Gransker pressefrihetens kår
På Filippinene ble 37 journalister drept i fjor, og i Mexico er fem journalister drept hittil i år. Journalen har kartlagt forholdene i 23 land verden rundt.
I fjor ble seks journalister drept i Russland, og journalistlærer Jekaterina Lipnitskaja er usikker på om hun skal gratulerer studentene sine med yrkesvalget.
PÅ Filippinenen ble 37 journalister drept i fjor, og i Mexico er fem journalister drept hittil i år. På Journalens pressefrihetssider kan du lese mer om massakren i Maguindanao i november i fjor eller historien om de fem drepte journalistene i Mexico.
DER kan du se intervjuet med Hassan Amin, libysk nettredaktør, som forteller at landet bare har syv aviser igjen. Han sier at samtlige er kontrollert av Gaddafi.
VIDERE får du historiene til Kamran Mir Hazar og M. Tariq Bazger, som begge driver uavhengige afghanske aviser fra Norge. Både Nebiat Gebissa og Theodros Arega er journalister fra Etiopia som flyktet til Norge. Hit kom også den palestinske journalisten Moheed Alnawaty. Journalens medarbeidere har møtt dem – og flere journalister fra andre land rundt i verden.
PÅ seksjonen "Pressefrihet" finnes fakta, intervjuer og reportasjer om pressefrihetens kår i 23 land. Der får du vite at 26 journalister sitter fengslet i Iran, hva som er tabubelagt i saudi-arabiske medier og om de vanskelige forholdene for journalister i Hviterussland eller Aserbajdsjan.
SELV om myndighetene i Aserbajdsjan arresterer journalister, gir de støtte til avisene i landet.
– Det som må til, er at myndighetene slutter å trakassere mediene. På den måten tør bedrifter å annonsere i avisene uten å være redde for å få problemer med myndighetene, sier Khadjia Ismayilova, leder for Baku-kontoret til Radio Free Europe.
JOURNALEN har også sett nærmere på land der pressefriheten tilsynelatende fungerer godt. Japan, som er best på pressefrihet i Asia, er ett eksempel på det: Ett hinder er de eksklusive presseklubbene. Et annet er at store firmaer saksøker kilder som uttaler seg kritiske om dem.