Ønsker seg annen jobb
24 år gamle Precious dro til Sør-Afrikas ferieby Durban da hun var 15 år. Der måtte hun sove ute. Å selge sex var den eneste måten hun kunne tjene penger på.
– Jeg arbeider på gata fordi jeg trenger å ha et sted å bo, sier Precious.
Hun kom alene til storbyen fra landsbygda.
– Det var problemer i familien. De misbrukte meg.
Men livet som prostituert var ikke oppskriften på å komme seg ut av misbruket.
– Noen er greie og andre er slemme. Noen tar tilbake pengene de først har gitt meg, og andre gir meg mer penger etterpå, forteller Precious.
- Hvor mange kunder har du hver dag?
– Det er vanskelig å få to om dagen, jeg er heldig hvis jeg får én.
Mangler fast bosted
Precious forsørger ikke bare seg selv, men også sønnen på 10 måneder. Lungelo har tuberkolose, og han får gratis medisin som Precious henter på sykehuset.
- Hva gjør du med babyen når du arbeider på gata?
– Jeg får noen til å passe på han. Av og til betaler jeg for at noen skal passe på han. Men jeg ser an hvem det er. Jeg gir ikke babyen min til hvem som helst.
Det kommer en kvinne med yngstegutten hennes. Precious smiler og tar Lungelo på fanget. Så løfter hun han opp og ned, og lager babylyder til han.
Den ti måneder gamle babyen har oppblåste blemmer i ansiktet.
– Av og til kommer det væske ut av dem. Derfor forsøker jeg å ikke vaske ansiktet hans for mye, for ikke å lage sår. Det er på grunn av tuberkulosen, forklarer Precious.
Hun har ikke et fast bosted, men leier et rom der det akkurat er plass til en seng. Når hun ikke har penger til å betale for en en måned samtidig, må hun og babyen være ute av rommet mellom klokken 8 og 16 hver dag. Regelen gjelder uansett om det bøtter ned, slik som søndagen før. Da regnet det så mye at noen veier i området ble ødelagt. Verken uværet eller det at sønnen har tuberkulose, betydde ingen forskjell. Ut måtte de.
Debatt om legalisering
Før fotball-VM i 2010 forsøkte lokale myndigheter i Durban å tillate «fornøyelser for voksne»- altså prostitusjon. Da var det blant annet snakk om å tillate underholdningssentre som strippebyråer og eskortebyråer å selge sex til de besøkende. Store protester fra både politiske og religiøse grupper gjorde at myndighetene i Durban trakk tilbake den midlertidige tillatelsen.
Allerede i 1953 kom det en sør-afrikansk lov som gjorde det ulovlig å selge sex. Diskusjonen om legalisering av prostitusjon dukker opp med jevne mellomrom. I 2002 bestemte Høyesterett at prostitusjon skulle fortsette å være ulovlig. I 2007 kom det et tillegg i loven som gjør det ulovlig å kjøpe sex. Likevel er prostitusjon utbredt: Et estimat sier at det er over 80 000 prostituerte i Sør-Afrika. Den viktigste årsaken er fattigdom.
Trenger ID
For framtida har Precious ett ønske.
– En jobb. Jeg ser etter jobb.
- Hva slags jobb ønsker du?
– Jeg tar hvilken som helst jobb som jeg kan få. Problemet er at jeg ikke kan få jobb før jeg har råd til ID.
For å få den grønne identitetsboken, må en sørafrikansk statsborger betale 140 rand (100 kroner). Precious har en kjæreste som heller ikke har ID. Derfor får han ikke jobb, og havner ofte bak murene.
– Han prøver å hjelpe meg med penger når han ikke er arrestert, forteller Precious.
To millioner foreldreløse
Lungelo er tredjemann. De to andre barna bor hos bestemødrene sine, i likhet med en stor andel av Sør-Afrikas barn. Aids er den vanligste årsaken til de to millioner foreldreløse barna i landet, men mange blir foreldre når de er svært unge og overlater forsørgerrollen til andre.
Både Precious’ datter på ni år og hennes sønn på fire år bor hos sine fedres mødre.
– Jeg kan ikke forsørge dem, sier Precious og ser ned.
– Jeg besøker dem av og til, og da kjøper jeg chips som jeg tar med. De må bli kjent med meg.
- Er du stolt av barna dine?
– Ja, jeg er det. De går på skole. Datteren min går på en privatskole, smiler trebarnsmoren.