Slik markerte Oslo vegansamfunnet verdens vegandag
Første november samlet Oslo vegansamfunn seg på Cultivate Food Grünerløkka for å markere verdens vegandag, og kickstarte verdens veganmåned.
Journalen tok turen til Cultivate Food for å møte styret fra Oslo vegansamfunn.
John Tvedt, styreleder for lokallaget, forteller at organisasjonen bare har eksistert i to år, men at de allerede er på rundt 300-400 medlemmer.
– Vi har samla oss en gang i uka i nesten fem år. Men som Oslo vegansamfunn har vi holdt på i bare to, utdyper Tvedt.
Markering av verdens vegandag
– Hvorfor har veganere verden rundt satt av en måned til å feire veganisme?
– Se deg omkring. Look around. Vi trengs jo, vi er jo løsningen på alt. Det høres veldig hårete ut, men det er sant. Krig og veganisme går ikke veldig godt i lag, ytrer styrelederen.
– En inkluderende møteplass
– Våre vegantreff er åpne for alle som er interessert i å se hva det går ut på å være veganer. Du er velkommen som kjøtteter eller veganer. Vi prøver å skape inkluderende møteplasser der folk kan bli inspirert av hverandre. Og i det spre veganisme i verden, forteller styremedlemmet Lisa Uittenbogert.
Når det gjelder Oslo vegansamfunns sin relasjon til Cultivate Food, bemerket styret at de tilbyr rimelig vegansk mat på en sentral beliggenhet i Oslo, som har gjort det til et naturlig møtested for lokallaget.
– Hva gjør dere som er annerledes på en dag som dette?
– Vi bare feirer rett og slett. De som kommer på våre treff betaler av egen lomme, men idag har tatt på spanderbuksen, så det er gratis mat idag, forteller Tvedt.
– Ikke vits å ta et liv for et måltid
Veganisme
- Veganere spiser et plantebasert kosthold, og unngår all mat av animalsk opprinnelse
- Én prosent av Norges befolkning er veganere
Kilde: Ung Forskning
– Er det utfordrende å holde seg som veganer, eller å bli det?
– Det er minst tre bærebjelker i veganismen. Det er unektelig sunnere med et plantebasert kosthold. Også er det bra for miljøet ved å bruke dyrka mark for matt som går rett i magen, istedenfor å la det gå unna vei gjennom dyr, forklarer Vissel.
Styremedlemmet legger høyest vekt på det etiske i å bli veganer.
– Du skal ikke ta et liv for et måltid når du ikke trenger det. At du skal unngå unødig lidelse blant dyr og mennesker. Den sistnevnte er kanskje det viktigste hvis du skal være veganer for resten av livet.
Veganer eller vegetarianer?
– Hvorfor tenker dere betydelig flere er vegetarianere, ovenfor veganere?
Tvedt mener personlige valg og verdier er grunnen til at veganisme ikke er mer utbredt i Norge. Uittenbogert forteller at det også kan være vanskelig for noen å endre en livsstil de har hatt i mange år.
– Jeg tenker at hvis du har vokst opp med et tradisjonelt norsk kosthold, er det mye lettere å bare ta bort kjøttet, men fortsatt spise ost, egg og melk, enn å kutte ut alt det å finne opp hjulet på nytt.
En livssynsorganisasjon
Lokallaget genererer inntekter fra arrangementer, og får midler fra sponsorer, moderorganisasjonen og Grasrotandelen.
– Siden vi er en livssynsorganisasjon så er vi jo sidestilt med religiøse foreninger, og egentlig berettiget til statsstøtte. Det får vi ikke, i hvert fall ikke ennå. Men vi har en prosess hvor vi prøver å få motta det, deler Tvedt.
Fremtiden og veganisme
Tvedt uttrykte optimisme og tro på at veganisme er veien fremover. Haugen påpekte at utviklingen allerede går i riktig retning.
– Det er så mye utvalg, og det blir bare mer og mer. Det var ikke snakk om å ha vegansk restaurant for få år siden, og det var vanskelig å finne vegansk alternativ på restaurant. Nå har vi 14 helveganske restauranter i Oslo, og jeg har ikke sett noen tegn at det går tilbake, delte Haugen som har vært veganer i seks år.