Historisk skjebnekamp

Brann har aldri prestert dårligere på hjemmebane. På søndag spiller de trolig sin viktigste hjemmekamp noensinne, ifølge ekspertene.

TUNG HJEMMESTATISTIKK: Brann har aldri før i klubbens historie prestert dårligere på eget gress. På søndag må de forbedre på statistikken, hvis det skal bli Tippeligaspill også neste sesong. FOTO: brann.no

Det ble snakket om gull og grønne skoger, ny opptimisme og engasjement da sporstklubben Brann presenterte Rikard Norling som ny hovedtrener før årets sesong. Norling kom nylig fra seriegull i Sverige med Malmö FK og ble tatt i mot som Bergens nye frelser på sin første pressekonferanse 3. desember 2013.

Over ti måneder senere er situasjonen en helt annen for fotballflaggskipet i landets nest største by. To serierunder før slutt stirrer Bergens stolthet nedrykkspøkelset i hvittøyet. Laget har flest tap i årets Tippeliga og kun tabelljumbo Sandnes Ulf har svakere målstatistikk. Sesongens hjemmestatisikk er historisk dårlig for klubben med tap i 71 % av kampene.

Skjebnekamp

Kommende søndag venter det som alle i og rundt klubben utover i sesongen har sett på som skjebneoppgjøret. Sogndal, som ligger et poeng foran på kvalikkplass, kommer til Bergen. Med Brann-tap vil Åsane og Nest-Sotra gjeste Stadion i 2015 på nivå 2. Et nivå Brann ikke har spilt på siden 1986. Med uavgjort eller seier, så forlenges livsbøyen.

Jan Gunnar Kolstad (42) har fulgt Brann tett som sportsjournalist i Bergens Avisen i 15 år. Han innrømmer at søndagens oppgjør blir spesielt.

– Jeg vil ikke si det direkte, men dette kan fort være Brann sin viktigste hjemmekamp i historien. Med tanke på økonomi, så er det mye verre å rykke ned nå enn det var på 1980-tallet. Denne kampen er mye viktigere enn gullkampene i 2007, og cupfinalene de siste årene, sier Kolstad.

Dersom laget som stadig preger spalteplassen i sportssidene til hans arbeidsgiver rykker ned, har Kolstad sine tanker om hva som kommer til å skje.

– Alle ønsker selvsagt at de skal klare seg. Hvis det derimot ikke går, så håper nok mange at det kan bidra til en skikkelig opprensning i Brann, særlig i administrasjonen. Her er det ledere som ikke har vært gode nok, sier sportsjournalisten.

brann3.jpgLILLEBROR: Hassan El Fakiri i aksjon mot Brann sin lillebror Åsane under en treningskamp i sommer. Åsane er et av lagene som kan gjeste Bergen neste år, hvis Brann rykker ned. FOTO: brann.no

 

 

 

 

 

 

Helsen blir svekket

Kolstad får støtte av Eduardo Hans Andersen "Doddo" (51) som er frilanser og Brann-blogger for Bergens Tidene. Han går så langt som å mene at det går utover den mentale helsen til Bergen by blir svekket, hvis laget skulle rykke ned.

– Akkurat nå føles det som at dette blir den viktigste hjemmekampen i historien. Brann er en viktig del av indentiteten til hele Bergen. Selv folk som ikke bryr seg om fotball, har et forhold til Brann på en eller annen måte. Jeg frykter at det vil gå utover hele den mentale helsen til folk i Bergen, hvis Brann rykker ned. Selv kommer jeg til å felle noen tårer, hvis det skjer, sier Andersen som er vokst opp som Brann-patriot.

Brann-blogger Eduardo Hans Andersen "Doddo"PATRIOT: Eduardo Hans Andersen har fulgt Brann tett hele livet, og frykter 1.divisjon i 2015 etter de siste kampene han har sett med sine supporter-øyne.

 

 

 

 

 

 

 

– Rykker laget i ditt hjerte ned?

