Skuddsikker framtid
Operasjon dagsverk ble holdt for 56 gang i fjor, årets innsamling gikk til ungdom i Colombia.
Operasjon dagsverk gikk av stabelen i går for ungdom og videregående skoler rundt om i hele landet. Med fokus på å hjelpe ungdom i resten av verden, er operasjon dagsverk den største solidaritetsaksjonen i Norge, skapt av ungdommen selv.
Faktaboks
- Avholdt årlig siden 1967
- I 2022 samlet OD inn 14,3 millioner kroner
- Partipolitisk uavhengige
- Visjon: En rettferdig verden formet av ungdom.
- https://www.od.no
Vi har snakket med leder i OD, Tobias Dahle om årets viktigste dag for deres organisasjon.
– Årets operasjon dagsverk støtter ungdomsorganisasjoner i Colombia sitt arbeid mot vold og rekruttering til kriminelle grupper. Colombia har vært preget av krig og konflikt i ganske mange tiår og det har satt spor i samfunnet og hos ungdommene.
Kort vei til vold og kriminalitet
40% av Colombias befolkning er barn. Et av hovedproblemene i Colombia er mangelen på alternativer for ungdommen, veien er kort til vold og kriminalitet. Ifølge SOS barnebyer ligger ungdomsledigheten høyt i Colombia med 16,5%. Dette vil OD gjøre noe med.
– Årets prosjekt skal fokusere på å hjelpe organisasjoner i Colombia med å gi ungdommen alternativer til vold gjennom sport, kunst og kultur, skape møteplasser og aktiviteter for ungdommen, sier Dahle.
Fokus på ungdom
Fokuset er alltid rettet mot ungdom og utdanning, men også støtte til alternative tiltak for å bedre levevilkårs forutsetningene for ungdom i vanskeligstilte land. Mottoet som stadig gjentas i lokalene til OD er; ungdom er ungdom, uansett. Det skinner igjennom ikke bare hos de ansatte i OD men også hos elevene som deltar.
Julia Hannam-Larsen er en av elevene som deltar i år, hun går siste året på videregående men prøver seg i dag i lederrollen på OD´s egne lokaler på Tøyen.
– Jeg er glad i å engasjere meg og gjøre noe som føles viktig. Jeg ønsket også å lære om hvordan organisasjonen fungerer.
Når hun blir spurt om hvorfor hun ønsket å delta på OD-dagen til tross for at hennes egen skole ikke skulle delta var svaret tydelig;
– Jeg synes det er fint at alle kan stå sammen og jobbe for en sak som ikke berører oss her i Norge men som er noe litt større. Folk blir engasjerte og det er viktig, sier Hannam-Larsen.