Vil redusere kulturkonflikter med teater
Teaterforestilling på Stovner utfordrer publikum med spørsmålet "hva ville du gjort?". Sammen ønsker de å inspirere til større forståelse ved kulturmøter i samfunnet.
Hvordan er det å bli en del av det norske fellesskapet? Hva skal til for at man skal bli norsk? Når er man norsk nok? Norsk nok for hvem?
Disse spørsmålene stilte Fredskulturgruppa gjennom sin interaktive forestilling "Blir jeg norsk da?", som ble fremført på Deichman Stovner på mandag 27. november.
En interaktiv forestilling, eller forumteater som det også kalles, inkluderer publikum i tematikken ved å for eksempel invitere dem opp på scenen og delta.
Anne Kari Næss, leder for Fredskulturgruppa, har valgt en slik teaterform til denne forestillingen fordi hun tror det engasjerer folk mer.
– Det er levende, pustende mennesker med følelser som står rett foran deg i samme rom, og da blir publikum vitne til det som skjer. Og de får lov til å være med og påvirke, først på scenen, og så kan de ta med seg det engasjementet og den inspirasjonen og kanskje nye bevisstheten ut i samfunnet etterpå, for å påvirke og skape positiv forandring.
Skuespiller for en kveld
June Flå Kaarmo var en av de som ble spurt om å komme opp på scenen og spille ut en scene.
– Hvordan var det å være på scenen?
– Jeg synes det er gøyere hvis folk deltar. Jeg visste ikke helt hva jeg skulle gjøre, så jeg fikk litt urolig puls på grunn av det, men nå i ettertid er det bare gøy, sa Kaarmo.
Venninnen Birgitte Maaike Feddersen studerer dramaturgi, og var imponert over forestillingen.
– Jeg blir så overrasket over hvor lett det er å bryte den grensen med at publikum deltar. Det er så lytt rundt dette rommet siden vi ikke er i en egen sal, og da blir man liksom mint på at man er en del av samfunnet selv om vi er i en fiksjon.
Kaarmo er enig, og følte at forestillingen var en fin øyeåpner.
– Jeg tenkte at jeg kan bli litt flinkere til å strekke ut hånda, sa hun.
Vil redusere kulturkonflikter
Fredskulturgruppa er en fredsorganisasjon som jobber med å skape mer forståelse ved kulturmøter, der mennesker med ulike kulturer bor i samme nærmiljø.
Med forestillingen sin ønsker de å skape forståelse ved å spørre publikum hva de ville gjort, dersom det var de som opplevde det som skjedde.
– For min del handler det først og fremst om å formidle at alle er mennesker, og at vi har mye mer til felles enn det som skiller oss. Og uansett hvor vi kommer fra, hvordan vi ser ut, hvilket språk vi snakker, hvilken familiebakgrunn vi har, hvilken kulturell bakgrunn vi har, så har vi i bunn og grunn har de samme behovene for vennskap, trygghet og mulighet til å gjøre ting vi er gode på og liker.
Manuset til forestillingen ble opprinnelig skrevet i 2018, og er basert på ekte historier som skuespillerne eller tidligere skuespillere har opplevd. Næss forteller at mange kjente seg igjen i hverandres historier.
– Det ble en bekreftelse på at også i dag opplever folk som kommer til norge eller har ulik kulturell bakgrunn, mange av de samme tingene.