Søndre Nordstrand: – Frykter en bølge verre enn det vi har sett de siste ti årene

Søndre Nordstrand foreslår å kutte alle midler til flere frivillige organisasjoner. Dette rammer barn og unge hardest.

En mann står på gaten og poserer. Han står med hendene i lommen og ser inn i kamera

Rapper og kunstner Flexi Aukan Bøckman reagerer på bydelens budsjettforslag. 

Bydelen la forrige uke frem et budsjettforslag som rystet lokalbefolkningen på Søndre Nordstrand. Byrådet foreslår å kutte 700 millioner i det nye budsjettet. Litt over en tredjedel av disse pengene skal hentes fra bydelen Søndre Nordstrand. En bydel som allerede er belastet og likevel rammes hardest av det nye kuttet.

I det nye budsjettforslaget kuttes støtten til flere frivillige organisasjoner. BUSH (barne- og ungdomssenteret på Holmlia), Ung Bjørndal og Bjørndal fritidsklubb er blant organisasjonene som får kuttet alle tilskudd.

Flere i bydelen har reagert sterkt på forslaget. En av dem er rapper og kunstner Flexi Aukan Bøckman. Lørdag la han ut en Tik Tok video der han delte sin frustrasjon.

— Folk er forferdet, men glad for at noen tar det opp, sier Bøckman.

Gratu “fackings” lerer Norge, vi har lagd et massivt problem, uttrykker han i en video.

Screenshot fra Flexi Bøckman sin Tiktok video
Lørdag la rapperen og kunstneren Flexi Aukan Bøckman ut en video på Tiktok der han uttrykker sin frustrasjon. På to dager har videoen fått nærmere 60 000 visninger.

— Jeg blir forbanna, lei meg og skuffa, uttrykker rapperen og kunstneren.

Nå er det alvor

For Bøckman har dette vært et viktig tema i alle år. Nå er det virkelig på tide å gjøre noe, forteller han. Bøckman forteller at han blir bekymret barna i bydelen. Også flere av de han har vokst opp med som nå har flyttet ut av bydelen reagerer sterkt på kuttet.

— Folk er endelig engasjerte i å gjøre noe for bydelen jeg vokst opp i. Jeg håper at alle krefter med kjærlighet for bydelen engasjerer seg, forteller rapperen.

Bekymret for de som faller utenfor

Bøckman forteller selv åpent om å ha vært en del av det kriminelle miljøet, og tror gjengkriminaliteten og volden vil øke dersom forslaget får gjennomslag. Han mener tiltakene og satsningen man har hatt på unge i bydelen har klart å dempe en del av problematikken.

— Nå som man tar vekk støtten vil det komme en ny bølge som er enda verre en den bølgen man har sett de siste ti årene, sier Bøckman.

I dag tar han en bachelor på KHIO (Kunsthøgskolen i Oslo) og har ryddet opp i eget liv. Likevel har han rukket å miste flere av de han vokste opp med til rus, vold, selvmord og kriminalitet. Etter å selv ha vært en del av miljøet, ser han at mange av tjenestene ikke nødvendigvis når de unge.

— Jeg var jo en av de som ikke ble nådd da jeg var ung. Jeg har selv vært gjennom fengselsløp og et kriminelt liv, forteller han åpenhjertet.

Det handler om økonomi

Bøckman forteller at flere av de han kjenner som har endt opp i de kriminelle miljøene, er helt tydelige på at det er mangelen på ressurser som er problemet.

— Det her er fattige mennesker som sliter og som ikke har noen fremtidsutsikter. Det er ikke mulig å komme inn på boligmarkedet og da tenker folk at det å gjøre kriminalitet er en mulighet til å komme inn i storsamfunnet og kunne delta på noen lunde likt basis som alle andre, sier Bøckman.

Audun Lysbakken poserer med avslappet holdning og hendene i lommen.
Lysbakken oppfordrer ungdommen til å engasjere seg politisk. Han peker på at dette er en tid for å ta opp kampen.

Ingen tvil om at dette er tragiske kutt

Audun Lysbakken, tidligere leder i SV, mener at kuttene er alvorlige.

— Klart jeg er bekymret. I det ene øyeblikket så er alle bekymret for rotløse ungdom og gjengkriminalitet. Og så i neste øyeblikk kommer man og kutter i tilbudet til ungdommen. Sier Lysbakken

Lysbakken mener det er viktig å gi ungdommene i drabantbyen et signal om at samfunnet bryr seg. Og at denne type kutt vil jo være det motsatte.

Og så syns jo jeg det er ganske spesielt når du også vet at byrådet i Oslo har valgt å prioritere kutt i eiendomsskatten f.eks., som jeg tenker at er totalt unødvendig bruk av penger.

Lysbakken peker på hvordan debatten ofte handler om politi. Han mener at dette er en viktig del av debatten, men at for å stoppe rekrutteringen så er arbeid, utdanning og fritid vel så viktige spørsmål.

— Man må klare å tenke på begge deler. En av grunnene til at gjengkriminaliteten i Oslo er liten er at drabantbyen rundt Oslo fungerer godt. Her er det veldig mange som har meningsfulle liv å ta seg til, sier Lysbakken.

Bøckman: — Løsningen er ikke å spille biljard og spise godteri

— Det er en del folk med høye posisjoner som har sittet der i 20-30 år og ikke er helt i tråd med tida, mener Bøckman

Han ønsker seg en løsning som er mer ungdomsstyrt og faktisk når de unge som står i fare for å falle utenfor.

— Jeg har veldig stor tro på trygge voksne og gode arenaer hvor kids kan vokse. Ungdomsstyrte organisasjoner. Selvfølgelig med trygge voksenpersoner til stede. Det er et veldig kreativt miljø på Søndre Nordstrand. Og folk er engasjerte som faen, sier Bøckman.

Bøckman peker også på at de ikke har et felles kulturhus.

— Det er jo en av bydelene med høyest befolkning i byen. Det er masse unge mennesker. Men vi har jo ikke et kulturhus i bydelen.

Har du noen råd til unge som kjenner på fortvilelse rundt dette?

— Kjenn på fortvilelsen. Den er helt legitim. Men ikke la deg drukne i fortvilelsen. Bruk den som drivstoff så man kan gjøre det til en bedre tilværelse i bydelen som vi er så glad i.