Uenighet mellom de borgerlige bekymrer de partiløse
På de partiløses valgvake poengteres det at den borgerlige regjeringen er avhengig av et sterkt FrP, og at KrF og Venstre har ikke noe annet sted å gå.
De partiløses valgvake på Litteraturhuset i Oslo er en valgvake for de som vil følge valget uten partipolitiske bindinger. Her følger de som har møtt opp debatter og innlegg, samt NRKs valgdekning. Spenningen var til å ta å føle på da første valgprognose tikket inn klokken 21:00. Den viste fire nye år for den borgerlige regjeringen. Tallene er en foreløpig prognose, men det ser ut til at den borgerlige siden beholder sitt flertall på Stortinget, og det vil ikke bli regjeringsskifte.
Det er små forskjeller mellom prognosene til NRK, VG og TV2, men alle viser borgerlig flertall. Likevel er det en betydelig spenning i disse prognosene, og tallene svinger. Tre partier kjemper rett rundt sperregrensa, Venstre, Miljøpartiet de Grønne og Kristelig Folkeparti. Dersom antallet mandater endrer seg, kan det gi store utslag på det endelige valgresultatet.
- Nøkkelen til dette regjeringsalternativet har alltid vært et stort FrP. KrF og Venstre har ikke noe annet sted å gå, sier Sigve Indregård i Morgenbladet.
Dersom tallene fra den første prognosen står seg, vil FrP ende med like mange mandater på Storinget som etter stortingsvalget i 2013, og FrP kan være svært fornøyde med at de forblir et stort parti.
Likevel står den borgerlige siden overfor store utfordringer.
- Det er ikke lett å være Erna Solberg, sier statsviter Anders Ravik Jupskås i sitt innlegg på valgvaken til de partiløse på Litteraturhuset.
Jupskås fortalte om den politiske fragmenteringen i Norge. I løpet av denne regjeringsperioden har medlemmene i regjeringens støttepartier blitt svært misfornøyde særlig med regjeringens innvandringspolitikk. Dette er en av de viktigste sakene til det nåværende regjeringspartiet FrP. Fire nye år med den samme regjeringssammensetningen, der Høyre og FrP danner regjering, og Kristelig Folkeparti og Venstre er støttepartier, vil gi store utfordringer nettopp fordi disse partiene er så uenige på områder som innvandring.