Går mot Oslos første nasjonalpark
En nasjonalpark i Østmarka er nærmere enn noen gang, dette skaper uenigheter mellom Skiforeningen og markaforeningen Østmarkas Venner.
Øsmarkas Venner (ØV) forelso allerede i 2012 en nasjonalpark i Østmarka. Siden den tid har de jobbet iherdig mot målet som nå er nærmere enn noen gang.
– Nasjonalpark gir et varig vern av skogen og de andre økosystemene i området og beskytter de mot flatehogst, bygging av skogsbilveier, høyspentledninger og mange andre inngrep. Det er svært viktig for alle dyre og planteartene som lever i skogen og på myrene. Mange av disse er sjeldne og trua. Intakt natur er også viktig for naturopplevelsen for oss menneskene, sier leder i ØV Helga Gunnarsdóttir.
– Like rundt hjørnet
Etter over 11-års arbeid var saken, i januar 2023, oppe for høring. Den ble deretter sendt videre til Klima- og miljødepartementet og ligger nå i politikernes hender.
Gunnarsdóttir uttrykker en viss skuffelse over at nasjonalparken ikke enda er vedtatt, men er likevel positiv.
– Det siste vi har hørt er at statssekretær Kjersti Bjørnstad, i oktober, sa at et vedtak var like rundt hjørnet. Så venter vi i spenning på selve vernevedtaket i regjeringen og før det kommer vet vi egentlig ikke hva omfanget av vernet blir eller hvilke regeler som vil gjelde.
Klar tale fra Skiforeningen
Skiforeningen på sin side mener marka er godt nok vernet gjennom markaloven og sier det ikke er nødvendig med en nasjonalpark for å sikre friluftslivet.
Da forslaget om nasjonalpark ikke er vedtatt enda er det vanskelig å si noe om føringene den vil legge for eksempel for skiløyper, men Skiforeningen er klar i sin tale.
– Det er viktig at en nasjonalpark ikke legger unødige begrensninger på friluftsbruken av området. Vi er avhengige av å kunne vedlikeholde løypenettet vårt på en god måte, og å legge om løyper der endret klima gjør at dagens traseer ikke lenger fungerer. Hvis ikke vil en nasjonalpark gjøre skitilbudet i Østmarka dårligere i framtiden, oppgir Kristinge Grønlund, fagansvarlig for markapolitikk i Skiforeningen.
Den "vanlige" markabrukeren
I en artikkel i Aftenposten står det skrevet "Skiforeningen og stisyklister har fryktet å havne i et «museum» der det meste er forbudt.". På spørsmål om hva en nasjonalpark vil si for en "vanlig" markabruker, svarer Gunnarsdóttir følgende:
– Det blir, om noen, få restriksjoner for friluftslivet. Den vanlige markabruker kan fortsatt gå på ski i preparerte løyper, fiske, gå på tur, plukke bær med mer. For de som er opptatt av naturopplevelsen vil vernet ha stor merverdi i og med at det blir slutt på inngrep og skogen får utvikle seg i mer naturlig retning.