Øyvind Gulli er Norges ukjente verdensstjerne

I en alder av 24 år har diskodanseren klatret opp til syvendeplass på listen over Norges mestvinnende idrettsutøvere.

PREMIEDRYSS: Slik ser det ofte når Øyvind Gulli kommer hjem fra mesterskap. Flust av pokaler og medaljer, her etter årets VM i Torino. FOTO: SIMON KOLSTAD CLAUSSEN

De får god omtale i lokalpressen, men i riksmediene kommer de i skyggen av fotball og langrenn. Derfor vet mange kanskje ikke at Norge er en av verdens ledende nasjoner innen dans. På 80-og 90-tallet dominerte Norge internasjonal sportsdans. De siste årene er disko, slow, moderne og jazz noen av grenene hvor Norge har markert seg internasjonalt. Den mest meritterte av danserne er bare 24 år og kommer fra Rælingen.

Medaljegrossist

Ingen norske dansere kan vise til Øyvind Gullis medaljesamling, verken nasjonalt eller internasjonalt. Diskodanseren fra klubben Studio1 startet i år medaljefangsten i EM i Tsjekkia med tre gull og en bronse på sine fire øvelser. Tre måneder senere danset han hjem to VM-gull og to VM-sølv i Italia. Med åtte nye medaljer hengende rundt halsen, står han med totalt 42 internasjonale medaljer fra VM og EM. I tillegg har han 45 NM-medaljer å vise til. Idrettshistoriker Tom A. Schanke er meget imponert over Gullis meritter.

– Øyvind Gulli har en helt unik medaljesamling. Nå har han klatret fra ellevte til syvendeplass over Norges mestvinnende utøvere i OL, VM og EM. Han er langt foran utøvere som Marit Bjørgen og Bjørn Dæhli, som begge har 29 medaljer, sier Schanke som lager statistikken.

Gulli ny jpgSATSER HØYT: Tross for at han er Norges mestvinnende danser, er ikke Øyvind Gulli mett på suksess. FOTO: FRODE GJENGA 

 

 

 

 

 

 

Styrkeløfteren Inga Blirka topper statistikken med hele 102 medaljer, foran kasteren Sverre Scheen med 71 medaljer og rifleskytteren Harald Stenvaag med 67 medaljer. Skiskytteren Ole Einar Bjørndalen, som fortsatt er aktiv, er på femteplass med 52 medaljer. For en utøver som generelt får liten mediedekning, synes Gulli det er stort å se seg selv høyt oppe på denne listen.

– Det er selvsagt stort å bli sammenliknet med store idrettsnavn. Diskodans får liten dekning i rikspressen, så det er nok ikke så mange som vet hvem jeg er, sier Gulli, som har seks medaljeskap, samt flere hyller for å få plass til premiene sine.

Nådde milepæl

Gulli konkurrer internasjonalt i grenene disko-freestyle, disko-solo, disko-duo og disko-smalgroupe. Før årets VM i Torino manglet han individuelt VM-gull i disko-solo, men danset hjem nettopp denne medaljen etter en meget overbevisende forestilling i finalen. Det var en rørt 24-åring som hørte nasjonalsangen, minutter senere.

– Det er vanskelig å sammenlikne sesonger, men 2014 var spesiell fordi jeg endelig vant VM-gull i disko-solo. Jeg har forsøkt å vinne den øvelsen i over ti år, så det er stort når man endelig klarer det. Jeg fikk vist potensialet mitt i finalen, minnes Gulli om bragden for tre uker siden.

Oyvind Gulli jpgEUROPAMESTER: Øyvind Gulli danset hjem tre gull fra årets EM i Tsjekkia. Her i aksjon under finaledansen i øvelsen disko-freestyle. FOTO: FRODE GJENGA 

 

 

 

 

 

 

Nå har han internasjonale gull i samtlige av de individuelle øvelsene han konkurrerer i. Det eneste som mangler for å få gullsamlingen komplett er VM-gull i disko-duo sammen med Skedsmo-jenta Vibeke Andreassen fra 2dance.

– Tanken på disko-gull i verdensmesterskapet neste år sammen med Vibeke Andreassen gjør meg helt klart tent, sier han.

Krevende idrett

Gulli debuterte internasjonalt som 12-åring, og har siden den gangen dominert internasjonal diskodans. Der er han ansett som en veteran, til tross for at han bare er 24 år.

– Dette er en ekstrem fysisk krevende idrett som innebærer at man behersker sterke akrobatiske ferdigheter, i tillegg til selve dansen. Man må ha meget god kroppskontroll og de fleste slutter å prestere på toppnivå når de har passert 27 år. Jeg er blant de eldste som er med og konkurrerer, sier Gulli.

dansegull jpgKOLLEGER: Øyvind Gulli sammen med tre av sine dansekolleger fra landslaget etter VM i Torino. Fra venstre: Pernille Brenni Brovold, Anna Louise Kalamar-Amundsen og Selina Jappe. FOTO: SIMON KOLSTAD CLAUSSEN 

 

 

 

 

 

 

Han er på sitt fjerde år på Norges Idrettshøyskole, hvor han tar mastergrad i idrettsvitenskap.

– Det er harde tak for å toppe formen til ønsket tid. Ukentlig blir det i snitt 17-18 treningstimer. Det er minst like mye styrketrening, turn og utholdenhet som terping på dansetrinn, sier han.

Fortsatt sulten

Torstein Lund fra Fjellhamar på Romerike, har vært Team Captain for det norske danselandslaget i flere år. Han skryter av Gullis fysikk:

– Han har en enorm fysikk og stålkontroll på det han driver med. Rutinen hans gjør at han kan danseprogrammet sitt ut og inn. Disse egenskapene gjør at han fortsatt har flere gode år foran seg, selv om han er blant de eldste, sier Lund.

Gulli bekrefter at han fortsatt er sulten og kan komme til å klatre ytterligere på statistikken over Norges mestvinnende utøvere allerede til neste år.

– Jeg er vokst opp med denne idretten og jeg føler at den ennå gir meg veldig mye. Til neste år er jeg tittelforsvarer i flere EM- og VM-øvelser, som jeg må sette meg som mål å forsvare, sier Øyvind Gulli.

 

 

Stikkord