Internettbrukerne blir sine egne sjefredaktører

Aktivistene er uenige om ny teknologi og sosiale medier er ytringsfrihetens redningsverktøy.

Mona Eltahawy og Gregory Shvedov møtte hverandre til paneldebatt om sensur på Oslo Freedom Forum. Foto: Ragnhild Lunner

Russland er Europas fjerde største marked for sosiale medier, ifølge analysebyrået Fresh Networks. Journalisten Gregory Shvedov fra avisen Caucasusian Knot har jobbet mye i det konfliktfylte Kaukasus-området og mener de som bor utenfor konfliktområdet, har en moralsk plikt til å bruke sosiale nettverk til å vise støtte til de som bor innenfor grensene.

- Det er ikke lenger bare opp til sjefredaktørene i TV og aviser å publisere historier og fakta, mener han.

- Vi er ikke bare abonnenter. Vi kan selv dele historier på nettet, og like og kommentere på Youtube-videoer og blogger.

 

En hvilepute

- Å stole på Twitter-revolusjonen er en hvilepute. Revolusjonen er mennesker som bruker Twitter som verktøy, sa den egyptiske menneskerettighetsforkjemperen Mona Eltahawy på Oslo Freedom Forum i forrige uke.

Å gjøre brukerne til egne redaktører er ikke uproblematisk.

- Noen ganger blir videoene våre fjernet fra nettet fordi nettstedene mener de har så grovt innhold er de bryter med nettstedets retningslinjer, forteller Shvedov.

Han mener store selskaper som Google og Flickr har et visst ansvar for å legge til rette for at historiene kommer ut til de som bor utenfor konfliktområder som Kaukasus.

 

Ny form for sensur

Sensureringen av russiske medier har endret seg de siste tiårene. Gregory Shvedov mener manglende engasjement og sosial apati kan ses på som en form for sensur.

- Jeg forstår godt at folk ikke har tid til å sette seg ned og fordype seg i vanskelige, konfliktfylte problemstillinger. Men ved hjelp av Youtube og sosiale nettverk kan vi gjøre denne informasjonen lettere tilgjengelig for folk. Selv min mor har mulighet til å bruke en halv time på internett i uken på å se på videoer og kommentere hva hun mener om dem, sier Shvedov.

Foreløpig har den russiske staten holdt seg unna storkontroll av internett.

- Da Mediedev kom til makten ble det snakk om et eget, russisk internett, men det har vi ikke hørt noe mer om, sier Petter Normann Waage, forfatter og journalist.

Russerne skeptiske til at ryktene om at Skype og Hotmail vil bli stengt noen gang blir en realitet.

- Særlig nå som Mediedev selv er på Twitter og har sin egen blogg, påpeker Waage.

 

Lettere tilgjengelig på nett

Ksenia Rabinovich er student ved journalistikkutdanningen ved Universitetet St. Petersburg. Hun er også optimistisk på de sosiale medienes vegne.

- Hver morgen kan jeg stå opp og oppdatere meg på hva som skjer globalt ved hjelp av sosiale medier, sier hun.

Rabinovich mener også at de sosiale mediene og nyheter på nett kan bidra til å gjøre informasjon lettere tilgjengelig for de som ikke bor i de mest sentrale strøkene av Russland.

- Lokal journalistikk kan være kjedelig og ensidig, sier Rabinovich, som samtidig forstår hvorfor mange aksepterer å bare se på nyhetene på TV.

- Folk er stressa og vil hjem, slappe av og ikke bekymre seg for globale problemer. Men media burde lage noe friskere, så folk blir interessert, mener Rabinovich.