Ytterligere en russisk journalist drept

Søndag 8. mai ble en journalist skutt og drept i Nord-Kaukasus.

Nynazisten Nikita Tikhonov ble 6. mai dømt til livsvarig fengsel for drapet på en ung journalist. Men bare to dager senere ble en ny journalist skutt og drept, i Nord-Kaukasus.

Ansvarlige ikke tatt

Yakhya Magomedov var redaktør i det russiske, islamske magasinet "As-Salam". Magasinet fremmer et moderat syn på tradisjonell islam. 8. mai ble Magomedov drept utenfor brorens hjem i Dagestan i Nord-Kaukasus.

- Dette er et tilbakeslag for både ytringsfriheten og pressefriheten, sier UNESCOs generalsekretær Irina Bokova på organisasjonens hjemmesider.

- Drapet er svært beklagelig. Jeg oppfordrer myndighetene til å undersøke omstendighetene nøye og bringe de ansvarlige for retten.

Reporters Without Borders (RSF) var tidlig ute med kondolanser overfor slektninger og kolleger. Samtidig understreker også de viktigheten av at de ansvarlige blir tatt.

- Journalister blir truet, men de ansvarlige blir sjelden straffet. Disse må bringes for retten, skriver RSF på sine nettsider.

 

Etterlater seg kone og to barn

Magomed Rasul er president i organisasjonen Spiritual Leadership of the Muslims. Organisasjonen er med på å publisere magasinet hvor den drepte Yakhya Magomedov var redaktør. Til Reporters Without Borders sier han:

- Magomedov var offer for ekstremisme og terrorisme – noe vi fordømmer. Vi har mistet en samvittighetsfull, dyktig og omgjengelig medarbeider. Han har etterlatt seg en ung kone og to små barn.

 

Livsvarig fengsel for Baburovas drapsmann

6. mai ble nynazisten Nikita Tikhonov dømt til livsvarig fengsel for drapet på den unge journalisten Anastasiya Baburova og på advokaten Stanislav Markelov, melder The Guardian.

Baburova var journalist i Novaya Gazeta, og hun og Markelov, som var menneskerettighetsaktivist og jobbet mot nynazister, ble begge skutt og drept 19. januar 2009. Det antas at Baburova ble drept fordi hun var vitne til drapet på Markelov, melder Ria Novosti.

 

Farlig oppdrag

Ane Bonde Tusvik ved Menneskerettighetshuset i Oslo mener likevel det er viktig å huske hvorfor Baburova i det hele tatt var der da Markelov ble drept.

- Hun dekket jo en ganske farlig sak. Advokat Markelov var blant de få som tok saker mot nynazister i Russland, samt de vanskelige sakene fra Tsjetsjenia.

Tusvik tror Baburova ble drept som indirekte følge av arbeidet hun drev med.

 

Må ta flere enn drapsmannen

Inna Sangadzhieva sitter i Helsingforskomiteen og kjenner godt til saken. Hun tror ikke dommen mot Tikhonov er et tegn på bedring av pressefriheten i landet.

- Dette er kun én enkelt sak. Og akkurat i denne saken var etterforskningen mye enklere enn vanlig.

I tillegg understreker Ane Bonde Tusvik at i likhet med veldig mange andre rettssaker som handler om drepte journalister, ble det heller ikke denne gangen funnet noen bakmenn.

- Man klarer kanskje å finne drapsmannen eller leiemorderen, men så lenge det ikke leder oss videre til de som bestilte drapet, kommer vi jo ikke i mål, sier hun.

- Det er likevel et positivt tegn at flere saker om drepte journalister ble gjenopptatt i oktober i fjor.

 

Rettferdig rettssak

The Guardian skriver at rettssaken – som varte i tre og en halv måned – var ryddig og ordentlig. Dette i stor kontrast til rettssakene rundt drapene på journalistene Paul Klebnikov i 2004 og Anna Politkovskaya i 2006.

Anastasiya Baburovas mor, Larisa, sier til avisen at “rettsprosessen var ærlig, rettferdig og utført med verdighet”.