Journalen spår Tippeligaen 2014

Det er spilt fire kamper i årets tippeliga. Dette var våre tanker FØR seriestart.

Har Kjetil Rekdal brukt vinteren godt nok? Foto: Sjur Stølen

Tippeligaen 2014 nærmer seg med stormskritt. For mange er ventetiden endelig over. Noen supportere er håpefulle som aldri før, mens andre frykter det verste for sitt lag. I sin helhet har nivået blitt høyere. Spillerne er blitt bedre, profilene større, og trenerne mer erfarne. Det er mye som skjer i norsk fotball, og det flere lag som kan være med å kjempe i toppen.

Her er Journalens spådom for hvordan tabellen ser ut ved sesongavslutning i november.

 

1.plass

Rosenborg.

Tok sølv i år, kan ta gull i år. For det er ikke sikkert at det blir Rosenborg, men vi tror det blir dem. Det er mange årsaker til at disse tar gullet foran Molde og Strømsgodset. De har fått styrket stallen fra i fjor, de er revansjesugne, og de har en dyktig trener.

Rosenborg har, som Molde, dobbel dekning på alle plasser. De har hentet inn Gamst Pedersen, og Riku Riski. Begge disse er spillere som har prestert godt tidligere, og kan bli gode forsterkninger for Rosenborg. I tillegg har de klart å beholde laget fra i fjor. Det er styrket, men er det styrket nok?

Nivået kommer til å være høyere i årets liga. Da er man avhengig av en bred stall. Rosenborg har en bred nok stall og har gode spillere på benken. Vi tror ikke Rosenborg er veldig mye bedre enn i fjor, men de er stabilt gode. Toppnivået til Molde og Strømsgodset er antageligvis høyere, men bredden til Rosenborg er bedre. Det er så godt som umulig å spå topp 3, men vi setter våre penger på Rosenborg.

Har den bredeste stallen, men har de toppnivået som trengs? En god trener, som skaper en fin vinnerkultur.

Nå: Rosenborg ligger på syvende plass, etter tre svake uavgjortresultat.

Spillere inn: Morten Gamst Pedersen, Riku Riski.

2.plass

Strømsgodset.

Gullvinneren fra i fjor klarer ikke å gjenta bedriften. Til det har de hatt for mange utskiftninger av sentrale spillere. Scoret dessidert mest i fjor, men har mistet både Kamara og Diomande. Sørum har vært utsatt for mange skader og Kovacs begynner å bli gammel.

Ronny Deila har gjort en fantastisk jobb med klubben, og utviklet en spillestil som fungerer. Tror ikke savnet av Stefan Johansen kommer til å bli så stort. Vi må huske at Johansen skulle erstatte Abu for noen år siden. I år er Abu tilbake, og kan ta midtbanen til Strømsgodset med storm.

Strømsgodset har et meget solid lag. Tok 4 av 5 Kniksenpriser i fjor. Mangler en virkelig god spiss, men hvis de får gjort en signering før overgangsmarkedet stenger kan de absolutt være med å kjempe om gullet i år også. Den godt innkjørte spillestilen er en avgjørende faktor. Strømsgodset har det høyeste toppnivået, spørsmålet er om de får det til å fungere fra start.

God trener og masse kvalitet i laget. Mangler en toppscorerkandidat.

Nå: Strømsgodset leder serien etter tre seire av fire mulige.

Spillere inn: Sead Ramovic, Marius Høibråten, Mohammed Abu, Francisco Junior, Patrick Olsen.
 

Slik så det ut på Marienlyst da Strømsgodset sikret seriegullet i fjor. Klarer de å gjenta bedriften i år?

3.plass

Molde.

Molde har hentet hjem sølvtøy de tre siste sesongene. Solskjær tok norsk fotball med storm, men har nå forlatt klubben. Skullerud er en dyktig fotballtrener. Men selv en dyktig trener trenger tid til å bygge et lag. I fjor var Molde det beste laget i serien de siste 20 rundene. Kun en forferdelig dårlig start gjorde at Molde ikke var med å kjempe om gullet. Var det nervene som tok overhånd i fjor?

