Gjør seg klar til storinnrykk
I hele verden samles ølglade folk til oktoberfest. På Chateu Neuf forventes det 18 000 mennesker.
– I Norge har oktoberfest kommet som et skudd, særlig de siste fem-seks årene. Nå er det jo feiring i nesten hele landet, forteller Peter Nome, direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen.
Daglig leder ved Chateu Neuf, Kalle Fostervoll, forteller til Journalen at selv om nordmenn har blitt mer europeiske med årene, har vi en annen holdning til alkohol enn folk i andre land.
– Vi hadde dermed lyst til å følge en tysk trend da vi starta med dette i 2006, sier Fostervoll til Journalen.
Han forventer å selge 30 000 liter øl og å få 18 000 besøkende i løpet av arrangementet som varer frem til søndag 20. oktober.
Oktoberfest ble for første gang arrangert i 1810 for å feire ekteskapet mellom Bayerns kronprins Ludwig og prinsesse Therese. Siden den gang har festen blitt holdt hvert år og har spredd seg utover hele verden.
Kultur i fokus
– I år har jeg vært på øl- og matfestival i Longyearbyen og i Egersund, hvor det var 1100 mennesker til bords fire kvelder på rad, forteller Nome.
I Bryggeri- og drikkevareforeningen er de opptatte av at mat og kultur skal være en viktig del av drikkekulturen.
– Det er ikke noe mål at folk skal drikke seg fulle, men heller at det skal være en kulturopplevelse, konstaterer han.
På Chateu Neuf serveres det bratwurst, surkål, mens Ronald Schnipfelgrüber Tyrolerkapelle underholder med tyske drikkeviser.
– Vi trives veldig godt med den typen arrangement som dette, forteller Per Birkedal.
Han og kompisgjengen har oppsøkt ølfesten ikledd fullt kostyme fra Østerrike, som de har kjøpt på tidligere ølfestivaler der.
Lite og intimt
I Mathallen holder Øltorget sin egen lille oktoberfest.
– Det blir på en måte en liten utgave av festen, som ikke skal konkurrere mot de store oktoberfestene. Den skal sette litt preg og skape variasjon fra hvordan det er her til vanlig, forteller Kim Daniel Bergersen, daglig leder ved Øltorget.
Med bare 60 sitteplasser håper han på fulle lokaler i helga.
Bergersen forteller at bryggeriene i Tyskland lager egne oktoberfestøl, som gjerne er litt sterkere enn den vanlige tyske pilsen.
– Vi har kjøpt inn ekstra weissbie, kellerbier og oktoberfestøl, i tillegg til rauchbier, som er en røket øl fra Tyskland, avslutter Bergersen.