Matverksted for barn på Deichman
Deichman Grünerløkka arrangerer matverksted for barn etter skoletid. Barna lærer seg å spre matglede og skape relasjoner gjennom aktiviteten.
Programmet har vart i tre år hver mandag og onsdag og det er Oslo kommune som bidrar med grønne midler til å utvikle en bærekraftig profil for denne aktiviteten.
Kulturformidling gjennom mat
Antonella Durante, eller Anto som hun liker å bli kalt, jobber som programansvarlig på biblioteket. Hun er ikke kokk, men liker kulturformidling gjennom matopplevelsen.
– Jeg er fra Italia. Det er derfor ikke rart at jeg elsker mat, sier hun og ler.
Durante setter skiltet ved døra og sier: da det første de ser på, er dagens mat.
Oppskriften
Durante sier at de pleier å gå gjennom oppskriften sammen med barna før de skal sette i gang.
Først skal løk stekes så tilsettes kirkerter.
Grønsakene skal skjæres opp og stekes sammen, før de til slutt serveres med couscous.
Før barna kommer fra skolen, skjæres løkene av Durante.
Barna engasjerer seg med en gang er de fremmed fra skolen, forteller Durante.
Resten av oppskriften er slik:
De tilsetter en teskje gurkemeie til kikerter og også når paprika, gulrot, tomat og squash skjæres opp, stekes de med fire spiseskjeer med tomatpure.
De også lar 3 minturrer couscousene kokes i kokt vann og til slutt tilsetter de olivolje og salt.
Barna er med i hele prossessen
Mens fire stykker lager mat på kjøkkenet, kommer andre fra forskjellige skoler en etter en. De hjelper til med å dekke bordet og sette ting på plass.
– Barna vet hvor de kan hente alt kjøkkenutstyret som trengs, og det er veldig viktig fordi det føles som at de virkelig er med, sier Durante.
–Barna kan plukke egne salater og urter fra hydroponien som tilbehør til maten, forteller Durante.
Nede til biblioteket finnes en hage der de planter grønnsaker sammen.
vinterdvale
–De dyrker tomater, gresskar og andre type urter i kassene sammen med barna og lager ikke bare mat, men muffins, supper og til og med gulrotpølser, sier Antonella Durante.
Hun legger til at litt før det snødde, var hagen fremdeles i bruk.
Couscous smaker bedre i Tagine
– Morakansk mat må severes i marorkkansk Tagine, sier Durante
Anto sier at det er viktig å servere couscous med den riktige tradisjonen som den har.
Barna står i kø og prater sammen. Anto tar bilder av maten som hun skal sende til kollegaen Åsmund, som vanligvis er den som gjør dette med barna, men i dag er borte.
Når de fikk serveret maten, kunne de plukke salat fra hydroponien.
Barn trenger å kommunisere og spise
Langås viser til matverkstedet og mener barn og unge trenger et slikt gratis tilbud.
–Enkelte barn opplever utenforskap, men matverkstedet skaper et miljø for fellesskap og relasjoner.
Han forteller også at fellesskapet gjør noe med matgleden og det å jobbe sammen på kjøkkenet gir nye fellesskap.
–Mange barn sier æsj til grønnsaker, men her spiser de masse grønt, sier han.
Han kommer med nyheten om at etter jul har de et nytt tilbudd til barn og ungdom, nemlig "mat og skaperverkstedet" på tirsdager og torsdager, hvor barna skal få lære seg forskellige typer håndverk.