Det oser kvalitet i Molde. De har mistet noen spillere, men absolutt klart å erstatte disse med mer kvalitet. Björn Bergmann Sigurdasson har tidligere vært en stor profil i Tippeligaen. Han kan bli livsfarlig på topp for Molde. Vegard Forren blir viktig i midtforsvaret, mens Harmeet Singh er en god forsterkning av midtbanen. Synes Molde ser mye bedre ut i år enn hva de gjorde i fjor.

Flere medier har spådd Molde som gullkandidat. Det er de også, men vi tror de kommer til å trenge en sesong med Skullerud først. Han kommer ikke med den samme naturlige autoriteten som Solkskjær gjorde, og det kan derfor bli vanskelig å kopiere Solskjærs gull fra sin første sesong. Molde har dobbel dekning i de fleste posisjoner.

Har en meget god stall, men litt mange utskiftninger før sesongen.

Nå: Molde er nummer to, 1 poeng bak "Godset".

Spillere inn: Harmeet Singh, Björn Bergmann Sigurdasson, Mohamed Elyounoussi.

 

4.plass

Brann.

Endte helt nede på 8.plass i fjor. Da var det mye misnøye med treneren. Men i år har Rikard Norling kommet inn og løftet entusiasmen, både i klubben og blant supporterne.

Det er ikke tilfeldig at supporterne møtte opp da Norling ble presentert som ny trener. Norling ledet Malmø til seriegull i sin siste sesong, så han har tydelig kompetansen til å gjøre Brann til et topplag. Nok en gang må vi vektlegge en treners positive innvirkning på et lag. Brann har virkelig gjort et kupp med sin trenersignering. Et kupp som vil bringe dem høyt opp på tabellen.

Brann har en sterk tropp, som har blitt forsterket fra fjorårssesongen. Spesielt spennende blir det å se Demidov tilbake i norsk serie. Forsvaret ser solid ut, resten av troppen er absolutt god nok til å prestere godt allerede i årets liga. Kan absolutt bli en medaljekandidat.

Fantastisk trener og styrket stall. Kan bli virkelig farlige i år.

Nå: Brann har åpnet svakt, og ligger helt nede på 12.plass etter 2 tap.

Spillere inn: Vadim Demidov, Erlend Hanstveit, Ibrahima Dramé, Jakob Orlov.

5.plass

Viking.

Viking tapte medaljen i fjor, etter en dårlig avslutning på sesongen. De slapp inn få mål, men scoret dessverre også for få selv. Før denne sesongen har det vært store utskiftninger, der blant annet Lædre Bjørdal, Trond Olsen og Jarstein er borte. Inn har de fått flere gode spillere.

Oppkjøringen har vært rufsete. De har kun slått lag fra Adeccoligaen, samt en seier mot Haugesund. Tap mot lillebror Sandnes Ulf vitner om at utskiftningene kanskje har vært for store. Har en relativt god stall, men har ikke fungert godt nok i oppkjøringen.

Steinthor Thorsteinsson kommer til å bli en viktig spiller. Han var kanskje Sandnes Ulf sin beste spiller i fjor, og kan prestere på et høyt nivå. Troppen er jevnt god, og kan etter hvert bli et fryktet lag i Tippeligaen. Jonevret har fortsatt en jobb å gjøre med samhandlingen, men vi tror det kan gjøre det bra utover i sesongen.

Dårlig oppkjøring, men har kvalitetene til å bli et meget godt lag.

Nå: Viking har åpnet sterkt og ligger på tredje plass.

Spillere inn: Iven Austbø, Sverrir Ingi Ingason, Joackim Jørgensen, Björn Daniel Sverrisson, Steinthór Thorsteinsson

 

6.plass

Odd.

Mange tror Odd kommer til å bli ligaens største overraskelse i år. Noen spår Skien-laget som medaljekandidater. Så høyt kan de selvsagt ende, men vi tror de må ta til takke med en respektabel 6.plass.

