Uenighet om listebærerne
På tross av bred enighet blant partiene i Oslo om å avskaffe ordningen med listebærere, benytter de seg allikevel av det. Hvorfor? Høyre nekter å gi slipp.
- Vi ønsker jo ikke å stå her, men vi kan ikke la Høyre stå her alene. Ordene kommer fra MDGs listebærer, Pelle Bruun.
I juni kunne Aftenposten melde at alle de politiske partiene i Oslo utenom Høyre ønsket å droppe listebærere ved Oslos valglokaler. For Høyre er det ikke aktuelt, og regjeringspartiet står fortsatt hardt på sitt.
- Det er jo ikke sånn at fordi andre partier foreslår noe, så må vi gå inn for det, forteller Høyres listebærer utenfor valglokalene ved rådhuset, Mariette Bøe.
Sammen med et knippe andre listebærere sto Bøe utenfor rådhuset på valgdagen.
- Vi står bare her og deler ut lister, og det er ikke noe ulovlig med det. Hadde jeg gått inn med Høyre-jakka mi så ville det vært forbudt, men vi står utenfor. Og det ville vært veldig rart og ikke i tråd med det samfunnet vi lever i å forby ha en politisk logo på seg og stå utenfor et offentlig bygg, fortsetter Høyres listebærer.
- Må stå
I likhet med flere av de største partiene i landet er også SV representert med en listebærer utenfor rådhuset på valgdagen. Partiet ligger an til å gjøre et godt valg, men listebærer, Jan Breivoll, skulle helst sett at det var forbudt.
- Antageligvis klarer vi å bli kvitt dette i løpet av neste stortingsperiode. Vi ønsker å forby det.
På spørsmål om hvorfor de benytter seg av ordningen når de er så i mot peker Breivoll på det samme som ruun fra MDG:
- Det har faktisk noe å si for resultatet på valgdagen, så hvis et parti står, vil det partiets hovedkonkurrenter også stå. Når for eksempel MDG og Venstre er her, så er vi nødt til å stå.
- Det du sier er at dere ikke har råd til å ikke stå her?
- Vi må, kontrer Breivoll kjapt.
Valgkamp eller ikke valgkamp?
De tre listebærerne er uenige i spørsmålet om det de gjør er å drive valgkamp, på lik linje med bruken av boder rundt omkring i byen.
- Dette er ikke å drive valgkamp på lik linje med når vi står ved Spikersuppa for eksempel. Allikevel, når jeg står her med denne t-skjorta, vil det potensielt kunne ha en effekt på noen velgere. Vi vet at mellom 7 og 10 prosent av velgerne ikke bestemmer seg før de kommer til valglokalene, sier Bruun fra MDG.
Breivoll er ikke i tvil om listebærerne driver valgkamp:
- Selvfølgelig er dette valgkamp. Man kan si hva man vil, men det er jo valgkamp. Det er valgkamp utenfor stemmelokalene, og det er en uting, sier Breivoll.
Høyres utsendte er helt uenig i Breivolls påstand.
- Dette er ikke å drive valgkamp. Vi har ikke lov til å dele ut noe politisk materiell her. Vi deler kun ut listen som er valginformasjon. Så det er ikke valgkamp eller politisk argumentasjon som det er på stands, forteller Bøe.
Spent før valgresultatene kommer
Det de tre listebærerne imidlertid er enige om, er at de er spent før valgresultatene kommer inn.
- Det ser ut som det blir veldig jevnt, så det blir kjempespennende. Jeg har helt vondt i magen, så spent er jeg. Vi krysser alt vi har av fingre og tær og står på resten av dagen, sier Bøe.