Ytringsfrihetens symbol blir teater

Anna Politkovskaja ble en av ytringsfrihetens martyrer da hun ble drept i sin egen trappeoppgang 7. oktober 2006. Nå blir livet hennes teater.

Rebekka Nystabakk, norsk skuespiller

Den norske skuespilleren Rebekka Nystabakk har tatt for seg Anna Politkovskajas liv og engasjement i konflikten i Tsjetsjenia. Hun satte i april opp en forestilling om den russiske journalisten på Dramatikkens hus i Oslo.

– Vi spurte oss selv da vi startet med dette prosjektet: Hvem var hun? Hvem er denne personen som kan ta slike valg? For Anna Politkovskaja visste at hun var i livsfare, uttalte Nystabakk i forkant av oppsetningen.

Gjennom sin kamp for menneskerettigheter ble Politkovskaja en forhatt person av myndighetene i Kreml. Samtidig ble journalisten et symbol på ytringsfrihet og rettferdighet.

Sammen med sin samarbeidspartner Huy Le Vo dro Rebekka Nystabakk til Russland for å prøve å finne nærmere ut av hvem Anna Politkovskaja var.

– Jeg fikk inntrykk av at hun var ganske kompromissløs. En person som kjente henne, og som vi snakket med da vi var i Moskva, sa at det antakeligvis ikke var noen av Politkovskajas kollegaer som ikke hadde opplevd å bli skjelt ut av henne, forteller Nystabakk.

– De kravene hun satte til seg selv, satte hun også til andre.

 

Hør Rebekka Nystabakk fortelle om Anna Politkovskaja.

 

Saken står uløst

I dag, nesten fem år etter at Politkovskaja ble drept, er drapsmennene fremdeles ikke stilt til ansvar for sine forbrytelser. Den første rettssaken endte med at alle de fire drapstiltalte ble frifunnet. Den russiske høyesterett erklærte snart juryens begrunnelse for ugyldig, og høsten 2009 ble saken tatt opp på nytt.

Mot slutten av 2010 meldte NRK at russiske etterforskere hadde mistanke om at gjerningsmannen befant seg i Belgia.

 

Tvang myndighetene til etterforskning

Anna Politkovskaja engasjerte seg i enkeltskjebnene i Tsjetsjenia. Og hun skaffet seg mange fiender på grunn av journalistikken sin.

Politioffiseren Sergey Lapin ble i 2005 og 2007 dømt for å ha torturert og vært delaktig i forsvinningen til den tsjetsjenske studenten Zelimkhan Murdalov i 2001. Det var først etter en artikkel Politkovskaja skrev i Novaya Gazeta et halvt år etter at studenten forsvant, at politiet startet å etterforske drapet.

Lapin var også mistenkt for å ha hatt noe å gjøre med drapet på Anna Politkovskaja.

Ifølge Amnesty International var Politkovskaja også engasjert i sakene til læreren Alaudin Sadykov og Malika Soltaeva. Sistnevnte ble kidnappet, slått, skamklippet og dynket i maling av tsjetsjenske sikkerhetsstyrker.

Politkovskajas artikler om disse sakene tvang myndighetene til å etterforske dem.

 

Vårt naboland

Rebekka Nystabakk ønsker ikke å tre et engasjement nedover publikum. Hun vil derimot minne om hva som skjer i nabolandet vårt.

– Anna Politkovskaja brukte hele sitt liv på Tsjetsjenia-konflikten og mennesker som var offer for den russiske overmakten der. Vi burde klare å bruke en time på å minnes henne, mener Nystabakk.

 

Tiltalte sa de beundret henne

Ane Bonde Tusvik fra Stiftelsen menneskerettighetshuset var til stede i rettssalen den første dagen i saken mot de tiltalte for drapet på Politkovskaja.

– Det store problemet i slike saker er at man kanskje tar personen som skjøt henne, men det hjelper lite når de som bestilte mordet, ikke blir tatt og stilt til ansvar. I denne saken a de tiltalte at de beundret Politkovskaja, så de hadde ingen grunn til å drepe henne. Derfor er det veldig sannsynlig at drapet er beordret ovenfra, sier Tusvik.

Hun forteller at saker ofte blir sendt mellom de forskjellige rettsinstansene, men at man sjelden får en rettferdig dom.