Laget ser først og fremst solid ut defensivt. De har André Hansen i mål og Fredrik Semb Berge som stopper. Begge disse er landslagsaktuelle spillere, som kan skape hodebry for de fleste spissene i ligaen. De kan fort bli blant lagene med færrest innslupne mål i år. I tillegg har de landslagsspissen Frode Johnsen på topp. 39-åringen ble toppscorer i fjor. Selv om han drar på årene, kan han levere på høyt nivå også i år.

I tillegg har Odd hatt en fantastisk vinter. Åtte seiere og kun ett tap i oppkjøringen lover bra for sesongen. De har slått både gull- og sølvvinnerne fra i fjor. Fagermo har fått mye tid til å bygge opp et godt lag og kan absolutt være med å kjempe høyt oppe.

En god stall, men en solid oppkjøring. Fått tid til å utvikle en klar spillestil.

Nå: Odd ligger, som vi spådde, på en sjette plass.

Spillere inn: Bentley, Henrik Kjelsrud Johansen, Jarkko Hurme, Jonathan Lindseth.

OddOdd kan bli en av de virkelig store overraskelsene i årets sesong. Foto: Sjur Stølen

 

 

 

 

 

 

 

7.plass

Haugesund.

Haugesund hadde en fantastisk sesong i fjor. De sikret seg bronsen, men vi tviler på at de kan prestere på det samme nivået i år. De har kanskje ikke blitt så mye dårligere, det er heller de andre lagene som har blitt bedre.

Haugesund er omtrent på det samme nivået som i fjor. De mistet Søderlund i løpet av fjorårssesongen. I tillegg har de mistet forsvarskjempen Bangura. Grindhaug har fått tid, og muligheten til å videreutvikle laget, men har de utviklet seg nok?

Gytkjær kan være god nok til å score målene de trenger. Likevel tror vi at Haugesund blir hakket for dårlige til å kunne kjempe om medalje også i år. En ganske god angriper, sammen med et ganske godt lag holder ikke lenger til topp-plasseringer i Tippeligaen. Dermed faller Haugesund en del plasser fra i fjor.

Mangler de virkelig gode spillerne, og nivået i Tippeligaen har blitt mye høyere enn i fjor.

Nå: Haugesund har skuffet, og ligger på en 14.plass. Har enda ikke vunnet en kamp.

Spillere inn: Rok Elsner, Tonny Mawejje, Alexander Stølås, Torbjørn Agdestein.

 

8.plass

Vålerenga.

Laget hadde en skuffende sesong i fjor. Klubben slapp inn hele 50 mål i løpet av fjorårssesongen. Kun Sandnes Ulf og Sarpsborg 08 slapp inn flere. Kjetil Rekdal har tydeligvis jobbet knallhardt med den defensive strukturen i vinter, for Vålerenga har kun sluppet inn fem mål på syv kamper i oppkjøringen. Det kan se ut som om Vålerenga blir mye vanskeligere å score mål på denne sesongen.

Mye trening på det defensive fører naturlig nok til mindre tid til det offensive. I tillegg til at Enga sannsynligvis har fått trent lite på de offensive relasjonene har de mistet Torgeir Børven og Bojan Zajic. De har fått inn Vidar Örn Kjartansson, og kan fort bli avhengige av at nykommeren kan score. Det gjenstår å se om han får til dette.

Vålerenga har hatt en god oppkjøring til årets sesong. Rekdal er en dyktig trener, og Vålerenga er det første laget i vår spådom som kan ende opp med medalje. For at det skal skje er Oslo-klubben avhengige av at noen scorer overraskende mange mål. Heltne Nilsen, Berre, Kjartansson eller Fredheim Holm kan plutselig bli denne overraskelsesfaktoren.

Fått bedret det defensive, men kan se for svake ut offensivt.

Nå: Helt grei åpning av Vålerenga, med fjerde plass. Har en meget bred stall.

Spillere inn: Niklas Gunnarsson, Herman Stengel, Vidar Örn Kjartansson, Sivert Heltne Nilsen, Ghayas Zahid, Simon Larsen, Alexander Mathisen, Rasmus Lindqvist.

 

9.plass

Aalesund.

Aalesund har vært litt opp og ned de siste årene. De har vunnet cupen to ganger, i fjor endte de på en god 4.plass på tabellen, mens de endte på 12.plass i 2012.

