunnene til at kvinner ikke velger å jobbe.

Nida Ibrahim mener kvinner blir utsatt for seksuell trakassering på arbeidsplassene. Foto: Privat

Må dekke seg til

Sidsel Wold er korrespondent og journalist i NRK, og har jobbet flere år som korrespondent i det palestinske området. Hun stresser viktigheten av å kjenne de kulturelle kodene i det området man er.

– Det handler om hvilke signaler du sender ut. Drar jeg til Gazastripen, et svært konservativt område, i trang bukse og topp, sender jeg ut feil signaler, sier Wold.

Les mer: Kvinnelige journalister blir ikke tatt seriøst

Vanskelig arbeidshverdag

Wadei Awawdy har israelsk statsborgerskap og jobber som korrespondent for Al Jazeera i Israel, men er palestinsk araber. Han mener han ikke arbeider under de samme vilkårene som sine kollegaer, og at det er vanskelig å gjøre et fullverdig journalistisk arbeid.

– Israelerne anklager oss for å samarbeide med den palestinske siden, mens araberne ser på oss som israelere. Dermed har vi problemer med begge sider i konflikten, forteller Awawdy.

Les mer: Palestinske journalister i Israel hindres i arbeidet

Palestina

  • Navn på land: Palestina
  • Styringsform: Republikk
  • Folketall: 4.33 millioner (2012)
  • Drepte journalister i 2011: 1
  • Drepte journalister hittil i år: 0
  • Fengslede journalister i 2011: 17
  • Fengslede journalister hittil i år: 12 *

Kilder: CPJ.org

* Tallet er hentet og utregnet fra MADAs månedlige rapporter.