Fontenehuset Oslo Sentrum: – Sammen er vi dynamitt
På Fontenehuset Oslo Sentrum jobber medlemmer og medarbeidere side om side for å drive huset.
Fontenehuset er et arbeidsfellesskap for mennesker som har eller har hatt psykisk sykdom. Derfor er tillit, relasjon og åpenhet viktige prinsipper for huset.
For å bli medlem trengs det ingen henvisning fra lege at man har en psykisk utfordring.
– Jeg vet ingenting om et medlem før de ønsker å fortelle meg det. En som kommer inn kan si «jeg sliter psykisk», så kan man få bruke huset ut ifra de utfordringene man opplever i hverdagen, sier medarbeider på Fontenehuset Anoosh Kirubaharan (29).
Hovedpoenget til Fontenehuset er at det er et arbeidstreningssted. Det er et gratis lavterskeltilbud siden medlemmer kan komme og gå som de vil, og man gjør de oppgavene man ønsker ut ifra dagsform.
– Det er det viktigste, alle mennesker har gode og dårlige dager.
Medlemmene har forskjellig kompetanse, derfor er de flinke til å bruke og lære av hverandre. Man skal oppnå et mål som gjøres gjennom teambuilding. Målet er å jobbe for å føle mestring gjennom oppgaver, og fylle en hverdag for å få struktur. Medlemmene skal ha noe å se frem til og muligheten til å møte mennesker i et åpent miljø, forteller Kirubaharan.
– Sammen er vi dynamitt. Samarbeidet på huset hjelper oss med å vokse som enkeltmennesker, men også som et lag. Jeg sier lag siden det er et fellesskap her, fastslår han.
Arbeidsrettet dag
Arbeidsoppgavene varier fra store til små. Medlemmene velger selv hva de ønsker å gjøre, men de får også arbeidsoppgaver basert på hva huset trenger. Det kan være ting som å hente en mugge vann til vaske toalett eller støvsuge.
På Fontenehuset Oslo Sentrum jobber de aktivt med å finne ut av hva de kan gjøre for medlemmene.
– Man har blitt kalt brukerpasient hele livet, som kan være diskriminerende for noen, derfor er vi så opptatt av å behandle medlemmene som kollegaer. Det å ha humor og kødde litt er viktig samtidig som det skjer seriøs arbeidstrening, forteller Kirubaharan.
En av de viktigste verdiene på Fontenehuset er å bli sett som et menneske. Kirubaharan som tidligere har jobbet på sykehus, synes det er viktig å møte personen først, ettersom det skaper en genuin kontakt enn når man leser en persons journal.
– For meg er arbeidet her den kuleste måten å jobbe på, legger han til.
Positiv progresjon
Ole Kristian (26) som ble medlem av Fontenehuset Oslo Sentrum tidligere i år synes huset er en trygg arena for å utfordre seg selv.
– Hvis du ikke får til oppgaven din eller har en dårlig dag så er det ingen konsekvenser. Det er heller et miljø her som støtter deg på de dagene, sier Ole Kristian.
Fontenehuset jobber med å tilby relevante arbeidsoppgaver så medlemmene får erfaringer de kan møte på i samfunnet. Ole Kristian føler han har hatt en positiv progresjon siden han ble medlem.
– Jeg kjenner at jeg har klart å øke arbeidskapasiteten min på grunn av oppgavene jeg har fått og deltatt i på huset.
Siden sommeren har Ole Kristian vært med i et langvarig prosjekt der de lager podkast.
– Huset legger opp til at man kan starte opp forskjellige prosjekter og gjøre alt man vil, eller ingen ting hvis man bare vil komme hit å chille, forteller Ole Kristian.
– Man kan få utfordre seg selv på de tingene man ikke hadde tørt å prøve ellers, men i trygge rammer. Her er det trygt og her skal det være trygt for medlemmer, legger Kirubaharan til.
Ole Kristian har satt seg et mål for seg selv. Målet hans er å ta opp resterende fag fra videregående.
– Jeg har fått masse hjelp på huset til å søke om støtte. Jeg er med i et tiltak nå som heter Arbeidsforbedrende Trening (AFT) som er et NAV tiltak. Da kan jeg søke på jobb og ta opp fag.
Ole Kristian vil jobbe med mennesker, noe innenfor sosiologi tenker han. Utover det har han ikke tenk noe mer på det, han fokuserer nå på å ta en ting av gangen. Og med hjelp fra Fontenehuset er han klar til å ta opp fag til høsten 2024.
Et springbrett inn i arbeidslivet og studiet
– Medlemmer kan også samarbeide på arbeidsoppgaver. Og da trenger man ikke snakke om diagnose eller lignende, men heller andre ting som har med oppgaven gjøre. Da skaper man en relasjon ved å prate om andre ting og flytter fokuset fra å ha det vanskelig til her og nå, sier Kirubaharan.
Fontenehuset skal være et springbrett for medlemmene så de kan komme seg ut eller tilbake til arbeidslivet og utdanning. Studenter kan også bli medlemmer, de kan enten komme å gjøre lekser eller delta i arbeidsprogrammene.
– Det er forskjellige faser. Noen medlemmer går rett ut i arbeid, mens andre trenger tid, uansett skal Fontenehuset være der for medlemmene gjennom prosessen, forteller Kirubaharan.
Tilbudet på huset går ut ifra hva hvert enkelt medlem trenger, fra hjelp til å endre abonnement på telefonen, studielån eller jobbsøking.
På Fontenehuset skal det være greit å spørre om alt. Å skape god kommunikasjon blant de på huset er relevant for mange av medlemmene.
– I den verdenen vi lever i nå, så er det ofte en dårlig ting å spørre. Enten så tenker andre at du er uviten eller ikke forstår, men det er viktig at mennesker får rom til å stille spørsmål om ting de er nysgjerrig om, mener Kirubaharan.
På Fontenehuset Oslo Sentrum lærer de av hverandre, medarbeidere og medlemmer, ved å være åpne for spørsmål og tørre å stille dem.