Lokalbefolkning kjemper for svømmehallen

Manglerud Bad har vært stengt siden april fordi det ikke er satt av nok penger til oppussing i Oslos budsjett.

Neptuns barn gir svømmeopplæring til barn fra 5-16 år. Foto: Christin Kjosmoen

– Vi trenger penger til å gjenåpne svømmehallen, men ingen vet hvor pengene skal komme fra, forteller Christin Kjosmoen.

Etter Byrådets bademelding ble lagt frem tidligere i år, var det klart at Manglerud Bad ikke var en del av denne. Den lokale gruppen "Nei til permanent nedleggelse av Manglerud Bad" gikk hardt inn for å rette opp feilen. Driver av svømmehallen og medeier av svømmeklubben Neptuns Barn, Christin Kjosmoen, var også deltaker i denne prosessen. Litt senere kom en ny bademelding, der Manglerud Bad var med. Bademeldingen presenterer strategier for å oppnå et godt bade- og svømmetilbud for folket.

– Det hele er innviklet prosess, forteller Kjosmoen til Journalen.

Lagt ned på ubestemt tid

I mars i år ble Facebook-siden "Nei til permanent nedleggelse av Manglerud Bad" opprettet, etter en beskjed fra Oslo kommune om at badet ville stenges 1.juni. Begrunnelsen for nedleggelse av den lille svømmehallen på Manglerud, er at badet skal være i så dårlig stand at det må totalrehabiliteres eller rives, skrev Nordstrands blad i februar.

Allerede 10. april stengte badet på grunn av en forskyvning i ytterveggen. Begrunnelsen var fare for liv og helse, forteller Kjosmoen. Undervisningsbygg har utført sikringsarbeid så ikke taket skulle falle ned, forteller kommunikasjonsdirektør i Undervisningsbygg Marit Thorsen til Journalen.

Senere samme måned ble det vedtatt i Oslo Bystyre at Undervisningsbygg skulle vurdere muligheten for å holde Manglerud Bad åpent i en femårsperiode, forteller Thorsen.

Thorsen forteller at de har gjort beregninger om at en gjenåpning vil koste rundt 20-30 millioner kroner.

– Dette er ikke satt av i Oslos budsjett, da det dessverre er masse annet å bruke pengene på, forteller hun. I tillegg må man ha en leietaker som betaler for huset, noe det ikke er i dag, utdyper hun.

27.oktober skal det arrangeres fakkeltog mot permanent nedleggelse av Manglerud Bad. Da møter politikere og nærmiljøet opp for å kjempe for sin lokale svømmehall. 

Gi publikum tilbake tilbudet

Kjosmoen og svømmeklubben Neptuns Barn hadde flest kunder på Manglerud Bad. På grunn av nedleggelsen har Neptuns barn mistet 200 kunder, forteller Kjosmoen. I tillegg har nærmiljøet mistet muligheten til folkebad på fredager i svømmehallen på Manglerud.

– Jeg tilpasset fredagene så det passet befolkningen på Manglerud, forteller Kjosmoen.

Dersom Kjosmoen og hennes svømmeklubb får Manglerud tilbake, er det ingen tvil om hva hun skal gjøre.

– Jeg ska gi publikum tilbake tilbudet, sier hun.

Savner bassenget på Manglerud

Neptun Drift AS, som drives av ekteparet Kjosmoen, har styrt Manglerud Bad siden september 2006. Neptuns Barn ble grunnlagt i 1998. Svømmeklubben har treningsgrupper, kursopplæring, eldregym, førstehjelpskurs, livredningskurs, babykurs og instruktørkurs i forskjellige svømmehaller. Manglerud Bad har vært den største og beste svømmehallen hun har hatt disponibel.

– Jeg jobbet hardt for å fylle bassenget med folk og jobbet med tilpasning for alle kunder, forteller Kjosmoen.

Aktivitetsskolen, barneskolen og den videregående skolen på Manglerud ligger i umiddelbar nærhet til svømmehallen og var en stor gruppe som benyttet seg av svømmetilbudet. Bassenget på Manglerud er 16 meter langt og 4 meter dypt, med stupebrett. Det eneste andre bassenget med stupebrett er Tøyenbadet, og da blir det ikke i nærmiljøet til mine kunder, forteller Kjosmoen.

– Jeg kan ikke holde livredningskurs, da de andre bassengene er terapibasseng eller er for små til å kjøre livredning, legger hun til.

 

Stikkord