Storbyklubbene når ikke opp
De ledende klubbene i norsk fotball er ikke fra de store byene. Det er uvanlig i andre land.
I de store fotballigaene verden over er det de største byene som dominerer. London har det beste og de fleste lagene i den engelske toppdivisjonen, Barcelona og Madrid dominerer i Spania, og Paris gjør det samme i Frankrike. I Norge er det Molde som dominerer, fra en kommune med i overkant av 26 000 innbyggere.
Sportskommentator i Aftenposten Ola Bernhus mener at de sterkeste lederne ikke ender opp i fotballklubbene i de store byene.
– Idretten gir ikke rikdom og ære i de store byene, sier Bernhus. Han tror at andre muligheter og utfordringer som finnes i storbyer som Bergen og Oslo gjør det å jobbe innenfor fotballen mindre attraktivt. På mindre steder er det en større posisjon å være trener for det lokale fotballaget, mener Bernhus.
At lag som Sogndal, Aalesund og Lillestrøm overlever i tippeligaen år etter år synes Bernhus er et bevis på at hans argumenter stemmer.
Svak statistikk
Med unntak av Rosenborg i Trondheim har ingen av de andre storbylagene imponert de siste tretti årene. Da Brann vant i 2007 hadde de ikke vunnet siden 1963. Nå kan de rykke ned fra den øverste divisjonen. Heller ikke Vålerenga i Oslo eller Viking i Stavanger har klart å sette sitt preg på medaljeseremoniene de siste tiårene. De har kun vunnet en gang hver etter 1984.
Bernhus tror at det kan være vanskelig å være mange mindre klubber i samme by.
– For mange små klubber i samme by kan skape rivalisering i motsetning til samarbeid, sier Bernhus. Han trekker frem forholdet mellom Vålerenga og Lyn som i mange år var preget av at det viktigste var å komme foran rivalen. Lavt oppmøte på tribunene og manglende patriotisme i byene kan også være en medvirkende årsak, tror Bernhus.
Dommedag i Bergen
Søndag er det nest siste mulighet for Brann til å kunne kapre kvalifiseringsplassen på tippeligatabellen som gir dem en mulighet til å fornye sin kontrakt på det høyeste nivået. Motstander Sogndal håper også på fornyet tro og kontrakt når de gjester Brann stadion.
De har i hvert fall grunn til å være optimister. Brann er ligaens dårligste hjemmelag og har kun vunnet tre av sine 14 hjemmekamper. Samtidig er Sogndal ligaens nest dårligste bortelag og har kunnet vunnet én bortekamp denne sesongen. Begge lag kommer til å gi alt for å sikre seg tre poeng, men de fleste vil nok heie på Brann når fløyta går på søndag.