Lengre vei til fast stilling
Mediebransjen rammes av nedbemanninger, kostnadskutt og ansettelsesstopp. Redaktører gir råd om hvordan man må jobbe for å oppnå fast stilling.
Denne høsten preges mediebransjen av nedbemanninger, kostnadskutt og ansettelsesstopp. Spørsmålet om hvordan utsiktene er for å få seg en fast jobb innen journalistikk, har bekymret mange.
Torsdag denne uken møttes tre redaktører for å debattere hvordan utsiktene for å få jobb fremover ser ut. Debatten ble holdt på Dattera til Hagen på Grønland, og ble ledet av NRKs Mats Rønning. Arrangementet ble holdt av NJ Oslo.
Journalen intervjuet deltakerne for å høre hvilke råd de har for å lykkes i bransjen.
Tøffere tider i bransjen
Ifølge utviklingsredaktør i Dagbladet Martine Lunder Brenne, er det mange år siden mediehuset hadde en nedbemanningsrunde. De har nå et ekstra øye på kostnader.
– At det er tøffere tider i bransjen er det ingen tvil om. Presset kommer av tøff internasjonal konkurranse, Google og Facebook. Medieøkonomien blir også påvirket av den norske økonomien, som er i en vanskelig tilstand, gitt den dyre perioden vi befinner oss i.
Alltid behov for dyktige folk
Brenne ser likevel ikke mørkt på utsiktene for å få jobb i mediebransjen. Hun fremmer at det er ulike egenskaper som kreves for å bygge seg opp som journalist.
– Jeg ville ikke sett mørkt på fremtida om jeg var nyutdanna journalist. Det vil alltid være behov for dyktige folk i alle redaksjoner. Men det er litt andre egenskaper som kreves nå enn for en del år siden. Vi ser at kunstig intelligens har stor påvirkning på hvordan man jobber med journalistikk. Jeg er ikke i tvil om at det er mulig å få jobb.
– For å lykkes må man må være arbeidsvillig og ha stå-på-vilje. Det å kunne komme på jobb med sin egen blokk med mange gode ideer, er ikke en utdatert ferdighet. Det har også blitt viktig å ha god kunnskap om hvordan man bruker kunstig intelligens til å forbedre journalistikken. Dette er en åpenbar super-ferdighet som vil bli lagt merke til, sier hun.
Selv om Brenne er positiv til jobbutsiktene, understreker hun at det er uvanlig å gå rett fra utdanning til en fast jobb i større mediehus.
– Man må regne med å måtte begynne et sted man ikke hadde tenkt å jobbe. Det kan være som nattevakt i en stor avis, som journalist i en liten lokalavis, eller å jobbe i studentavis. Det er mange veier inn i bransjen.
– Det er ikke et utdatert triks å ha arbeid å vise til, slik at man kan se at man har gjort en god jobb der man har vært, sier Brenne.
"All-rounder"
Sjef for TV2.no Derek Bjølgerud forteller at mediehuset nå må kutte kostnader på 400 millioner.
– Dette vil få konsekvenser for bemanningen, men mange journalister vil fremdeles være igjen etter krisen. Det er fortsatt håp, sier han.
Likevel poengterer han at det er en lengre vei til å få fast jobb i mediebransjen akkurat nå. Han er ikke bekymret, og mener at man heller burde se på det som en sjanse til utvikle egen kompentanse.
– Det går det an å se på som en mulighet til å få bredere kompetanse, før man kommer i en livssituasjon som gjør det vanskelig å være like fleksibel som en tilkallingsvikar. Så det er lurt å ta vakter i ulike redaksjoner, prøve ulike roller og finne ut hva man selv liker best.
– Det er lurt å ha noen områder man er ekstra opptatt av å lære deg godt. Samtidig må man være åpen til å være en "all-rounder", for det er denne kombinasjonen nesten alle er ute etter, sier han.
Det innebærer å ha å ha kunnskap innenfor flere områder, for eksempel politikk, underholdning, krim og helse. En "all-rounder" kan også gjerne produsere nyheter innenfor blant annet nyhetsartikler og videojournalistikk.
Forbered deg på avslag
Selv om redaktørene også var positive for mediebransjens utsikter, mener NRK-journalist Mats Rønning at man må være forberedt på å få avslag.
– Man kommer til å få mange avslag før man bygger seg opp i bransjen. Deltakerne i panelet har kommet seg langt gjennom flere år med arbeid og avvisninger. Om man skal klare seg i bransjen må man ha resiliens, og lære seg å motta tilbakemeldinger. Selv etter flere år i karrieren vil man få kritikk på arbeidet man utfører, forteller Rønning.
* For ordens skyld: journalisten som skrev denne artikkelen er selv journalistikkstudent ved OsloMet