Nytt tiltak mot hatytringer
Barne- og likestillingsdepartementet lanserte mandag kampanjen #ikkegreit og nettsiden hatytringer.no. Blogger Martine Halvorsen mener det er på høy tid at regjeringen involverer seg.
På Ny Krohnborg skole i Bergen lanserte barne- og likestillingsminister Solveig Horne og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen den nye nettsiden. Kampanjen #ikkegreit og nettsiden er laget for å øke innsatsen mot hatefulle ytringer. Nettsiden er ett av regjeringens 23 tiltak i strategien mot hatefulle ytringer. Strategien har seks innsatsområder: kunnskap, rettssystemet, mediesektoren, barn og unge, møteplasser og arbeidslivet.
– Barn og unge er et prioritert område i strategien. Innsatsen mot hatefulle ytringer blant barn og unge, henger tett sammen med innsatsen mot mobbing og diskriminering, sier Horne i en pressemelding fra regjeringen.
Informerer og påvirker
Den nyoppstartede nettsiden har fokus på å informere om hatytringer gjennom kunnskap, råd og hjelp. Det legges et spesielt fokus på voksne og foreldre, så de kan lære hvordan de kan hjelpe og engasjere seg i arbeidet mot hatefulle ytringer.
– Hatytringer er et alvorlig problem og det er viktig at voksne har god kunnskap om hva mange unge opplever. Samtidig har voksne også mye å lære. Vi som er foreldre har ansvar for å være gode forbilder både på nett og hvordan vi snakker hjemme, påpeker hun i en annen pressemelding.
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet som står bak kampanjen Ikkegreit.no, ønsker å påvirke barn og unge til å tørre å ta avstand fra hatefulle ytringer. Youtuber Amalie Olsen fronter kampanjen i en video hvor alle hatytringene hun har mottatt blir skrevet på kroppen hennes.
Bloggere og youtubere er spesielt utsatt for hatkommentarer. Blogger Martine Halvorsen er også en av dem.
Kjenner på hatet
Kommentarene som går igjen hos Halvorsen er også å finne i kampanjen.
– Jeg får stadig kommentarer om hvor håpløs, stygg og ubrukelig jeg er. Tidvis er det enda verre: Jeg skal voldtas, drepes og oppbevares i en kjeller til jeg har lært å oppføre meg, forteller hun.
Hun har selv vært veldig aktiv i debatter om kropp og mobbing. Hun mener det er på høy tid at regjeringen setter i gang tiltak mot hatytringer.
– De har et stort ansvar de også. Jeg ser ingen grunn til at de ikke verken skal involvere seg eller engasjere seg. Faktisk opplever jo flere av regjeringsmedlemmene hatytringer, og jeg kunne egentlig ønske at det var enda flere av dem som snakket høyt om det!
Halvorsen mener hatefulle ytringer må snakkes i hjel for at folk skal forstå hvilke konsekvenser det har. Det forsøker hun å få fram gjennom bloggen sin. Hun tror det kan hjelpe. I tillegg til regjeringens nye tiltak mener hun også mediehusene må ta et større ansvar.
– Ofte er det mediehusenes kommentarfelt som er de desidert verste. Jeg tror fokus og handling, så man faktisk ser at det er straffbart, er nødvendig.
[[{"fid":"31283","view_mode":"default","fields":{"format":"default"},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default"}},"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]