– Slik spillet har vært de siste kampene denne høsten, så må jeg dessverre svare ja. Med tanke på opptimismen og spillerene som kom før sesongen, så sympoliserer svaret mitt et vanvittig paradoks, at Brann er der de er. Vi har kanskje Tippeligaens mest sympatiske trener og det har ikke vært særlig med konflikter i ledelsen. Norling presterte sterkt i Sverige, mens han var i flere konflikter i ledelsen. Mons Ivar Mjelde tok gull i 2007, et år hvor vi vet at det var konflikter mellom ledelsen og treneren. Så jeg velger å stille spørsmålet: Er det kanskje for lite konflikter i Brann? undrer Andersen.

Har mistet troen

Davy Wathne har vært fotballekspert  i TV2 siden 1992 og har nærmere 40-år bak seg som fotballfagmann. Bergenseren har naturlig nok Brann som den klubben hans hjerte står nærmest, og tror i likhet med Brann-bloggeren Doddo at det blir 1. divisjon på Brann stadion kommende sesong. Wathne mener derimot at katastrofen ved et nedrykk i Bergen er blåst mer opp enn nødvendig.

– Brann har spilt like viktige kamper tidligere, som kvalifiseringskampene mot Sandefjord i 2002. Alt som har skjedd er fortid, så akkurat nå kan nok kampen mot Sogndal ses på som den viktigste. Man kan derimot diskutere hvor farlig det er ved et nedrykk. Man får jo et inntrykk av at verden går under. Husk at Molde spilte i 1. divisjon i 2007. Nå har de tre seriegull og et cupmesterskap på fire sesonger, så det er fult mulig å bygge opp noe nytt etter en smell. Det gjelder å bevare fatningen og perspektivet, forklarer Wathne.

Davy WathneTVILER: Davy Wathne mener Brann er ekstremt heldige siden de fortsatt kan avgjøre sin egen Tippeligaskjebne, tross sin svake poengfangst. TV2-eksperten tviler derimot på at de utnytter den sjansen mot Sogndal på søndag.

 

 

 

 

 

 

 

Selv begrunner han sin nedrykkshypotese ovenfor Brann med følgende ord:

– Denne sesongen har de tatt så lite poeng, så de strengt tatt burde ha rykket ned allerede. Likevel har de alt i egne hender, noe som er en fantastisk bonus for Brann slik de har stelt seg i år. De har tatt to poeng mot tabelljumbo Sandnes Ulf, men ikke et eneste ett mot de lagene rundt seg på tabellen. Med tanke på at de holdt på å tape for Stord i cupen, så sier det sitt om nivået. Da vil de også slite mot 1. divisjonslag. Man trenger ikke være spåmann for å forstå at de da vil slite mot Sogndal, som tapte meget ufortjent mot Molde i forrige runde, sier han.

Engasjementet er styrket

Tross for at hjemmestatistikken aldri har vært svakere, har motgangen vekket fotballinteresserte i Bergen. Doddo mener engasjementet fikk et vendepukt etter 3-4 tapet mot Lillestrøm på sensommeren.

– Det har skjedd mye i klubben etter seriegullet i 2007, som har gjort for at interessen rundt Brann ikke har vært like stor. Men i bortekampen mot Lillestrøm, så følte jeg at det skjedde noe. Vi fikk to mål i fleisen på overtid, og tapte på værst tenkelig vis. Etter det fikk jeg inntrykk av at hele byen sto sammen om at dette er et lag som trenger støtte og engasjement mer enn noensinne. Hjemmekampene i høst viser jo også dette. Det har vel kun en gang vært under 13 000 tilskuere på stadion, sier Brann-bloggeren.

Det er heller ikke engasjementet og støtten det skal stå på, under skjebnekampen mot Sogndal på søndag. Morten Talhaug (30) er nestleder i supporterklubben "Brann Bataljonen" og er klar i sin tale.

– Vi står sammen i motgangen. Dette er et lag som må støttes og ikke kritiseres nå som de er skadeskutte. På søndag skal vi vise hva Brann Bataljonen er laget av. Vi skal gi lyd fra oss fra første til siste spark på ballen, uansett hvordan det måtte ende, sier Talhaug.

Stikkord