Julen har inntatt Gutta på Haugen
Det er tidlig november, og julevarene har allerede ankommet den nyåpnede Gutta på Haugen Sæter.
Delikatessebutikken "Gutta på Haugen" åpnet på St. Haugen i 1994, og har siden den gang åpnet flere lokaler rundt om i Oslo. I høst åpnet de enda en butikk, nemlig her ved Sæter torg.
Etterspurt siden september
Allerede nå i november bugner butikken av diverse julevarer, og her finnes det alt fra julekalendere og sjokolader, til julebrød og juleoster.
Selvom det fortsatt er en stund igjen til jul, forteller Georg Nikandrov at panettone-kakene har vært etterspurt av flere helt siden begynnelsen av september.
– Før pleide jo julevarene å komme etter Halloween, men nå kommer det cirka samtidig, forteller Nikandrov.
Og det har allerede begynt å gå en del av julevarene.
– Kakene har ikke helt begynt å fly enda, men vi ser at mange plukker dem med seg, sier han.
Butikken har også et stort utvalg av julekalendere.
Mange fornøyde kunder oppe i nord
Gutta på Haugen har også en nettbutikk, og han forteller at det bestilles en del julevarer derfra. Fra nettbutikken sender de ut varer til hele landet, og siden frakten kun tar et døgn kan de også sende ferskvare-oster.
– Vi har mye fornøyde kunder oppe i nord, for der er det litt dårlig med ostedisker og importforhandlere, ler Nikandrov.
Blant juleostene er "Stilton" og pepperkaker en juleklassiker, ifølge Georg. Julebrødene deres, de såkalte Panettone-kakene, går det også en god del av.
– Vi bestilte inn 600 sånne kaker, og så fikk vi høre fra de vi samarbeider med at de var nødt til å ansette enda en baker for å kunne bake opp så mye julekaker til oss, forteller han.
Favorittkaken i butikken
Julekakene er fra Italia, og kommer i et stort utvalg av forskjellige smaker. Nyansatte Emil Gazzola har allerede rukket å finne seg en favoritt, nemlig "Panettone All'Amaretto".
Denne typen er fylt med Amaretto, og overtrukket med sjokolade og knust amaretti-kjeks.
Historien bak tinnesken
En spesiell utgave av panettone-brødene selges i en tinneske fra Grappa-produsenten. De lager egentlig brennevinn, men også litt julekaker, forteller Nikandrov.
– Den store tinnesken er et vink til at da de begynte å lage brennevinen var grunnleggeren blikkenslager, så han lagde sin egen brenningstank, sier han.
Inni denne boksen befinner det seg et panettone-brød fylt med rosiner og vaniljekrem med grappa. Brødet er bakt i Veneto i Italia.