Personlige trenere redder de små

Små treningssentre lever godt på personlige trenere. Men trenden er ikke nødvendigvis for alle.

En personlig trener skal ikke bare gjøre deg sterkere, men det ligger til oppgaven å også passe på at du gjør ting helt rett. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg

Salg av timer med personlige trenere (PT) er god business. Tall NRK hadde hentet inn fra Elixia i 2013, viste at antall solgte PT-timer hadde nærmest firedoblet seg fra 2008 til 2013, til anslagsvise 203 000 timer per år. SATS regner på sin side om lag 100 000 PT-timer per år.

– Det har vært en stor økning de siste fem-syv årene, men vi mener at andelen vil øke mye også fremover, sier PR-sjef i SATS, Lars-Einar Petterson, til Journalen.

Spesialiserte sentre

Det er de store treningssenterkjedene som dominerer markedet og som absolutt selger mest. Men likevel har det de siste årene vokst fram en ny trend av spesialiserte PT-sentere.

Bare i Oslo-området finner vi Raw Fitness, Driv Trening, Optimal Trening og Mykjemeir, som alle er treningssentre som utelukkende tilbyr personlig trening og helseveiledning. I en bransje hvor flere og flere småsentre bukker under til fordel for de store kjedene, synes nettopp denne PT-spesialiseringen å være nøkkelen til suksess.

Optimal Trening på Bislett er kroneksempelet på nettopp dette. Fram til 2011 het det lille treningssenteret The Workout, og hadde et tilbud tilsvarende normale treningssentre – med gruppetreningstimer, helsestudio og også personlig trening.

Omsetningstallet utover 2000-tallet var stadig synkende, men etter en omstrukturering til Optimal Trening i 2011, med fokus på nettopp personlig trening, snudde den nedadgående trenden.

– Jeg tror at folk tiltrekkes veldig av den personlige oppfølgingen, og for å få resultater må man fokusere på det individuelle, sier daglig leder for Optimal Trening, Kirby Daughdrill.


Hør mer av hva Kirby Daughdrill har å si om personlig trening som fenomen, og se personlig trener Marthe Keiseraas gjøre noen øvelser:

Millionomsetning

Tall fra Proff.no, som er en søkemotor for bedrifters økonomi, viser omsetningstall i millionklassen hos samtlige av de ovennevnte PT-sentrene. Per dags dato er alle stigende.

Journalen har fått bekreftet fra sentrene at personlig trening er en voksende trend. De har alle opplevd en økning siden de startet opp driften.

Lene A. HaakstadLene A. Haakstad ved NIH poengterer at det er langt fra alle som bruker personlig trener. Foto: NIHIfølge førsteamanuensis og forsker ved Norges Idrettshøgskole (NIH), Lene A. Haakstad, er bildet mer nyansert.

Hun bekrefter at det er en stadig økning i bruken av personlige trenere, og at folk bruker dette for å være mer effektive – de får bedre trening på mindre tid. Men hun understreker at det inntrykket man har av at «alle» nå har personlig trener, er feil.

– Av Norges befolkning på over fem millioner mennesker, er det i underkant av 800 000 som er medlem på treningssentre, og en bitteliten del av disse igjen er det som trener med PT. Så det stemmer ikke at det er hvermannsen som har begynt å trene med personlig trener, sier Haakstad.

– Det er riktignok flere vanlige mennesker som kjøper denne tjenesten nå, og ikke bare fiffen, slik som det var tidligere. Men det er allikevel en gruppe som i utgangspunktet trener fra før av som i større grad nå velger å bruke PT, for å nå nye mål og optimalisere kroppen.

Dyr trend

En medvirkende grunn til at folk kan velge bort å bruke personlig trener, er prisen. For dette er dyrt. En sjekkerunde hos flere sentre gir en snittpris på om lag 800 kroner per PT-time.

– Noen sier de synes det er dyrt, men når de først har prøvd, så blir de avhengig, på grunn av både høy kvalitet og effekten på treningen, sier Karoline Endsjø i Mykjemeir.

– De opplever å få mye mer igjen for det enn de får ved å gå rundt på et treningssenter og trene litt på egenhånd. Folk må velge bort noe annet for å ha personlig trener, så det er jo en prioriteringssak. Vi ser at våre kunder nok er i høyere sjikter av lønnsnivået, men det er stadig flere av hvermannsen som også trener hos oss. Det har blitt mer legitimt å ha en personlig trener.

Forpliktende

Ifølge Haakstad ligger den største forskjellen mellom egentrening og personlig trening i det at man følger opp og disiplinerer seg selv bedre når man har personlig trener.

– Det er mer forpliktende med en personlig trener, og man kjøper seg på et vis treningsmotivasjon. Slik jeg ser det er det viktigste aspektet til denne trenden at vi egentlig trenger en vi har en avtale med. Og hvis vi betaler 600 til 800 kroner per time, så har vi ikke råd til å droppe den avtalen. Og i tillegg er det hyggelig og sosialt å trene med noen, sier hun.

Viktig å være bevisst

– Men før man velger å satse på en PT må man være bevisst og spørre seg: Kan han jobben sin? Kan han få meg dit jeg vil? For noen vil det å bruke en PT være verdt det, for andre ikke.

Haakstad sier at det finnes mange både mer og mindre seriøse aktører som tilbyr PT-utdannelse, og ikke alle personlige trenere med det nødvendigvis er like kompetente.

– Personlig trener er ikke noen beskyttet tittel, og derfor finnes det også mye rart der ute – mennesker som ikke nødvendigvis har tilstrekkelig kunnskap innenfor fysisk aktivitet og treningslære, sier Haakstad.

Hun forteller at dette kan bidra til feiltrening og overtrening, som i verste fall kan føre til alvorlig sykdom. Derfor er det utrolig viktig å sjekke opp den aktuelle PT’ens bakgrunn – at vedkommende har god og relevant utdanning, sier hun.

 

Studenter mer tilbakeholdne

Men selv om det har blitt mer vanlig å bruke personlig trener, er det uansett en gruppe som ikke synes å prioritere dette. Nemlig studentene.

Journalen har tatt en tur rundt på HiOA for å høre hva slags forhold studenter har til personlig trening:

Studenter om personlig trening by Elisabeth Bergskaug

 

Stikkord