I år ser AAFK ut til å være veldig avhengige av to spillere. De har mistet toppscoreren sin fra i fjor, noe som gjør at Barrantes og Leke James blir meget viktige brikker offensivt. Særlig Barrantes kommer til å få mye ansvar på sine skuldre. Han har absolutt kvalitetene som er nødvendig for å ta på seg et slikt ansvar, men mye avhenger av humøret og innstillingen hans. Laget hadde en middels sesong i år, og må prestere bedre for at Aalesund skal komme på øvre halvdel av tabellen.

Aalesund har fått tid til å utvikle laget fra i fjor. Stammen fra laget er med videre, med unntak av Hamed-Allah. Ulvestad var god i fjor. Kan han dominere like mye i år? Jan Jönsson har mye erfaring, men resultatene i vinter har vært skuffende. De står med kun to seiere på ni kamper, og har kun slått Adeccoliga-lag.

De har heller ikke fått tak i de store signeringene enda. Mikael Dyrestam ble klar i går. Han kan bli et viktig tilskudd til stallen.

AAFK har mistet sin beste spiller og hatt en dårlig vintersesong. Det fører dem til nedre halvdel av Tippeligaen.

Nå: Har enda ikke vunnet en kamp, og ligger på trettende plass.

Spillere inn: Mikael Dyrestam, Sakari Mattila, Oddbjørn Lie.

 

10.plass

Bodø/Glimt

Mange tror Bodø/Glimt kan bli årets store overraskelse. De hadde en knallsterk sesong i Adeccoligaen i fjor. Tippeligaplassen var sikret fem kamper før slutt. Så gjenstår det å se om de klarer å prestere også i øverste divisjon.

Glimt har hatt en god vinter, og spilt bra fotball. Det virker som om de har tatt ytterligere steg i riktig retning. Det er ikke lenger mulig for et nyopprykket lag å få medalje i Tippeligaen. I denne forbindelse er nivået på de beste lagene for høyt. Noen av supporterne til Bodø/Glimt har nok forhåpninger, men det er stor forskjell på å spille mot Ull/Kisa kontra Brann.

Jan Halvor Halvorsen har på kort tid bygd opp et solid lag. Det er en god fordeling av talenter og rutinerte spillere. Klubben virker å være sultne på suksess, og kan på sikt også komme opp på et bra nivå. Trond Olsen kan bli viktig på stopp. Vi spår at han kommer til å bli en viktig spiller i år.

Et spennende lag i utvikling. Kan ta store steg de neste årene, men er foreløpig for svake.

Nå: Har som ventet klart seg godt, og ligger på en niende plass. Meget sterke hjemme.

Spillere inn: Brede Moe, Lasse Staw, Kristian Brix, Patrick Berg, Dominic Chatto, Trond Olsen.

 

11.plass

Start.

Start har en relativt god førsteelver. De hadde en fin høstsesong i fjor, og har hatt lite utskiftninger siden da. Det meste med Start er helt greit. Treneren er grei, troppen er midt på treet og profilene er passe profilerte. Det er ikke noe ekstraordinært med Start, og det er grunnen til at de blir spådd på 11.plass.

Start har hentet inn mange spennende spillere. Zlatko Tripic kjenner vi fra Molde i fjor. Det blir interessant å se hvor godt de fire andre signeringene kan gjøre det i år. Både Alexander Lind, Fernando Paniagua, Jon Hodnemyr og Robert Sandnes er for mange ganske uskrevne blad i tippeligaen. Spesielt spennende blir det å se hvordan den Costa Ricanske landslagsspilleren (Panigua) kan gjøre det i Tippeligaen.

Selv om førsteelveren er relativt solid er benken for svak. Det kan fort bli skummelt for Start hvis de får nøkkelspillere skadet. Ingen på benken som kan være virkelig kan utgjøre en forskjell i Tippeligaen. Nivået oppover på tabellen er for godt til at Start kan komme noe særlig høyere.

Start har et helt greit lag. Ingen spillere som kan gi dem det lille ekstra.

Nå: Har åpnet sterkt, og ligger på en femte plass. En av sesongens store overraskelser.

