Vil gjøre forskning tilgjengelig for alle.

Studentorganisasjonen SAIH støtter Open Access, som vil si fri tilgang til forskningsartikler for alle. De vil særlig gjøre forskning på medisin tilgjengelig.

På Fredrikkeplassen utenfor Universitetet i Oslo, står SAIH med store bannere. De prøver å overtale studenter til å støtte Open Access. Fem ivrige studenter samler underskrifter for å påvirke politikerne til å gjøre all forskning tilgjengelig for alle. Kampanjeleder Mads Molland Haug forklarer at det er spesielt viktig at forskning på medisin blir gratis tilgjengelig. Dette gjelder spesielt for innbyggere i utviklingsland.

– Vi ser konsekvenser ved at utviklingsland ikke får oppdatert seg på de nyeste behandlingsmetodene innen forskjellige felt, forklarer Haug.

Feilinformerte sykepleiere

Kampanjelederen forteller en skrekkhistorie fra Malawi i Afrika, hvor utfallet kunne blitt annerledes dersom forskningsartikler på HIV hadde vært mer tilgjengelig.

– På sykepleierstudiet i Malawi baserte foreleserne noe av undervisningen på et sammendrag av en forskningsartikkel. De hadde ikke råd til å kjøpe tilgang til hele forskningsartikkelen. Det fikk store konsekvenser. De underviste feil, og ga kvinner med HIV feil råd. I hele artikkelen stod det at kvinner ikke kunne amme når de var smittet med HIV, men det stod det ingenting om i sammendraget. Hadde de hatt tilgang til hele artikkelen kunne dette vært unngått, sier Haug.

Skeptisk til gratis forskning

Det er ikke alle som er enig i at Open Acsess er bra. Studenten Espen Strøm blir stoppet av studentene fra SAIH mens han går over Fredrikkeplassen. Han er skeptisk til å gjøre all forskning tilgjengelig.

 – Jeg er redd for at kvaliteten blir dårligere, sier 21-åringen.

Kjell-Tjensvoll_3.jpgEn som gjerne ønsker mer gratis forskning tilgjengelig for alle er Kjell Tjensvoll ved Helsebiblioteket.no. Han jobber med å kjøpe inn forskningsartikler til nettstedet. Her kan hvem som helst abonnere og få tilgang til tusenvis av forskningsartikler fra hele verden, inkludert Open Access-tidsskrifter.

Tjensvoll er positiv til Open Access, men forstår kritikerne. Det finnes imidlertid to former for Open Acces. Den ene er publisering uten kontrollsjekk, den andre er med. Tjensvoll er mest positiv til den siste formen for Open Acces. Kontrollsjekken sikrer kvaliteten på forskningen, sier han.

Ønsker kvalitetssjekk

Tjensvoll forklarer at mange forskere dropper å sende inn forskningen sin til Open Access-tidsskrifter fordi det koster penger akkurat som det koster å få noe på trykk i et "vanlig" tidsskrift. Det er samme prosess i begge typer tidsskrifter.

– Det koster penger å publisere forskning fordi forlagene som gir ut tidsskriftene yter tjenester tilbake. En av de tjenestene er å kvalitetssikre forskningen gjennom en sjekk.

Han støtter i likhet med SAIH ideen om et fond der norske forskere kan søke om støtte til å publisere i Open Access-tidsskrifter i tillegg til andre steder. Han mener spesielt statlig finansiert forskning burde bli tilgjengelig for folk flest, fordi det er betalt av folket. Håpet er at Open Access-fondet skal finansieres av Kunnskapsdepartementet.

Lytt til radioreportasjen om SAIH som kjemper for mer Open Access:

https://soundcloud.com/cecilind/studenter-kjemper-for-open