Ada spiller i verdens beste fotballiga

Ada Stolsmo Hegerberg er kun 18 år, men er allerede profesjonell fotballspiller i Tyskland. Å leve av fotballen har alltid vært en stor drøm for Hegerberg, men den talentfulle spissen forteller at profflivet er tøffere enn man tror.

Ada Stolsmo Hegerberg scorer mange mål som spiss på Turbine Sportsdam.

– Det er en vanvittig treningskultur her. Alle møter opp på trening med en sinnsyk disiplin, forteller den unge fotballspilleren til Journalen.

Hegerberg debuterte for Kolbotn i toppseiren i 2010 og i sin andre sesong ble hun toppscorer for Osloklubben. I 2012 ønsket ungjenta nye utfordringer og gikk til Stabæk. Samme sesong ble hun toppscorer med 25 mål på 18 kamper og spilte Cupfinale. Stabæk vant cupfinalen 4-0 mot Røa hvor Hegerberg scoret hat-trick og ble kåret til "Årets komet" av Serieforeningen for kvinnefotball. I tillegg debuterte Hegerberg på det norske seniorlandslaget i en alder av 16 år. Etter den gode utviklingen i både Kolbotn og Stabæk, ønsket Hegerberg å følge fotballdrømmen fullt ut.

– Etter en god sesong i Stabæk, kjente jeg at jeg trengte nye utfordringer for å ta nye steg som spiller. Å spille fotball i Tyskland har alltid vært en drøm for meg. Kvinnefotball er veldig stort i Tyskland og da det tyske laget Turbine Potsdam kom på banen,  var ikke valget vanskelig. Jeg fikk hjelp av agent og er nå i min andre sesong for Turbine, sier den målbevisste jenta.

Bundesligaen er kjent for å være verdens beste liga for kvinnefotball og Turbine Potsdam, som Ada spiller for, ligger for øyeblikket på førsteplass.

– Vi røk dessverre ut av Champions league i går i siste semifinale mot Wolfsburg hvor vi tapte 4-2. Vi spilte på Wolfsburg Arene og det var over 10 000 mennesker på tribuna og en fantastisk atmosfære, forteller Ada.

Tøff hverdag

Selv om 18-åringen lever drømmelivet i Tyskland, er ikke hverdagen en dans på roser. Å være profesjonell fotballspiller krevet knallhardt arbeid og god selvdisiplin.

– Livet som proff fotballspiller er beinhardt. Jeg tror ikke folk hjemme i Norge vet hvor hardt det er. Jeg møter nye utfordringer hver dag som gjør at jeg må pushe nye grenser og utfordre min komfortsone for å henge med. Dette er faktisk helt avgjørende om du vil bli best, forteller Hegerberg.

Ada fullfører det siste året på videregående skole samtidig som hun er en 24-timersutøver.

– En vanlig dag består av to treninger og i preseason trener vi tre ganger om dagen. Jeg fullfører skole på normal tid, så jeg har jobbet mye med skole dette året. Jeg har privatundervisning med Wang toppidett og det ser ut til at jeg er i rute med tanke på å bli ferdig i riktig tid. Jeg må gi en stor takk til Wang som har hjulpet meg hele veien, men jeg kan med hånda på hjerte si at det har vært vanvittig tøft å avslutte det siste året med skole, samtidig som å være fotballspiller på heltid, sier Ada.

Strengt regime

Tysk fotball er kjent for god treningskultur og bra med publikum på tribuna under hver kamp. Ada bekrefter dette og forteller om et meget strengt regime.

– Treneren bestemmer absolutt alt og vi spillerne har ingenting vi skulle ha sagt. Det er en ekstrem østtysk kultur i Turbine Potsdam, sier hun.

Når det kommer til egenutvikling og utviklingsmål, må 18-åringen ta ansvar for dette selv.

– Jeg har aldri samtaler med treneren min og får veldig lite feedback. Treneren distanserer seg fra spillerne utenfor bana og jeg må stå for egenutvling selv, forteller Ada.

 Turbine Potsdam trener to ganger om dagen i sesong og tre ganger om dagen i preseason.

– Jeg starter dagen med enten styrketrening eller sprinttrening. Deretter kommer jeg hjem og jobber med skole, før det bærer avgårde til trening igjen. Jeg prøver å ha middagen klar når jeg kommer hjem fra kveldsøkta, slik at jeg kommer meg fortest mulig i seng og får nok søvn til en ny dag, forteller Hegerberg.

Høye mål

Selv om Ada allerede som 18-åring har opplevd det meste og det største en kvinnelig fotballspiller kan gjøre, er hun fortsatt sugen på mer.

– Jeg lever ikke et luksuriøst liv som fotballspiller på heltid i forhold til herrespillere, men interessen for kvinnefotball er stor i Tyskland og det er en helt annen profesjonalitet her. Alt er tilrettelagt i alle anledninger, vi er så heldige og kan leve at idretten vår og det er utrolig mange tilskuere på tribuna under kampene våre, sier spissen fornøyd.

Ada spiller på det norske kvinnelandslaget og er godt i gang med kvalifisering til neste års VM i Canada.

– Vi ligger veldig godt an med 15 av 15 poeng og er så og si nesten klare om vi vinner de neste to kampene. Jeg vet vi er gode nok til å klare det, avslutter den blide og positive jenta.

 

 

 

 

 

 

Stikkord