Spillere inn: Zlatko Tripic, Fernando Panigua, Jon Hodnemyr, Robert Sandnes, John Olav Nordheim.

 

12.plass

Lillestrøm.

Har de siste årene vært på nedre halvdel av tabellen. Siden 2007 har de ikke vært på øvre del av tabellen. De har etablert seg som en middelhavsfarer, og det ser ikke ut som om det blir noe bedre i år. Har heller ikke bredde nok i troppen. Med litt uflaks kan Lillestrøm være en nedrykkskandidat.

Grunnen til det er først og fremst at de ikke har noen målscorer. Helstad og Gulbrandsen er borte. Erling Knudtzon får oppgaven med å avgjøre kamper, en oppgave han i utgangspunktet ikke ser ut til å kunne mestre tilstrekkelig. Hvem skal score målene til Lillestrøm?

Forsvaret til Lillestrøm virker relativt solid. Frode Kippe er sjef, og har fått Magnar Ødegård ved sin side. I utgangspunktet bør et slikt forsvar holde til en god plassering. Problemet er at hverken Kippe eller Ødegård er spesielt raske. Hurtigheten bak kan bli et problem, til tross for ferdighetene og rutinen til Frode Kippe.

Med lite kvalitet i angrep, og trege midtstoppere, ender Lillestrøm langt ned på tabellen.

Nå: Har som ventet slitt litt i innledningen, men har i hvert fall et par poeng ned til bunnlagene på en 11.plass.

Spillere inn: Magnar Ødegård (lån), Marius Lundemo, Simen Kind Mikalsen.

LillestrømMed Torstein Helstad (t.v.) borte kan det bli vanskelig for Lillestrøm å score nok i år. Foto: Sjur Stølen

 

 

 

 

 

 

 

13.plass

Sarpsborg 08.

Også Sarpsborg 08 er av mange eksperter spådd en tøff sesong i Tippeligaen. Vi spår at de kommer til å klare seg. Dette begrunnes for det første med en positivitet rundt treneren. Også treneren til Sarpsborg virker som om har fått med seg hele spillergruppa på en filosofi. Spillerne virker fornøyde og motiverte.

Mannskapet til Brian Deane slapp inn 58 mål i fjor. Det er sammen med Sandnes Ulf dårligst i Tippeligaen. Slik går det ofte når en tidligere spiss er trener for et lag. For å kunne klatre på tabellen må laget ta seg kraftig sammen bakover.

Fremover på banen har de mistet sin beste spiller i Mohamed Elyounoussi. Forskjellen fra Sandnes Ulf og Sogndal er at de har lykkes med å erstatte sin stjerne. Både Bojan Zajic og Aaron Samuel har kommet til klubben. Duoen kjenner hverandre godt fra Vålerenga, og Zajic er etter vår mening en av de bedre midtbanespillerne i ligaen. De to kan sammen bli et fryktet angrepsvåpen i løpet av sesongen.

Et styrket Sarpsborg 08 overlever også denne sesongen i Tippeligaen.

Nå: Har klart seg brukbart med tanke på forventningene. Ligger på en tiende plass med fem poeng.

Spillere inn: Bojan Zajic, Kristoffer Tokstad, Aaron Samuel

Sarpsborg 08Blir det mer jubel for Sarpsborg 08 i år? Foto: Sjur Stølen

 

 

 

 

 

 

 

14.plass

Stabæk.

Stabæk er av mange spådd nord og ned. Disse glemmer innvirkningen en god trener kan ha på et lag. Nivået i Tippeligaen er ikke bedre enn at en erfaren og motiverende trener kan gjøre underverker for en klubb. Nettopp det tror vi at Bob Bradley kommer til å gjøre med Stabæk.

Bradley har vært trener for det amerikanske landslaget og er et kupp for Stabæk. Klubben har et ungt lag, som nå har fått en god motivator. Det virker som om han virkelig har fått med seg spillergruppa, noe som fører til at de ønsker å spille hverandre gode. Vi så skremmeskuddet fra Stabæk søndag, da de slo selveste Rosenborg i generalprøven.

