Blodig Halloween-frokost
– Blod kan fortelle oss veldig mye om hvem vi er, om hvordan vi har det og hvordan vi kan ha det, forteller kjemiker, Steven Wilson.
– Ved å analysere blod kan en finne ut av om vedkommende har godt nok kosthold, men også mere alvorlige ting som hvorvidt personen har en sykdom, for eksempel om man har kreft. Kanskje til og med hvilken type kreft kan man etter hvert få mere innsyn i. Blodet vil gi oss veldig klare indikatorer på hvordan vi har det, fortalte Wilson, som er førsteamanuensis ved Kjemisk institutt på UiO, til Journalen.
I ordentlig Halloween-ånd var temaet for gårsdagens frokostmøtet, i regi av UiO og Nationaltheatret, blod. Wilson, Anne Kveim Lie og Inger Merete Hobbelstad holdt hver sin innledning om det blod. Før det hele ble avsluttet med en felles samtale mellom de tre.
Startet med Dracula-utdrag
Det hele startet med at skuespiller ved Nationaltheatret, Heidi Goldmann, fremførte et utdrag av Dracula.
Både Wilson og Kveim Lie var opptatt av å poengtere at blod ikke nødvendigvis er noe negativt. Både på scenen og etter møtet snakket Wilson om mulighetene blod gir oss.
– Blod kan fortelle oss veldig mye om hvem vi er, om hvordan vi har det og hvordan vi kan ha det. Det å gjøre analyser av blod gir oss et veldig rikt innsyn i oss som mennesker, fortalte Wilson.
Kveim Lie, som er utdannet lege og førsteamanuensis i medisinsk historie, fortalte om da hun bevitnet sin første operasjon.
– Det er noe av det vakreste jeg har sett, fortalte hun engasjert.
Bekymret for økt bruk av alternativ behandling
Wilson snakket mye om mulighetene analyser av blod kan gi oss i dag. Men kjemikeren grep også anledningen til å uttrykke sin bekymring for det han oppfatter som en økt bruk av alternativ behandling. Etter opptreden utdypet han ovenfor Journalen.
– En ting jeg er litt bekymret for er at mange etter hvert har mistet litt tillit til hva forskere og leger faktisk kan om blod. Folk har begynt å ty til mere alternative behandlinger og diagnostikk som ikke er basert på vitenskap. Og der tror jeg vi har en utfordring.
– Når folk begynner å si nei til det som er kunnskap, og heller ja til ting som er mere diffuse, da tror jeg vi kan ha et kunnskapsproblem som kan gå løs på vår helse, sa Wilson, som i 2016 ble kåret til årets foreleser av Studentutvalget ved Det Matematisk-Naturvitenskapelige Fakultetet.
– Lavere terskel i USA
I den felles samtalen etter de tre innledningene fikk de blant annet spørsmål om blod har en annen rolle i andre kulturer, også når det kom til film-verden.
– I USA kan vi se at det er lavere terskel for å vise vold enn fødsler for eksempel, sa Inger Merete Hobbelstad
Hobbelstad jobber som teater- og filmanmelder i Dagbladet. I 2016 ga hun ut verket «Å leve med Shakespeare».