Problemet til Stabæk er at troppen er for ung, og at spillerne ikke har kvalitetene nok enda. De har hentet inn Jon Inge Høiland, som har rutine i bøtter og spann på stopperplass. Han kommer til å hjelpe de unge utøverne, og tilføre den erfaringen laget trenger. Journalen tror likevel at nivåforskjellen mellom Adeccoligaen og øverste nivå blir for stor for bæringene.

Lagånd og utviklingsfokus kommer til å føre Stabæk til kvallikplass. Hvertfall.

Sesongens store overraskelser. Unguttene til Stabæk ligger på en niende plass etter blant annet en sterk seier borte mot Brann.

Spillere inn: Jon Inge Høiland, Enoch Kofi Adu, Emil Dahle, Craig Henderson, Michael Stephens.

Mulig redningsmannKlarer Bob Bradley å holde Stabæk i Tippeligaen? Her fra hans tid som landslagstrener for Egypt.Foto: Doha Stadium Plus Qatar/Flickr

 

 

 

 

 

 

 

15.plass

Sogndal.

Det er dessverre lite som tyder på at Sogndal holder seg i Tippeligaen. Også laget fra saftbygda har mistet sin store stjerne fra fjorårssesongen. Malick Mane scoret 10 mål for laget i fjor. Det er flere enn alle andre spissene scoret til sammen. Hvem skal score målene i fjor?

Bortsett fra Malick Mane har Sogndal beholdt stammen av laget fra i fjor. De har hentet inn et par nye midtbanespillere som absolutt holder nivået i ligaen, men laget som scoret færrest mål i fjor har fortsatt mistet sin toppscorer. Uten noen målscorer rykker dessverre Sogndal direkte ned. Klubben har hentet inn to spisser som begge har prestert godt de siste sesongene. Problemet er at spissene er fra 2.divisjon, og at nivåforskjellen opp til Tippeligaen sannsynligvis blir for stor.

Et pluss for Sogndal er forsvaret. Laget pleier å spille med kun tre forsvarere, i en  3-5-2 formasjon. Karadas, Valsvik og Patronen er en sannsynlig bakre treer. Luftstyrken blir avgjørende, og kanskje kan nettopp disse spillerne redde Sogndal. Kan bli et fryktet lag på offensive dødballer.

Når stopperne må score målene, blir Sogndal for svake offensivt.

Nå: Har som vi spådde slitt i sesongstarten, og ligger sist med fattige ett poeng.

Spillere inn: Ørjan Hopen, Helge Haugen, Logi Valgardsson, Petter Strand, Kristian Fardal Opseth, Tim Nilsen.

 

16.plass

Sandnes Ulf.


Sandnes Ulf reddet akkurat plassen i fjor, men virker å være svekket til sesongen i år. De har mistet sin kanskje beste spiller, Steinthor Torsteinsson, til erkerivalen Viking. Savnet av Torsteinsson kommer til å bli stort, og vi tviler på at signeringene er gode nok til å erstatte midtbanespilleren.

Rogalandsklubben har riktignok hentet inn hele 8 spillere før årets sesong. Spørsmålet er om disse spillerne klarer å levere på det nivået som kreves. Flere av spillerne er hentet fra Adeccoligaen, og vi spår at disse spillerne ikke klarer å tilpasse nivået sitt raskt nok.

Sandnes Ulf slapp inn flest mål i Tippeligaen i 2013. De har hentet inn en ny keeper, spørsmålet er om Halldorsson er mannen som kan redde Sandnes Ulf. Han har spilt 19 landskamper for Island.

En klar forsterkning bakerst, men kan Halldorsson redde Tippeligakontrakten?

Nå: Ligger poenget foran Sogndal på en 15. plass. Vil måtte jobbe hardt for å unngå nedrykk.

Spillere inn: Derek Decamps, Kent Håvard Eriksen, Diego Rubio, Emil Johansson, Hannes Halldorsson, Ole Kristian Langås, Niklas Sandberg, Tijan Jaiteh.

 

Dette tror folk på gata om Tippeligasesongen 2014:

 

Tippeligaspådom by Halvor Ekeland

 

Stikkord